close-up sket...1st time buat biskut ni tau!
Lepas siap semperit, sidai kain kejap...then back to kitchen utk membuat bread pudding. Sambil tunggu pudding masak, mama pun start projek biskut ke-4 iaitu oats (resepi mak pruzz). Biskut ni pun lama jugak proses nak siap, sebab kena terap. Satu adunan dpt 2.5 balang...huh pukul 4pm baru siap semua biskut2 ku...letih banget!!
biskut oats...ni kali ke-2 buat, mmg sedap!
Oklah, pen off for now....mama nak baring2 streching kan kaki and pinggang...bengkok rasa hari ni tapi puas! Actually buat biskut ni takdela memerlukan skill yg hebat2 pun, yg penting minat dan tahap kesabaran yg tinggi perlu ada...kalau tak sabar, mau mama stop half way sajerk hihi.
Iftar ptg ni, kita makan kuew teow goreng jelah yer...malas nak masak nasi, tak larat :p
Rasanya setakat ni saja projek biskut raya yatipruzz tahun 2010 nih. Cukupla 4 jenis, dpt 4 balang choc chips, 1 balang biskut arab, 2.5 balang oats dan 2 balang semperit... pencapaian yg memberangsangkan utk mama buyung berusia 36 weeks :) Tu belum campur 2 jenis biskut yg saya order dekat kampung - mazola (sbb hubby suke) dan blueberry tart (sbb saya suke :p) Pantang ni sure heaven bley mengunyah biskut raya je kejenya!
eh..kuih semperit bukan ker bentuk petak panjang... hmm macam kuih dahlia je tuu..
ReplyDeletewahhh... nampak sedap sgt.. nk dtg raya lah nanti heh heh
ReplyDeleteha ah betul ckp atul.. baru gak nak tanya.. actually bahan nya sama je tapi kalau bentuk panjang tu semperit kalau bunga tu dahlia..
ReplyDeleteoh ye ke. i thought semperit n dahlia sama jer cuma bentuk lain tp rasa sama :p
ReplyDeletek.tie - sedap sedap (perasan japs!). biskut oat tu my favourite amongst all
laa...aku matian ingat semperit bentuk leper 2 segi tu guna acuan tart gak
ReplyDeleteblueberry tart sedap ke ek?
biskut oat tu tempek aa resipi..thn dpn la aku buat ehehhe
blueberry tart sedap, aku order kat mak su pruzz kat kg. dia mmg ade bakeri, jual biskut and kek nationwide..gerenti sedap!
ReplyDeleteoat esok eh aku tempek, resepi dlm drawer:)
kalo semperit leper tu lg senang aku rasa compared ngan bunga ni...3x picit baru jd sekuntum bunga lotih den!
sebenarnya dahlia n semperit tu rasa pun lain.. kalau tak salah, ikut MIL (dia mmg bisnes kuih ni), dahlia guna tepung castard, semperit tak.. n ada lagi bhn2 yg lain sikit... sy tak ingat.. hehehe
ReplyDeleteic ic...nnt blk kg kita tanye mak su pruzz yg bisnes kuih ni plak :p
ReplyDeletecamtu semperit lg senang la buat sbb leper jer...tadela sakit sgt tgn nk picit kan!