14 September 2010

kuih tradisional

Ada seorang sahabat menegur saya di FB...katanya saya asyik buat kuih moden sajerk, dahlah ongkosnya mahal, tekak omputih pulak tu :p

Kebetulan saya pulang ke kedah 3 hari sebelum raya...dan memandangkan MIL memang seorang yg suke membuat kuih sebab anak2 dia suke makan kuih, maka saya tak melepaskan peluang utk belajar buat kuih tradisional. Sepanjang berada di kedah, saya blajar buat kuih montok, cur badak, cek mek molek dan kuih keria. Kesemua kuih yg saya sebut tadi menggunakan base yg sama iaitu ubi keledek, isinya sajer yg lain. Kuih montok isi dalam dia macam karipap (boleh letak daging, kentang, carrot, ayam, etc), cek mek molek isi dalam dia gula, cur badak isi dia kelapa parut, cili kering, udang hidup, udang kering, serai, & bawang dan keria pula...ahh takkan korang tak kenal kot kan? hehehe

Apa yg boleh saya simpulkan, kuih tradisional ni memangla kos dia murah. Tapi dia punya steps tu mak aii punyala banyak...sangat meletihkan! Bermula dengan mengupas ubi keledek, kemudian dipotong kecil2 dan direbus bersama garam. Diikuti dengan proses 'mash' atau melenyekkan keledek tadi sehingga hancur, dan dicampur dgn tepung gandum sebelum dibentukkan bulat2 atau bujur...dan dibubuh isi dalamnya. Kemudian akhir sekali digoreng sehingga masak. Kalau kes kuih montok & cur badak tu, isi dalam dia kena masak dulu siap2.
Kalau keria, lepas digoreng, kena cairkan gula+air utk disalut pada keria yg siap digoreng tadi.


proses membentuk kuih keria....part ni senang tapi lambat :p
Sakit bontot duk lama2 nak bulatkan kuih tuh hoho


comel tak keria & cek mek molek saya? hehehe


close-up sket :)


the final output


Kalau tak silap di kedah 3 hari berturut-turut mak, saya dan SIL buat kuih2 ni. Kebetulan idlan dan cousin dia Haikal mmg hantu kuih keria, uishh ape lagi tok wan terus beli ubi keledek dekat 7kg bila tahu cucu2 dia suke makan keria! Balik di KL, 3 hari berturut2 juga saya buatkan keria utk idlan & cek mek molek utk diri sendiri :) Berbaloi buat, sebab idlan sekali makan adala dekat 6-7 ketul.

Memang letih nak membuat dari A-Z, tapi kalau nak senang buat banyak2 dan simpan dlm freezer. Senang bila dah frozen, tinggal nak goreng jer bila rasa nak ngap!
Ni kuih tradisional kedua yg saya pernah buat selain karipap.
So what's next? :p

4 comments:

  1. yati, kiteorang gi beraya rumah kakak sorang ni... semua dtg raya rumah dia sebab dia buat kuih tradisional, kuih bangkit pun ada bebb... habis aku promote sape2 tak kenal dia, suruh pi belasah kuih dia. bukan 2 - 3 jenis tau, ada la 7-8 jenis kuih tradisional.. semua dok balun tak ingat dunia.. hahahah

    ReplyDelete
  2. alamak aku x kenal kuih bangkit caner...fail sungguh :p

    aku kuih2 kelantan x mkn..pruzz yg bukan org kelantan plak yg ske n kenal nama2 kuih tu sumer :)

    ReplyDelete
  3. kuih bangkit kuih tradisional kebangsaan, nama lain kuih bakar.

    Kuih kelantan yg tulen mcm jala emas, tahi itik, lompat tikam, puteri mandi ngan buah tanjung. Jala emas n buah tanjung manis betul. Kira kalu pruz bole makan betul la taste pure kelate. Aku pun tak mampu nak buat sebab renyah

    ReplyDelete
  4. tahi itik, lompat tikam, puteri mandi pruzz mkn...lain tu jarang jumpe kat kl kan. Aku even kuih akok tak mkn :p

    ReplyDelete