12 February 2011

Tiramisu i love u :p

Wahh kenapa letak tajuk macam tu? Sebab happy banget bila first time buat resipi Tiramisu ni menjadi dan sangat sedap! (ewahh perasan sket sori yer!) Paling best, resipinya sangatlah sempoi jika saya bandingkan dgn resipi di internet. Jika anda surf, pelbagai version resipi tiramisu yg boleh kita cuba, dan majoriti menggunakan 'mascaporne cheese' yang sangat mahal itu. Tapi resepi di bawah ini, cuma guna Philadelphia sahaja...walaupun mahal tapi tidaklah semahal mascaporne....i like!!

Ok meh kita jenguk resipi dia...saya dapat resipi ni dari kawan saya, Hany Fariza (tq Hany for sharing the recipe!!), tuan empunya dapat dari cousin dia...original source saya sendiri tak pasti. Apa pun, Hany dah kasi green light utk saya share dlm blog :)

Bahan cream cheese:
1 kotak kecil whipping cream (200ml) - saya guna jenama Gold Label (non-dairy)
1 ketul cream cheese phildephia - 250g
1/2 cawan gula halus (sesedap rasa)
= campur semua, putar sampai gebu dan sebati. - make sure dia akan jadi creamy ala2 topping fresh cream, dan tidak cair

Bahan lapisan:
biskut marie (tiger) = boleh guna kek span or ape2 kek.
4 sudu kecil nescafe - saya guna 3 in 1 sajerk :p
4 sudu kecil gula
air panas= bancuh nescafe

-celup biskut marie dlm nescafe & susun dlm bekas.
-masukkan cream cheese satu lapis.
-celup biskut marie dlm nescafe susun lagi.
-masukkan cream cheese satu lapis lagi.
-ulang proses lapisan sampai habis bahan.
*lapisan atas adalah lapisan cream cheese.
-masukkan dlm peti ais = 4 jam
- taburkan serbuk koko.. potong n hidangkan.
*serbuk koko bleh campur ngan milo lagi sedap & setiap lapisan cream cheese bleh tabur serbuk koko+milo.

Nota kaki:
1. Anda boleh adjust kepekatan nescafe itu ikut citarasa masing2..siapa suka rasa thick coffee boleh bancuh pekat, siapa suka light taste bolehlah bancuh cair, atau kurangkan nescafe tu.
2. Biskut marie jangan celup lama...nanti kuat sangat pulak rasa coffee tu.
3. Saya ada try buat dgn kek, tapi tak sedap jika anda celup kek dlm nescafe sbb nanti dia jadi basah/watery. Di internet, siapa yg guna kek dia takkan celup dlm nescafe, instead kek tu diletak di lapisan bwh sekali...lapisan atas bubuh cream.
4. My tiramisu version tidak boleh dipotong, mungkin byk cream kot, jadi kena ceduk guna sudu. Bak kata anak saya si Firas...'kek aiskrim!"
5. Resipi di atas cuma boleh dpt dalam 10-12 medium cups sahaja...itu pun saya tidak bubuh penuh2...cuma buat 4 layer je.
6. Anda boleh guna apa sahaja jenis kek - sponge kek, cake mix, brownies, etc. Perisa pun terpulang pada citarasa anda- vanilla, coklat, etc. Husband saya komen, apa kata cuba guna kek pandan, atau kek oren? dusss cuba anda imagine 'tiramisu pandan layer'...sedap ke? haha. Siapa berani try nanti inform saya hasilnya tau!! :)

Ok tu saja...silalah try ok...senang, simple, dan paling penting...SEDAP!!
Jom layan gambar!


1st batch - dpt 6 cup saje...lepas tu stop sebab kena ambil Ammar from taska sbb EBM dah habis :p

2nd batch - dapat 10 cups...bawa pegi ofis sket, kasi geng Photobook sket, the remaining pulun kat rumah dan spare utk dibawa ke rumah Umi

close-up...nyum nyum!!

p/s: Dulu pernah sekali saya beli kek Tiramisu dari SR, tapi rasa dia masya Allah sangatlah pahit! Lepas tu serik tak nak makan tiramisu sehinggalah terbuka hati nak buat sendiri bila dpt resipi dari Hany...thanx again dear!! Lepas ni confirm tiramisu jadi menu wajib utk sambutan besday kekanak bertiga tu :)

1 comment: