So hari Jumaat, en suami pegi la pasar Kajang cari bahan2 utama. Daging batang pinang sekilo RM24, serai 4 batang dah tapau dari kampung hari tuh hehe, lengkuas aku mcm tak kenal so suruh je en suami tanya makcik pasar tu yg mana satu lengkuas (malu kan haha), daun limau purut, daun kunyit tapau dari kampung jugak en suami siap tanam kat pasu depan n belakang rumah (fuh fuhh mintak2 la hidup subur!), halia, rempah kurma, cili kering, etc. Waktu malam si mama google2 la resepi dr internet...ada byk seh version rendang nih...memacam cara n bahan org letak...aku of course la pilih yg mana bunyi macam senang n review org ckp sedap. Mujur ada en google..kalo idak tak menjadi rendangku! Then adik ipar ada ckp dia bubuh rempah kurma & kari sket...so aku pon ikut la ckp dia :) So jom kita intai resepi pilihan yg menang dihatiku...mujur rendangku jadi and sedap wehhh...hubby ckp sedap..bebudak pon ckp sedap...kalo idak patah hati retak seribu dibuatnya!
Resepi asal rujuk sini yer.
RENDANG DAGING
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 1kg daging- potong kecik-kecik (Aku tak guna sekilo...rasa mcm byk sgt...ada la dlm 3/4kg kot)
- 2 peket kecik rempah kurma (aku guna sepeket je...then bubuh dlm 1tbp rempah kari)
- 1/4 cawan kerisik (tak sukat...hubby beli sepeket kecik..guna yg tu jer)
- 1 biji kelapa-ambik santannya (tak sukat jugak...agak2 jer bubuh)
- garam
- gula melaka / gula (aku guna gula biasa je)
- sedikit air asam jawa
- ****BAHAN KISAR**
- 2 labu bawang besar (ku guna 1.5 labu)
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai (ada 4 btg je..belasah :p)
- 1-1/2cm halia (guna dlm seinci)
- 1-1/2cm lengkuas (guna seinci gaks)
- 15-20 biji cili kering (dlm 15 biji je..takut pedas nnt kids takleh mkn. Rendam dlm air panas ye b4 blend tuh)
- ***BAHAN MAYANG ***
- 3 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit (import dari kampung sehhh)
Cara-cara
- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
- Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
- Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
- PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.
Purposely buat tak kering sgt...supaya ada kuah boleh cicah dgn pulut :)
So inilah hidangan lunch dan dinner kami buat hari ini. Dessert plak kita pekena marble cheese brownies yg ku buat mlm tadi...yummehh!
Selamat beristirehat di hujung minggu :)
aku buat rendang x penah measure.x reti measure2 ni eheheh
ReplyDeletebtw, pulut kuning mmg my fevret! tapi Ab tak layan as usual..sib baik yg lain mkn huhu
Masakan melayu x ikut measurement insya allah jadi. Kalo kek takleh simply2 ubah kn silap hb masuk tong sampah hehe
ReplyDeleteX pernah buat rendang guna rempah.. semua kisar sendiri bahan2 ikut mak ajar n samalah x pernah bersukat :-D
ReplyDeletedik..brownies resepi smitten kitchen. jgn order kat akak...akak awak dh lama pencen :p
ReplyDelete