Last few weeks baru beli bread flour, bread improver and bread softener...fuhh pestaim beli nih, almaklumlah tgh mood rajin nk blajar meroti. Kiranya kalo part meroti ni i'm really a beginner...time buat tu ntah brape kali baca resepi nak kasik paham hehe mcm slow sket otak nak absorb :p
Proses nak buat roti boy ni agak leceh...ada 3 parts atau steps yg perlu dilalui. Proses buat dough, buat filling and last skali buat toppings. Nama beginner tapi gatal pegi cari resepi yg susah sape suruh kan?? hehe rasakan kau! Selepas menggugel ke few web sites, akhirnya aku decide utk try resepi nih. Tengok review ramai forumer ckp sedap...so roti boy here we come!! pls be nice to me the first timer yeahhhh
Bahan-bahan ( 17 biji bun )
source: http://www.myresipi.com/top/detail/830
oleh: Lilydvalley
Filling
- -200 gm mentega
- -1/2 teaspoon vanilla essence
- -70 gm brown sugar
- Topping
- -200 gm mentega
- -160 gm gula icing
- -3 biji telur grade A- pukul sedikit
- -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
- -200 gm tepung gandum
- Doh Roti
- -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
- -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
- -20 gm susu tepung
- -75 gm gula castor
- -3 sudu kecil dry yeast
- -1 sudu kecil garam
- -1 biji telur- dipukul
- -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
- -60 gm mentega
Cara-cara
- Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
- Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
- Doh Roti
- -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
- -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
- -Masukkan telur dan air/susu segar.
- -Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
- -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
- -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
- -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
- -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
- -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
- -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
Next challenge - i wanna try doing cinnamon rolls....feveret jugak nih! :))
roti boy yg dah siap proofing and dibubuh toppings secara spiral effect menggunakan piping bag...mulakan dari bhgn tgh yer.
Siap!! Kaler tak cukup gelap kan...haa means kopi tak cukup tuhhh hehe
No comments:
Post a Comment