19 July 2014

Nasi Arab Yemeni Mendhi

Percubaan kali ke2 membuat nasi arab. Kali ni mak yong pilih jln short cut yakni guna rempah instant :p Takpela di samping cepat dan mudah..at the same time leh tlg kengkwn berniaga betul tak. Rempah ni dtg skali dgn beras basmathi...1/2kg RM17 or 1kg RM30..not bad la..takyah bersusah payah cr bhn2 n tumis sendiri hehe.

Sorila lupa nk snap pic rempah ni. Bila google x jumpa plak brand nih..yg byk jumpa brand Al Bayt..taknah try. Steps senang sbb disertakn dekat packaging. UPDATED: dah jumpa gambar rempah ni dlm WA..sila scroll bawah hehe

Beras basuh n rendam 1/2 jam. Then masak rempah bersama 700ml air sampai mendidih. then masukkan nasi sampai msk. I alihkn ke dlm rice cooker. Bila dh msk..titikkan color egg yellow sket n buh daun sup/ketumbar. after 1/2 jam baru saya kacau nasi tu. Jgn kacau terus time nasi panas2 tu nnt lembik n hancur x cantik.

Bau sgt harum..kaler pun cantik jer. Nasi arab ni saya pair kan dgn ayam panggang, daging msk bercili, sos tomato n acar timun carrot. Kebetulan kari jenahak semlm still ade..so dptlah jd kuah nasi tuh :) Beras 1/2kg ni mmg agak byk utk kami 5 beranak. Kalau mak, ayah n adik dtg mkn mmg just nice rasanya.
Ayam panggang kali ni saya msk style melayu bukan omputih. Ayam just perap dgn serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, halia, kunyit, bwg besar, bwg putih, garam n gula sket. semua bhn2 tu dikisar n perap pd ayam utk 2-3jam.

Utk sos tomato, kisar tomato 3 biji, cilipadi 4 biji, garam, gula n 2 tangkai daun ketumbar. Berlambak giler dpt...konfem mkn 4-5 round br abis hoho.

Acar timun pon senang je. hiris bwg besar, timun, carrot n tomato. Bubuh garam n gula..last perah limau nipis sebiji..gaul rata. Mmg sedap plak mkn ngn nasi arab nih :)

Pasni dh niat nk beli rempah ni lagi n invite parents dtg mkn time raya nnt insya Allah :)


 
Mmg sedap mkn nasi arab ni dgn daging masak bercili. Adala rasa contrast dia if not rasa agak bosan and pretty dull. Next time mmg nk wat lagi daging ni kalo msk nasi arab :)
 

No comments:

Post a Comment