Senang je nak buat chicken fingers sendiri..yang penting anda dpt kontrol kandungan bhn2 yg digunakan..tak payah letak lemak or bhn2 lain yg tak sepatutnya diletak mcm instant frozen food yg lain. Tapi tak dinafikan kena extra rajin sket la kan...kalo x gagahkan diri ke dapur mmg tak jadi jugak hehe
So bhn2 yg saya letak adalah isi ayam, kentang, carrot, sedikit daun parsley, garam dan black pepper. Kentang & carrot rebus and lenyekkan dulu. Ayam kena blend hancur..then baru campurkan dgn bhn2 lain tuh.
Kemudian boleh bentukkan ikut citarasa memasing..bulat bole..leper bole..mcm fingers bole..ikutlah! masa nak bentukkan tuh mix sket dgn tepung jagung, then celup dlm telur, last skali baru coat dgn nestum atau bread crumb..ikutlah apa bhn yg ada kt dapur korng.
Kalo nk trus ngap, bole goreng or bakar dlm oven. Kalo nk frozen, susun chicken fingers dlm loyang n frozenkan dlm sejam dua...bila dh keras sket baru transfer dlm ziplock bag or apa2 bekas yg korng ada. Sonang je kan! :)
chicken fingers lined up and ready to freeze! |
fried version. |
Extra chicken fingers tossed into the zip lock bags, sealed and went into freezer :) |
No comments:
Post a Comment