To be honest, I am no good at making agar-agar (don’t laugh
ok, I know I can make good cakes but agar-agar and me just doesn’t bind well). My
first attempt of making agar-agar yearssss ago, it lacked of sweetness hence
spoilt the main intention of its creation i.e. as a dessert. Due to my lack of
knowledge and experience in making agar-agar, I googled onto few websites,
compare the recipes, the measurement and the ingredients. I love agar2 gula Melaka
so much (or some ppl called it agar2 kemenyan for some reason), hence my
comparison revolves around agar2 gula Melaka only.
So after doing some thorough comparison, I finally decided
to give this recipe a go. Her pictures of agar2 were so tempting and looks
delish! The result? Yess sesungguhnya dianggap kejayaan dan pencapaian yg agak
besar di bulan ramadhan nih, my agar2 gula Melaka menjadi! Sedap uols hehe
seronok giler J
So for potluck kafa next Monday, I definitely will get Idlan to bring this
agar-agar! hehe
Recipe taken from here.
Source: yatiememories.blogspot.com
Bahan-bahan :
- 1 paket serbuk agar-agar 10 gm (saya pakai agar2 bertali tuh)
- 1 liter air (4 cawan)
- 1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm) - gula melaka saya kecil, so pakai 4 ketul
- 1/4 cwn gula pasir
- 250 ml santan pekat (saya pakai santan kotak 200ml, then 50ml tambah air hehe)
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
- Masak gula melaka yg diracik halus, gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan. (Guna air yg dari 4 cwn tu ya)
- Dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar2. Masak hingga mendidih.
- Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee..
mmg kena biar dulu santan tu menggelegak few minutes supaya terjadi 2 lapisan yg berbeza. Saya takdela timing 2min...rasanya lebih kot...almaklum amateur kan..so agak was-was part penting nih..hehe...to be safe saya biar dia menggelegak lebih 2 min. Hasilnya mmg cantik je lapisan 2 layer tuh terbentuk :)
5 comments:
Sedap3..lapisan tu senang terbentuk utk resipi letak telur
Aku png tey 2 resipi tanpa dan dgn telur..tanpa telur tricky tang hujung tu..kalau x btoi mmg lapisan tu x jadi
My mom expert buat ni.. tak der sukat2 pun. Dia buat agar2 santan gula melaka n agar2 santan pandan campak2 je... Perghhh tapi tetap menjadi 2 layer tu molek je.
niat di hati nk try agar2 santan pandan..cun kn hijau tuh. tp cik abe x brpe minat. kids lg suke crm caramel over agar2 hoho
Anak2 moden kak... Dulu pun kita x suka mak kita buat agar2 ni. Cebek je muka... Tak senonoh kan... Rupanya susah buat agar2 ni sbb kwn2 mak ramai tanya mcm mana molek terpisah sama je... Then baca blog akak plak... Oh sungguh ku tak hargai skill bonda ku.
ye dik...akak pon bila blog walking..rupanya ramai yg x jadi 2 layer tu...ade taktik dia tersendiri hihi. tak sia2 akak google bersungguh2 :)
Post a Comment