16 December 2014

Disney baby playpen

Ni mengada namanya. Baby cot si abang yg berwarna putih still elok lagi sebenarnya. Tapi sbb simpan bwh katil, berat nk bwk turun ke bilik bawah dan malas nk assemble, timbul lah idea beli playpen nih.

Comel kan color dia? price display tu inclusive of buggy. So bertambahla lagi koleksi stroller/buggy kami. Now dah ada color merah, purple, oren, biru hijau dan kuning. Hubby ckp simpan dulu buggy ni...kira ni buggy utk ke nz nnt hiksss

28 November 2014

Trip Jeju-Seoul Day 6: Namsan Seoul Tower

Day 6 bermula dgn aktiviti sopping oleh kaum wanita, manakala hubby dgn sportingnya tunggu di apartment dgn kanak2. Mmg malas nak angkut bebudak tu masuk beli kain...sure depa kebosanan nanti. Disebabkan malas nk jalan menapak ke subway, aku, umi dan unda naik cab ke Dongdaemun Market (tambang 5.3k won). Hujan renyai2 plak pagi tu, so perjalanan kami agak slow dan terbatas. Kami beli kain Korean satin yg takdelah mahal sgt, dan kain chiffon utk buat shawl (tapi sampai skarang tak hantar2 ke tailor lagik!!). Dongdaemun mkt ni sgtla besar, ada beberapa tingkat (tak igt) dan menjual pelbagai jenis benda dari peralatan dapur, cadar, comforter, souvenir, kain, etc. Memang besar giler, cuma floor yg jual kain agak mengecewakan sbb byk seller yg cuma tunjukkan sample2 kain yg sudah dipotong (exactly mcm kat Guangzhou), bukan kain yg dlm gelung2 kayu tuh. Depa buat begitu maybe sebab space kedai yg limited, dan satu lagi sebab kain2 yg byk tu depa simpan kat tpt lain (stor/warehouse). Oh kain lace pon tak byk choice, baikla soping lace kat Bandung or KL jer hehe.

Dari Dongdaemun, kami naik cab pegi ke Gwanjang Market sbb org kata kat sini byk jual kain cotton. Tpt ni mcm style ala2 Pengkalan Kubur or Rantau Panjang, Kelantan...bukan dlm bangunan bertingkat2 mcm Dongdaemun tadi tuh. Kain cotton mmg byk, semua dah siap potong 4mtr dan disusun bertingkat2...again mmg susah nak jumpa kain yg belum dipotong dalam gelung2 kayu. Kebanyakan kain cotton dijual pd harga 10k won sepasang...ada yg cun, ada yg biasa2 jer. Selain cotton, ada juga dijual hanbok, apron, brg2 souvenir, craft, etc. Hampir setengah hari jugakla spent masa dekat both market, then terus tahan cab blk ke hotel...kesian bila mengenangkan si abah dan bebudak yg tunggu kami di hotel..sure depa kebosanan :p

Lunch hari tu, kami ke Muree Restaurant di Itaewon, kemudian pergi ke Seoul Mosque dan War Museum. Ni saya akan ceritakan dlm entry yg lain. Dari War Museum, kami ke Namsan Seoul Tower...hari mmg dah agak lewat...rasanya kami sampai di Namsan dlm 6pm++..memang dah hampir gelap.

Entry fee Namsan Tower:

Adult 8.5k won, kids 5.5k won

Sempat jugak beli fridge magnet kat Namsan Tower..price agak murah jugak. 4pcs/pack baru 3k won. Sementara nak tunggu malam (konon nk tgk view waktu siang dan malam dr atas tower) kami pekena churros, coffee dan bun kat cafe atas tuh. Harga mmg cekik darah lah kan hehe. Churros 3pcs = 9k won yer!

bersedia panjat Namsan


kami x beli pon love padlock nih..mahal okey

five of us...tapi rupanya dah berenam time nih :p


wajah2 kesayangan mama :)

hari baru lepas stop hujan, so cuaca tersangatla sejuk dan windy. Dinasihatkan bwk jaket especially kalo dtg waktu malam



Namsan Tower pada waktu malam..sejuk ke tulang hitam rasa!

24 November 2014

Majlis Konvokesyen Tadika Nur Addin 2014

Firas dah tamat tadika! Aduhai besar dah anak mama nih. Risau bukan main taun depan nk masuk school kena angkat beg berat..dah la kurus mamat ni..cian dia!

Majlis Konvokesyen seperti tahun2 lepas berlangsung di Jade Hills Resort Club berdekatan dgn rumah kami. Kali ni majlis tamat lewat sgt dlm 1.30pm gitu, aduhh penat sgt rasa, kids pon dah restless dan lapar...mama plak sampai migrain dibuatnya.


Majlis dimulakan dgn bacaan Surah Al Insan oleh Firas dan 3 org kawan2 dia. Teringat masa zmn Idlan dulu, dia baca sorang2 atas stage Surah Al Luqman.


dah lupa ni persembahan apa :p


Ammar...dpt anugerah Matematik Terbaik 4 Tahun :)


senyum lebar kat pakcik official photographer of the day


Firas...dpt Anugerah Matematik Terbaik 6 Tahun...mcm berjanji plak derang berdua kuikui


Persembahan aerobik budak2 4 Tahun




Choral speaking budak2 6 tahun


selesai berarak dan naik ke pentas dgn jubah konvo mereka!


penyampaian gambar konvo dan sijil tamat graduasi tadika :)


Kanak2 6 tahun Tadika Nur Addin...alhamdulillah


dgn abg Idlan..muka dah monyok kepenatan time nih..lapar pon yer jugak!!


bersama Cikgu Niza..pengetua Addin


bersama cikgu2 tadika


dah boleh tersenyum lebar..sbb dah order makanan :)




Ammar yg tgh menangis and cranky sbb baru lepas bergaduh dgn kawan dia + lapar + penat huhu


Hari Anugerah SKLA 2014

Minggu terakhir persekolahan yang penuh dgn aktiviti sekolah anak-anak. Bermula dgn majlis anugerah Kafa (tapi ibu bapa tidak dijemput hehe), diikuti majlis anugerah di sekolah kebangsaan, dan akhir sekali majlis konvokesyen Firas yang berlangsung kelmarin. Alhamdulillah pengakhiran yang cemerlang buat anak2, moga mereka terus cemerlang di dunia dan juga akhirat. Paling penting moga pencapaian akademik kamu semua terus seiring dgn sahsiah yg baik, iman dan amal yer anak2 mama sekalian!


Majlis di SKLA


'Kelebihan' jadi pengawas, kena keras tugas sebelum majlis berlangsung kuikui


Alhamdulillah, abg Idlan naik pentas tahun nih :)


yg tengah tu besfren Idlan..nama pun lebih kurang Farhan Afham, sama2 naik stage tahun nih. Tahun lepas sama2 tak dpt naik stage hehe. Mereka berkawan rapat since darjah 2, geng taman, geng bola sepak, geng ilangkan kunci locker di i-City sampai kena denda bayar RM50 minggu lepas...erkkk geram betul mama!


selfie 3 beranak. Adik2 tak dpt dtg sbb bz praktis utk konvo.