25 July 2014

Beef lasagna

Puas mencari lasagna sheet di nsk, 99 speedmart n kedai runcit..semua misi gagal. Dr last week ngidam nk wat lasagna. Mujur ada sahabat baik yg sudi kasi extra lasagna sheetnya...tq yer Fara..jasamu kukenang!!

Inti lasagna senang je. Meat sauce tuh tumis bwg holland, bwg putih, minced meat, button mushroom, carrot, capsicum n tomato puree. Perasakan dgn garam gula n black pepper. adik iparku buh nenas sama..lg sedap!

white sauce pon senang je. 2tbs butter, 2tbs flour, fresh milk n cheddar. Agak2 je yer milk n cheddar tuh..msk smpi kuah pekat.

Cara assembly:
meat sauce-lasagna-meat sauce-white sauce-lasagna..ulang2. last skali mesti white sauce n tabur grated cheddar n oregano. Kebetulan oregano abis..saya buh je mixed herbs. Then bakar for 40min-50min depends on ur oven.

So hari ni kita mkn beef lasagna yer. Ku goreng jugak mee sebagai sampingan. Mee kering tanpa asid borik ni dibeli drpd jiran..texture halus lebih kurang meggi...harap2 sedap. Sepeket rm5..mmg mahal sket dr mee kuning biasa...tp sihat sbb takde asid borik dan kapur :)

23 July 2014

Resepi: Biskut Nestum Crunchy

Resepi dpt dari Farra...mmg terbaikla biskut nih. Masalahnya bila letak kismis, kids tak layan. Next time kena letak chocolate chips kot..baru depa suka. Anyway saya mmg suka texture biskut nih...agak rangup dan crunchy, rasa pun healthy...ala2 biskut oat gitu :)

Sape suke nestum wajib try biskut nih..insya Allah senang je steps dia..rasa pon terbaik :)


Bahan2:
250g butter
100g kismis (boleh ganti choc chips)
2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung jagung
3 cwn nestum
1 cwn gula kaster
1 biji telur
1tsp esen vanilla

Cara2:
Pukul butter dgn gula hingga putih. Masukkan telur dan esen vanilla, kacau sebati. Masukkan semua tepung dan nestum..then kismis. Uli hingga sebati. Bentukkan ikut shape yg anda suka (bulat je senang...sbb susah nak guna mould biskut ni akan mengembang). Bakar dlm oven selama 15min or so..depends pd oven korang.

21 July 2014

Recipe: Coconut and Cranberry Cookies


Thanks to K.Tie for sharing this lovely recipe.  The biscuit turns out to be very crunchy, not too sweet, it has lil bit of that sour taste thanks to the presence of dried cranberry :) Nevertheless, I’m the only one in the house that loves this biscuit, the rest doesn’t appear to like it because of that cranberry. Hurmm anything that comes with berry including kismis..mesti derang tak suke haishhh. Tahu tak kome harga cranberry ni mahal? haha sabor jela. Anyway the recipe was posted via our geng lunch group in WA..i made an effort to type it here in case I lose the image later.

Ingredients:
225g butter
140g castor sugar
1 egg yolk, lightly beaten
2tsp vanilla extract
280g plain flour
40g desiccated coconut
60g dried cranberries – I add lil bit more since I hv more!
salt

Steps:
Put the butter n sugar into a bowl. Mix well with a wooden spoon, then beat in the egg yolk and vanilla extract. Sift together the flour and a pinch of salt into the mixture, add the coconut and cranberries and stir until thoroughly combined. Scoop up tablespoons of the dough and place in moulds spaced well apart. (I scooped out smaller than a tablespoon, glad I did that because the dough turns out sangat mengembang ok!)
Bake for 12-15min until golden brown.


Review: biskut ni sangat sempoi dan senang. Must try especially for beginners or orang yg malas mcm saya. Bahan2 tak byk…steps sempoi je…takyah nak tekan2 guna mould…easy peasy dan yg penting sedap!

20 July 2014

final week of Ramadhan

syukur masih dipanjangkan usia utk bertemu Ramadhan tahun ini. Ramadhan yg penuh dgn duka dan kisah2 sedih di sekeliling kita. Saudara Islam kita yg hebat diancam di tanah Gaza...beratus2 angka kematian dicatat setiap hari. Masha Allah moga Israel dibalas dgn balasan setimpal diatas perbuatan mereka selama ini.

Kita juga dikejutkan dgn berita MH17 yg ditembak jatuh mengakibatkn kematian 295 penumpang. sedih bila dgr..antara percaya dgn tidak bila pestaim dgr psl nih. Moga Allah kurniakan ketabahan kpd ahli keluarga mangsa...besar sungguh dugaan mereka yg sudah tentu insan2 terpilih olehNya.

Ramadhan kali ini agak berbeza. Penat..tak larat..slalu tido..lemau..badan lemah2 dan sengal..migrain...adui otak pun rasa sengal bila asyik tidur! Kena bertahan dan layan jela selagi terdaya..bukan slalu ye tak dpt merasa saat2 mcm nih hehe. Nevertheless kpi memasak sendiri waktu berbuka agak cemerlang. so far baru 3 hari ponteng masak. Beli kfc, order dominos sbb migrain yg amat..terakhir sekali berbuka di SR sbb penat buat biskut raya! Alhamdulillah menu simple2 je tapi family mkn dgn hepi and puas. Hari ni pestaim msk kepah lemak cili api...kids n si abah sumer suke giler :)

Pregnancy kali ni rasanya mcm yg dulu2 jugak. cuma bdn agak lemah n cpt penat. Loya mmg takde..tapi selera kurang dr biasa. Berat dh turun 3kg..jeans 28' pun dah muat balik :p

Part ibadah byk yg perlu ditingkatkan lagi. So far bc quran lepas maghrib. Kalau x ngantuk sampai ofis bc kat parking keta sat. Kalau wiken 2x sehari insya Allah. Terawih penah tinggal sehari dua sbb migrain. Selalu terawih sesorang. kadang jemaah 4 beranak :) Terawih slow2 je..penah gak solat duduk sbb kaki lenguh sgt rasa..over kn perut bukannya besar pun haishhhh

Baju raya kids alhamdulillah dh setel awal. Baju raya mama akhirnya dpt gak yg matching last wk bli kat jusco. Kalo x jumpa mmg dh nekad recycle baju lama jer. Badan lemah2 so mood raya pun kureng. Bila dh tua ni yg dipentingkan kids je..diri sendiri mcm x heran sgt kalo takde baju baru betul tak.

Biskut raya? syukur setel 5 jenis! 3 hari berturut2 buat..sumer yg sempoi2 je. Choc cornflakes,honey cornflakes,pretzels chocolate, cranberry coconut dan biskut nestum kismis. Dptla kasi mak dan mil sorang sikit..not bad mak yong :) lepas setel satu jenis..bantai tdo 2-3jam..dasat! hihi

Firas puasa penuh kali nih. 3 hari pertama dia flat and bukak pose awal..lepas2 tu dia makin kuat and tabah. Bila offer bukak pose awal pun dia reject. Firas mmgla lapar tapi Firas nk tahan...tu ayat dia. Syabas anak mama..kuat betul hati awak am proud of u! cuma sian bdn makin kurus..dh la mmg kurus..berat pun dh jatuh :(

Si ammar mmgla x pose kan. Badan makin bambam sbb sokmo mkn nasi. Today breakfast nasi arab..lunch ns arab gak. Hehe dasat awak nih :)

19 July 2014

Nasi Arab Yemeni Mendhi

Percubaan kali ke2 membuat nasi arab. Kali ni mak yong pilih jln short cut yakni guna rempah instant :p Takpela di samping cepat dan mudah..at the same time leh tlg kengkwn berniaga betul tak. Rempah ni dtg skali dgn beras basmathi...1/2kg RM17 or 1kg RM30..not bad la..takyah bersusah payah cr bhn2 n tumis sendiri hehe.

Sorila lupa nk snap pic rempah ni. Bila google x jumpa plak brand nih..yg byk jumpa brand Al Bayt..taknah try. Steps senang sbb disertakn dekat packaging. UPDATED: dah jumpa gambar rempah ni dlm WA..sila scroll bawah hehe

Beras basuh n rendam 1/2 jam. Then masak rempah bersama 700ml air sampai mendidih. then masukkan nasi sampai msk. I alihkn ke dlm rice cooker. Bila dh msk..titikkan color egg yellow sket n buh daun sup/ketumbar. after 1/2 jam baru saya kacau nasi tu. Jgn kacau terus time nasi panas2 tu nnt lembik n hancur x cantik.

Bau sgt harum..kaler pun cantik jer. Nasi arab ni saya pair kan dgn ayam panggang, daging msk bercili, sos tomato n acar timun carrot. Kebetulan kari jenahak semlm still ade..so dptlah jd kuah nasi tuh :) Beras 1/2kg ni mmg agak byk utk kami 5 beranak. Kalau mak, ayah n adik dtg mkn mmg just nice rasanya.
Ayam panggang kali ni saya msk style melayu bukan omputih. Ayam just perap dgn serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, halia, kunyit, bwg besar, bwg putih, garam n gula sket. semua bhn2 tu dikisar n perap pd ayam utk 2-3jam.

Utk sos tomato, kisar tomato 3 biji, cilipadi 4 biji, garam, gula n 2 tangkai daun ketumbar. Berlambak giler dpt...konfem mkn 4-5 round br abis hoho.

Acar timun pon senang je. hiris bwg besar, timun, carrot n tomato. Bubuh garam n gula..last perah limau nipis sebiji..gaul rata. Mmg sedap plak mkn ngn nasi arab nih :)

Pasni dh niat nk beli rempah ni lagi n invite parents dtg mkn time raya nnt insya Allah :)


 
Mmg sedap mkn nasi arab ni dgn daging masak bercili. Adala rasa contrast dia if not rasa agak bosan and pretty dull. Next time mmg nk wat lagi daging ni kalo msk nasi arab :)
 

16 July 2014

the finale - Cranberry biscuit & Chocolate cornflakes

Biskut no 4 dan 5 utk tahun ini..juga biskut terakhir bg tahun ini hehe
Penat giler semalam ok..seharian berbiskut di dapur, bukak pose terpaksa mkn kat luar sbb kudrat mmg dah takde. Nak dijadikan cerita balang pulak habis, terpaksa la tunggu hubby keluar pegi cari balang sat kat Bangi. Kedai runcit dan 99 speedmart kat umah kami takde jual balang hukhuk. Then hubby terbeli balang size besar...adui stress plak bila tengok byk empty space...so terpaksala buat 2 adunan biskut cranberry ni nak fill up the empty space :p

mmg sedapla biskut ni, agak crunchy dan tak la manis..rasa agak healthy sbb ada cranberry sama. Resepi courtesy from Kak Tie..bila rajin saya share n type ye..almaklum la resepi tgk dari watsapp je :p Pestaim beli cranberry..hurmm balance leh wat cranberry muffin!! nyumsss. Anyway utk adunan kedua saya tambah cranberry byk sket dr sukatan resepi..sebab bila tgk cranberry tu nmpk amat sedap hihi. Rasa dia masam2 manis mcm blueberry..tp takdela exactly sama rasa dia..emm susah nk explain kena rasa sendiri baru tahu!
 
biskut tradisi keluarga kami...layan kehendak kekanak...sorang suke cornflakes madu..sorang suke salut coklat...layan kan jelah :) 

15 July 2014

Pretzels! and cornflakes madu

It's monday n am taking a day off fr work just to continue my biskut raya project. So here we go cornflakes madu n pretzels coated with milk chocolate n nestum. nyumsss!

Anyway didnt know that the mini pretzels tasted a bit salty..guess it is salted caramel? so when combined with milk choc it tasted better n good enough rather than taking them alone.

This was bought from Yummie in Bangi. Anyway you shud be able to find the same in other baking supply shops.
 
 
 
Cornflakes madu. Recipe taken from Chef Hanieliza's blog. 

13 July 2014

Biskut nestum crunchy

ehemm dpt juga mood nk start projek biskut raya. Lepas sahur trus masuk dapur..stop solat Subuh...and terus sambung sampai 8.30am. Then pegi NSK soping brg basah..then ke AEON Big BTHO plak mencari cornflakes n paper cup. fuhh mmg flat giler acik. Kat nsk takde Kelloggs..so gigih ke Aeon..syukur rezeki sbb kelloggs tgh promo murah giler rm5.45 for 500g! Nestle plak rm6.90..hurmm kelloggs mmg lg sedap dr nestle..setuju tak? hehe
resepi courtesy fr farra..nnt sy update later yer!

09 July 2014

Agar-agar santan gula melaka

To be honest, I am no good at making agar-agar (don’t laugh ok, I know I can make good cakes but agar-agar and me just doesn’t bind well). My first attempt of making agar-agar yearssss ago, it lacked of sweetness hence spoilt the main intention of its creation i.e. as a dessert. Due to my lack of knowledge and experience in making agar-agar, I googled onto few websites, compare the recipes, the measurement and the ingredients. I love agar2 gula Melaka so much (or some ppl called it agar2 kemenyan for some reason), hence my comparison revolves around agar2 gula Melaka only. 

So after doing some thorough comparison, I finally decided to give this recipe a go. Her pictures of agar2 were so tempting and looks delish! The result? Yess sesungguhnya dianggap kejayaan dan pencapaian yg agak besar di bulan ramadhan nih, my agar2 gula Melaka menjadi! Sedap uols hehe seronok giler J So for potluck kafa next Monday, I definitely will get Idlan to bring this agar-agar! hehe


 Recipe taken from here.
Source: yatiememories.blogspot.com
 
Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm  (saya pakai agar2 bertali tuh)
  • 1 liter air (4 cawan) 
  • 1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm) - gula melaka saya kecil, so pakai 4 ketul
  • 1/4 cwn gula pasir 
  • 250 ml santan pekat (saya pakai santan kotak 200ml, then 50ml tambah air hehe)
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu 
  • Secubit garam  
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-cara:  
  1. Masak gula melaka yg diracik halus, gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan.  (Guna air yg dari 4 cwn tu ya)
  2. Dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar2. Masak hingga mendidih.  
  3. Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.  
  4. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.   
  5. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.  
  6. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee..
 My comment:
mmg kena biar dulu santan tu menggelegak few minutes supaya terjadi 2 lapisan yg berbeza. Saya takdela timing 2min...rasanya lebih kot...almaklum amateur kan..so agak was-was part penting nih..hehe...to be safe saya biar dia menggelegak lebih 2 min. Hasilnya mmg cantik je lapisan 2 layer tuh terbentuk :)
 
 

06 July 2014

Nasi beriyani ayam

Pertama kali dlm sejarah berjaya msk nasi beriyani! haha kecoh betul..org lain dh msk berkali2 kan..kite baru sibuk nk try pestaim :p

Byk sbb kenapa malas msk beriyani nih. First, kalo nk mkn mesti mak tlg masakkan..maklumlah anak pompuan kesayangan umi kan! Kedua, si anak bujang actually x suke mkn nasi berkaler2 nih...i.e. nasi beriyani, minyak, hujan panas,arab,etc. Dulu penah skali msk nasi arab..punyerla effort bukan main, skali dia komplen x suke. haishh keciwa hati mama okeyy!

Hari ni exceptional sket. Mama nekad nk try. Beras basmathi mmg tak penah beli..belasah guna beras biasa. Bunga lawang & kayu manis bila intai dh abis stok rupanya...belasah layan je dgn ape yg ada di dapur hehe. Minyak sapi pun bertaun dh x beli (last beli masa buat biskut arab zmn dahulu kala x terjangkau dek memori)..belasah jugak guna butter!

So hasilnya? cewahhh sedappp okehhh. si bujang yg agak cerewet tu pon ckp sedap! Cik abg siap tambah nasi. Yg tukang msk as usual nasi separuh je dh sendawa :p Oh lupa, acar timun pun pestaim gak wat..selama ni tgk umi buat je...tadi try wat n agak2 je bila letak garam n gula tu. I x suke cuka..so ganti perahan limau nipis sebiji.

Haaa lagi satu dlm sejarah, agar2 santan gula melaka i menjadik jugak...ahhhh i loikee! Mmg sebiji ikut resepi x tweak langsung. almaklum i bab agar2 mmg amateur sesgt! nx time kite share resepi dia ok :) Sumer tried n tested recipes mmg dh siap bookmarked dlm hp nih hehe

cheezy wedges!

Alhamdulillah so far kpi memasak masih meet expectations. Bukanlah masak lauk pauk yg vogedevas pun, setakat utk family kami yg sempoi ni alhamdulillah sudah cukup kenyang dan puas hati berbanding beli di bazar yg belum pasti rasa dia macam mana. Penat tu mmg sudah pasti. Sampai rumah kena baring 10min dulu kasik hilang lenguh drive...then bangun solat, kemudian baru masuk ke dapur. Lepas setel masak hampir sejam, baring balik kasik stretch pinggang. Sebelum berbuka, sempatlah suap si Ammar makan nasi dulu so that masa berbuka, kami semua dpt menikmati juadah dgn lebih tenang hihi

Ayam masak lemak cili api (tapi tak pedas sgt pun) yg menjadi favourite idlan, firas n sudah tentu mama diorang!
 
Ni menu semlm, Buttered rice+ayam goreng bestari+mash potato+coleslaw+cheeze wedges+tropicana orange twister. Sekali sekala lari dr masakan melayu cewahh. Berbuka dgn tropicana twister ni mmg rasa sesgt refreshingggg...tapi idlan lagi prefer air soya, so mmg kami dah spare air kotak soya berkotak2 dlm kabinet :) Firas pulak setia dgn kordial sarsi dia...hmm layan jela janji dia nak pose kan. Syukur setakat hari ni nmpk gaya dia makin ok dan tak merengek mcm first few days pose ari tuh. Tiap2 hari dlm solat mama doa pada Allah semoga anak2 mama diberi kesihatan dan kekuatan mental dan fizikal utk menjalani ibadah puasa mereka dgn sempurna...syukur Allah kabulkan doa mama alhamdulillah. Cuma yg kesian, everyday lepas bukak pose mesti dia timbang berat dia..makin menurun..dahla mmg kurus mamat tuh..cian anak mama! Sahur both of them mkn koko krunch dan cornflakes je..nasi jarangggg sangat nak mkn...manela tak makin kurus huhu
 
nyummy amatttt okeh...sambil type ni pun den dah terliur haha! Malangnya stock Simplot wedges dah habis hehe. Sos cheezy wedges tu beli instant je...kebetulan mmg ada jiran kami yg jual instant powder dia...tinggal bancuh dgn air panas je siap!! Nak wat sendiri pon bole..guna cheese keping tu kan, masak dgn fresh milk, salt, pepper, etc...tapi den malas. Pakai hok bancuh2 ni je lagik senang jimat masa :p 

Hari ni menu insya allah sedikit special...baru nak try wat sebenornya...malu je haha korang mesti dh byk kali buat punyerlah! Minggu ni agak bz dgn site visit...3 hari berturut-turut adoiii harap2 tak pening teruk sgt kepala ni nanti...masuk kilang uols...tak glamer langsung sure panas n  stuffy. Jangan den muntah dlm kereta sudah! wat malu dgn team members lain jer nanti kihkihhh

02 July 2014

2nd n 4th day Iftar

Untungnya dlm geng lunch..masing2 akan share menu berbuka dlm watsapp. Bukan niat utk menunjuk..tapi lebih kpd memberi idea sesama kami. Menu takdelah canggih2 pun..sempoi jer tapi yg penting puas hati dan dimsk dgn kasih sayang (tapi x dinafikan penat amatsss!).

01 July 2014

Asam pedas ikan tenggiri

Mengidam kot..asyik duk terpk je. Akhirnya arini berjaya msk for iftar alhamdulillah. Syukur bln puasa ni company kasi balik awal jam 4.30pm...so cukup masa utk masak for berbuka. Cuma cabaran bln pose kali ni...slalu sakit kepala dan migrain. Kena bertahan jugak tanpa ubat demi kandungan yg masih awal dlm perut. Uhhh cepatla masa berlalu. Bila dh migrain, perut n tekak rasa loya mkn pun sket je. Berat iols pon dh turun 52kg okeyyy..padahal baru pose 3 hari :(
Apa2 pon diharapkan korang bertabah dlm menghadapi apa jua dugaan di bln Ramadhan ni. Ada hubby kwn kami masuk ccu sebab blood clot..jadi si isteri terpaksa duduk di wad sepjg masa menemani si suami yg koma. Besar kan dugaan dia. Belum cerita perihal org2 miskin yg maybe cuma berbuka dgn ikan masin berkuahkan air garam..atau anak yatim yg kesedihan berbuka tanpa ibu bapa yg dikasihi. Sedih bila type ni...tak sanggup nk fikir lebih jauh :(
Selamat menjalani ibadah puasa yer. Moga apa jua ibadah kita diterima olehNya amin.

30 June 2014

off day with the kids

Syukur as at noon today firas is getting better. Lepas mkn nasi x muntah dah :) Good job sayang esok kita sambung puasa balik ok!
Sangap rasa duk umah. Nak buat pb..belum sampai seru. Nak baking or buat cookies bdn x larat. Nak wat dessert, cream caramel semlm byk lagi berbaki...nnt membazir pulak. So kejenya asyikla duk google resepi2 hehe. Nak cuba bila tu belum pasti..tp bookmark siap2 dlm hp :) Hubby ckp pegila jusco cari baju raya...ohh lagikla malas tambah2 nk angkut 2 org ni kan..pingsan!

kids learning the arabic with their ipad..mama pon tumpang sekaki blajo skali :)

29 June 2014

Roti arab for iftar

my 3rd attempt of making roti arab..recipe can google fr my previous entry in Jan tis yr. This time i paired it with kari daging since kids are not a big fan of kari sardin.
Menu for today's iftar - kari daging,udang goreng daun kari n cilipadi, sayur goreng n cream caramel. Mama mkn nasi sket je..sahur br mkn roti arab..pose ni x lalu nk mkn bebyk..nasi pon half my usuals. Even tho roti arab tu nmpk sungguh mengancam..perut mmg x mampu nk terima makanan lagik huhu
Oh btw firas was not well today. He started to vomit about 5min before iftar..and continued for another 5-6 times after iftar. sian masuk angin probably..now tdo dgn perut kosong huhu. tomorrow mama EL yer kita lepak2 kt rumah jer...takyah gi skool :)

 

Blog Template by YummyLolly.com / Header Butterfly by Pixels + Ice Cream