24 November 2014

Majlis Konvokesyen Tadika Nur Addin 2014

Firas dah tamat tadika! Aduhai besar dah anak mama nih. Risau bukan main taun depan nk masuk school kena angkat beg berat..dah la kurus mamat ni..cian dia!

Majlis Konvokesyen seperti tahun2 lepas berlangsung di Jade Hills Resort Club berdekatan dgn rumah kami. Kali ni majlis tamat lewat sgt dlm 1.30pm gitu, aduhh penat sgt rasa, kids pon dah restless dan lapar...mama plak sampai migrain dibuatnya.


Majlis dimulakan dgn bacaan Surah Al Insan oleh Firas dan 3 org kawan2 dia. Teringat masa zmn Idlan dulu, dia baca sorang2 atas stage Surah Al Luqman.


dah lupa ni persembahan apa :p


Ammar...dpt anugerah Matematik Terbaik 4 Tahun :)


senyum lebar kat pakcik official photographer of the day


Firas...dpt Anugerah Matematik Terbaik 6 Tahun...mcm berjanji plak derang berdua kuikui


Persembahan aerobik budak2 4 Tahun




Choral speaking budak2 6 tahun


selesai berarak dan naik ke pentas dgn jubah konvo mereka!


penyampaian gambar konvo dan sijil tamat graduasi tadika :)


Kanak2 6 tahun Tadika Nur Addin...alhamdulillah


dgn abg Idlan..muka dah monyok kepenatan time nih..lapar pon yer jugak!!


bersama Cikgu Niza..pengetua Addin


bersama cikgu2 tadika


dah boleh tersenyum lebar..sbb dah order makanan :)




Ammar yg tgh menangis and cranky sbb baru lepas bergaduh dgn kawan dia + lapar + penat huhu


Hari Anugerah SKLA 2014

Minggu terakhir persekolahan yang penuh dgn aktiviti sekolah anak-anak. Bermula dgn majlis anugerah Kafa (tapi ibu bapa tidak dijemput hehe), diikuti majlis anugerah di sekolah kebangsaan, dan akhir sekali majlis konvokesyen Firas yang berlangsung kelmarin. Alhamdulillah pengakhiran yang cemerlang buat anak2, moga mereka terus cemerlang di dunia dan juga akhirat. Paling penting moga pencapaian akademik kamu semua terus seiring dgn sahsiah yg baik, iman dan amal yer anak2 mama sekalian!


Majlis di SKLA


'Kelebihan' jadi pengawas, kena keras tugas sebelum majlis berlangsung kuikui


Alhamdulillah, abg Idlan naik pentas tahun nih :)


yg tengah tu besfren Idlan..nama pun lebih kurang Farhan Afham, sama2 naik stage tahun nih. Tahun lepas sama2 tak dpt naik stage hehe. Mereka berkawan rapat since darjah 2, geng taman, geng bola sepak, geng ilangkan kunci locker di i-City sampai kena denda bayar RM50 minggu lepas...erkkk geram betul mama!


selfie 3 beranak. Adik2 tak dpt dtg sbb bz praktis utk konvo.


18 November 2014

Review: Vistana Hotel Penang

We had a chance to stay at Vistana Hotel Penang for 4d3n accompanying my hubby for his annual conference. Vistana is one of the conference's panel hotel, and because of its close location from the Penang International Airport (10 minutes) and USM (where the conference is held) we chose to stay here.

The hotel is located in the vicinity of Bukit Jambul, Penang, within close proximity to business and leisure environments. There is complimentary transfer services operate daily from the hotel to the Queensbay Mall (7 minutes), which we took on our 2nd day for a quick shot on Big Hero 6 movie..what a breeze hihi. Finding good eatery places is pretty easy, there are several restaurants located nearby the hotel such as the Original Penang Kayu Nasi Kandar (about 5 min walking distance), Zul's burger, food courts, malay restaurant, etc. 

The room has been refurbished recently if i were not mistaken, hence the better overall look. We stayed in executive deluxe room with two single beds. Beds are comfy however is rather small (not a super single size bed) for the 5 of us. Toilet is nice, housekeeping service is tip-top, hotel staffs are very nice n friendly. There is free wifi (speed is quite ok) all over the hotel, as well as 2 laptops provided at the hotel lobby for guests' convenience. Rate per night is RM250++ incl breakfast (however this is a conference rate). 




Overall, 4/5 for this hotel in terms of location, room condition, service, rate, etc.

Original Penang Kayu Nasi Kandar

Terletak di Bukit Jambul, right behind our hotel (Vistana Hotel). First day aritu time lunch tgk queue panjang giler...dahsyat org Penang ni mmg hantu nasi kandaq kotsss.

2nd day aku pegi tapau ngn bebudak. Kuar awal sket, so queue kejap je. Lauk mmg byk variety, standard ns kandar la kari je dh brape jenis. Kami beli 1 nasi putih, 1 nasi beriyani. Lauk pulak amik seketul ayam madu, seketul ayam kicap dan seketul sotong kari. Then order 1 teh ais dan 1 milo ais. Total RM27.40. Bunyi mcm mahal kan? erkkk ntahlah..konfem lg mahal dr makan nasi biasa kat Pak Yob food court di ofisku hehe. Taste wise mmg sedap la..tp nak kata sedap kebabom tu idaklah..maybe sbb aku bukan peminat tegar ns kandar kot..x reti nk judge.

Anyway utk lunch arini buat pertama kali kami order Kfc delivery. Bell boy hotel pun tersenyum2 bila tgk motor kfc sampai tadi. Quite efficient..kejap je dh sampai. Delivery charges pun cuma RM3...paling best sos cheezy wedges dia letak asing dr wedges tu, so mmg byk giler dia kasik dlm sebekas whipped potato tuh :))

Apa pun yg pasti ada 1 restoran melayu belakang hotel ni mmg best. dah 2x kami dinner di sini..char kuew tiow dia sedap yg amats, tomyam dan sup tulang dia pon kawww. Nanti ku snap pic restoran kalo sempat ok.

17 November 2014

Trip Jeju-Seoul Day 5 : Namsangol Hanok Village

Baru lepas teman kids mandi pool..berendam sampai sejam setengah..naik mengantuk dibuatnya! Oh before that kami pegi gym kejap. Mama naik treadmill for few minutes je dah naik semput...lama dah tak exercise, otot2 sumer rasa lenguh haishhh

Ok jom sambung citer Seoul. Hari ke-5 kami decide utk pergi ke Namsangol Hanok Village. Naik subway..dan perlu jln mendaki bukit utk sampai ke entrance village nih. Sedikit explanation tentang hanok village taken from wikipedia as below:

Namsangol Hanok Village, also known as "A Village of Traditional Houses in the Namsan Valley", is a Korean village located in the area of Pil-dongneighborhood in Jung-gu, a central district of SeoulSouth Korea where hanok (한옥) or Korean traditional houses have been restored to preserve the original atmosphere of the area. This village has five restored traditional Korean houses and a pavilion, a pond and a time capsule, which make it a perfect spot to take a walk. 

Directions
Subway 
Chungmuro Station (Seoul Subway Line 3 & 4), Exit 4.
Walk along Hanongmaeul-gil st. for 5 minutes.

Admission Fees
Free

Closed
Every Tuesday (However, if Tuesday is a holiday, the next day is closed.)

Ada satu lagi hanok village yg glamer di Seoul iaitu Buckhon Hanok Village. Yang ni mmg live village, maknanya mmg org2 masih tinggal di kawasan ini, kiranya bukan lah tempat khas utk melawat. Kalau nak dtg sini, make sure tak boleh bising2..nnt kena komplen dek tuan rumah yg duduk di kawasan tersebut :p Kat sini jugak korang boleh melawat Sanggojae, rumah yg digunakan utk shooting drama 'Personal Taste'...tapi kami tak pegi ke sini sbb tahu byk kena mendaki..kawasan dia agak hilly, sure penat hihi

 Replika King Sejong yg terletak di Gwanghamun Square

yang tengah tu Afif, anak bujang si Aini

 OK dah sampai. Hujan renyai2 masa kami berjalan utk sampai ke sini...so perjalanan agak perlahan


 pintu gerbang ke hanok village


rupa dlm hanok...area living hall tak silap

 Seoul Tower from afar


 tempayan2 yg digunakan utk menyimpan sayuran tradisional org Korea i.e. kimchi

 antara tradisional hanok houses yg dibina semula..utk memberi gambaran tentang kehidupan org Korea pd zaman dahulu

 ok serius dah lupa ni ape

 pintu yg memisahkan antara sebuah rumah hanok dgn yg lain



Kami stuck di sini for few minutes sbb hujan turun makin lebat pagi tuh. Nek umi dan bebudak semua tak masuk dlm kawasan traditional houses nih. Semua pakat tunggu je dekat pondok berdekatan entrance village ni.