02 September 2010

dugaan santan lagik!

Kelmarin saya diduga lagi sekali. Sampai rumah jam 5.30pm, lepas solat asar terus ke dapur. Plan nak masak ayam lemak cili padi+sayur goreng+telur dadar. Jam 6.15pm, terpaksa stop masak kejap utk amik kekanak dekat nursery, memandangkan hubby habis kelas jam 7pm ptg tu. Lepas amik kekanak, masuk kitchen balik...startla masak ayam tu. Saya bau santan yg baru dibeli hari sebelumnya di kedai runcit, bau ok. Tapi bila dah masak santan tuh, saya nampak dia berketul2, dan keluar aroma yg kurang menyenangkan. Ish tak sedap hati rasanya...maka saya pon buang la kuah tu (ayam belum dimasukkan lagi). Jadi terpaksala last minute goreng ayam, dan lauk bertukar jadi ayam masak merah. Isk terkilan sungguh dan sungguh membuang masa saya. Jam 7.15pm baru selesai masak & kemas dapur. Mujurlah kanak2 leka bermain dlm rumah dgn kawan2 idlan....so takdela mengganggu mama di dapur sgt.

Penat sungguh rasa malam tadi, dan geram punya pasal, hari ni saya boikot malas masak! hehe sebenarnya beras dah nak habis (puasa ni 5kg beras kami berjaya habiskan..rekod nih!). Jadi hari ni memandangkan husband akan sampai rumah lambat lagi (macam kelmarin 7.30pm baru dia sampai), saya dah plan nak beli KFC dekat drive-thru Sg Besi. Husband ngan idlan ok je, diorang pun dah boring makan nasi :p Ptg ni mama boleh drive dgn tenang, takdela speeding and terkejar2 nak sampai ke rumah :) Kalau tgk gaya mama speeding and potong queue, sure org tak sangka dlm kereta tu mak buyung yg drive kihkih

13 comments:

Farra said...

la...santan tu ko letak freezer tak lps beli? ish ish sadis btol

kfc..huh sodap tu..sume org layannn..ehehhe

Jin Manik said...

yati,

ko selalu beli santan kat mana? mulia sari ke?

aku memang tak suka beli santan n simpan dalam peti ais sampai esok...memang dia akan start masam..sebab aku dulu pun pernah buat macam tu...bau memang ok...tapi rasa dia akan masam sikit/banyak....terus tak lalu nak makan....

so selalunya..aku akan beli santan hari yang sama kalau nak masak pakai santan...then balik terus letak dalam peti ais sampai la time nak pakai...sebab santan kan cepat nak basi...so masuk peti ais kejap je kan...

tak pun..pakai je santan kotak...lagi senang...rasa pun lebih kurang sama...hehhe

- kak shima -

tini said...

aku mmg kagum mak buyung ni drive mmg hebat giler. siap mencilok kiri kanan tu :) aku skema je bawak keta. ahahahahhahaha

ummi said...

masuk freezer tak? akak selamba je masak masukkan santan keras dalam periuk. kalau my mom, dia akan letak sebiji cili kecik dalam santan tu then simpan dalam fridge (kat bawah je). insyaAllah tahan sampai esok. jez make sure cili tu intact la, kang kot ada buat pengat pedas pulok

LiTtLe^m3 said...

kak.. why not guna santan kotak je? saya guna santan kotak je masak kari ke rendang ke apa ke ok je... senang pun senang boleh beli stok simpan kat kabinet tak yah masuk peti ais pun.

Farra said...

sy sama ngan kak tie, beli santan masuk freezer, dlm periuk campak ketul ais santan

y@tipruzz said...

masuk freezer, then mlm tu thaw letak fridge.

k.shima - kedai yg sebelah mamak tu la, mulia sari eh lupa nama dia akakaka padahal slalu pegi :p

selama ni mmg guna santan kotak, tp since kes cendol ku tak sedap sbb guna santan kotak, terus stick santan fresh. now dah fobia blk, kena back to santan kotak kots huhu. or guna tips k.tie tu, terus campak santan ais dlm periuk hehe tak terpk plak den

aida said...

aku sini pakai dessicated coconut.. kat malaysia ada kot.. tapi letih la teringat zaman kecik-kecik nak memerah santan mak aku suruh. last2 aku beli je santan kotak

y@tipruzz said...

dessicated aku guna wat biskut hehe. rasa dia sedap eh? tak tau plak aku msk leh guna tu gaks

seumur hidup aku penah beli santan perah tak sampai 3x kots...malas!!

Anonymous said...

xyah thaw dlm freezer bawah overnite..konfem santan rosak @ masam...masuk je santan beku tu dlm periuk @ thaw b4 masak sekejap kat room temp (letak dlm bekas beisi air cepat sket cairnye)..petua nk elak pecah minyak, letak sudip/senduk besi dlm periuk tuh n masak atas api perlahan.. :)

y@tipruzz said...

thanks anonymous utk tips senduk besi tuh...taknah tahu :)

tinidewi said...

guna santan kotak ayam brand. kotaknya warna biru. insya allah tak rasa santan kotak. hampir-hampir rasa original. lemaknya marvelous. Kara brand uhuk uhuk tak masuk anak tekak, berketul-ketul lak tu. M&S ok ok je.

y@tipruzz said...

saya guna ayam brand time wat cendol ari tuh...pruzz langsung x lalu minum. Kalo masak lauk ok je guna santan kotak, cuma tak se umphh santan fresh la...