06 September 2010

siakap bakar bercili

Daripada sweet sour, akhirnya siakap ni bertukar jadi siakap bakar bercili plaks :)
My 'bestest' cooking for iftar i'd say....first time try, menjadi and sedap! Cik abe pun puji dan amat berselera sekali mkn....so here goes the recipe eh :)

Siakap bakar bercili version Yatipruzz
Bhn2:
bwg besar - 2 labu
serai - 2 batang
halia - 1 inch
belacan
asam jawa
garam
gula
cili kering

1. Semua bhn2 di atas blend. Dan kemudian dimasak hingga agak2 kering.
2. Ikan diperap dgn kunyit & garam. Then lumurkan separuh bhn2 blend tadi ke atas ikan and bakar. Saya bakar 15min atas pan, then bukak foil dan lumurkan the remaining bhn2 perap tadi atas ikan. Then sambung bakar dlm oven for 20-25min (depends pd oven) sampai ikan masak.
Kalau nak bakar terus dlm oven pun boleh...no problemo...saya saja nak test masak atas pan nak kasik kulit dia garing :p

Kalau version mak pruzz, dia bubuh skali sedikit santan, daun ketumbar & jintan manis. Tapi biasalah kat rumah saya bhn2 pelik tu takde, so i just make do with whatever bhn yg ade dlm fridge.


Lumurkan bhn2 perap ke atas ikan.

Cover and seal properly with aluminium foil.

the result! Lagi best dr makan ikan bakar cicah air asam...:)

Husband kata kalo ade ikan pari lagi syiok!

I guess this shall be my final post for Ramadhan. Insya Allah esok kami akan pulang ke Junjung Kedah.

Selamat Hari Raya Aidilfitri ye kengkawan.
Maaf Zahir & Batin.
Moga semua selamat pulang ke kampung dan selamat kembali ke KL.
Makan jgn over2 yer....semlm baca dlm paper makanan yg paling high cholesterol time Syawal nanti pastinya rendang, ketupat, lemang, dodol, dan bermacam lagi termasuklah biskut raya yg rata2 contains butter/marjerin! Makan byk, tapi exercise sikit...jadi sudah pasti lemak itu akan terkumpul di saluran darah dan membahayakan kesihatan.

Erkk peringatan utk diri sendiri jugak ni! hihihi

4 comments:

Farra said...

buat roasted chicekn pon gini la resipinya..same jek..sukati kite nk letak binatang apa ehhehe

so tak jumpa la kita kat utara kots..sbb ahad depan baru kami nak balik for 1 wk

y@tipruzz said...

kalo roasted chicken ade rosemary leaves, garlic, black pepper and all herbs baru sedap kots...

Farra said...

mmg ler..rosemary leaves mmg tarak..so abaikan..lg 2 tu mmg harus taruk

so mmg tak jauh beza pon

aida said...

selamat beraya yati n farra! kenang daku time dengar lagu dendang perantau