17 February 2011

Bayi tidur bedung, perlu atau tidak?

Dah lama saya hendak menulis tentang perihal membedung bayi ni, sama ada ia perlu atau tidak. Jika dilihat dari aspek turun-temurun, ohh sudah pasti membedung bayi ni sangat WAJIB, bak kata orang tua-tua, senang sebab bayi anda boleh tidur dengan lena tanpa tangan dan kaki terangkat-angkat sebab terkejut. Di zaman moden ni, ada yang kata tak perlu bedung bayi sebab nanti bayi marah, memberontak, menangis sakan sebab macam kena ikat, etc.

Pengalaman saya sendiri, anak sulung cuma dibedung time dalam pantang. Dalam pantang pun umi selalu bukakan bedung dia, biar dia bebas bergerak. Alhamdulillah bila sudah diajar, lama-lama dia boleh tidur lena tanpa perlu dibedung.

Anak kedua, huiishhh tidur mesti wajib dibedung! Kalau tidak dia tak boleh tidur lena. Bedung sampai umur 7-8 bulan tak silap, sangat leceh ok. Nak keluar pergi shopping complex pun bila dia tidur dalam stroller kena bedung. Orang pun pandang semacam jer :p

Yang ketiga ni (umur 4 bulan), hahh memang wajib bedung jugak. Malam bila tangan terlepas dari bedung mesti dia terjaga dan menangis. Tapi saya nekad utk cuba ajar dia tidur tanpa bedung, jadi sudah beberapa malam saya test buka bedung dia. Mula2 memang perit, sikit2 jaga dan nangis, terpaksalah mama dia ni bangun dgn mata terkebil-kebil dan ikat bedung dia kembali. Tapi dua tiga hari ni Nampak macam dah ada significant improvement, dah boleh tidur ‘agak’ lena tanpa dibedung. Tapi mula-mula tu tangan mama kena kepit tangan dia, halang tangan dia dari bergerak dan garu kepala :p

Saya rasa jeles benar dgn bayi yg mudah tidur sendiri, dan hendak tidur tanpa mahu dibedung. Senang tau nak bawa jalan ke mana-mana. Macam kes saya, bila dukung dia tidur lena..lepas tu bila diletak dlm stroller tanpa dibedung, terus si kecil ni terjaga dan nangis…dusss leceh sungguh :p

Anak anda pula macam mana? bedung lama tak? Atau cuma dalam pantang sajer…..

Nota kaki:
Teringat cerita jiran depan rumah, anak dia dahla tembam giler, sampai 8 bulan masih berbedung..jadi bila keluar ke shopping complex terpaksa bedung dengan kain pelikat si ayah :p



Ammar @ 2 months. Kena ikat dek mama. Kain bedung tu beli sendiri dekat Kamdar dan hantar kedai untuk jahit tepi (jimatttt!). 1 meter baru RM4.50-5.00 tak silap.

different angle...gambar ni ambil time kami outing pergi main bowling dekat Alamanda before mama officially masuk kerja lepas pantang :)

boolatt kan mata saya?

10 comments:

atulhani said...

pd pendapat sy (org yg belum ada anak ni) cam better bedung kot.. mmg obviously baby tidur lena bila bedung.. leceh ke kak? saya suke bedungkan baby.. n rasa dorang sangat comel kalau dibedung, nak pegang/angkat pun senang kalo bedung... tak la lembik sangat... hehehe

Yatie said...

anak saya cuma seminggu jer berbedung....pastu dah tak mau... ok jer.....

mata ammar mmg bulat n besar :)

yatiscloset said...

atul - leceh bila besar still kena bedung. especially part kuar jln2 tuh. anak2 akak special sket, kadang bedung tdo lama, kadang x lena pon, ikut mood depa :p Bila besar tgn dh makin kuat utk melepaskan diri, so bila terlepas bedung terus terjaga n cry cry...lecehhh tauu!

yatie - haa tu yg best, tak bedung tp tdo still lama dan lena...senang gitu :)

Farra said...

Yer sume bedung anak den

Ummu Auni said...

aku bedung time pantang je..tak adalah colourful macam korang

yatiscloset said...

terpaksa beli kain sendiri sbb lampin baby pendek kan :p

Ummu Khaulah said...

bedung anak dalam 1 minggu je masa dalam pantang. Lepas tu tak dah.. erm..ada orang kata kena bedung anak nanti susah dia nak berjalan bila tiba masa sebab kaki tak rapat..err..betul ke?

baybee aaron said...

anak sy umur 3bln..smpai skrg kalau tdo jer mesti nk dibedong..kalau x,mmg xlena tdo..tgn confirm gerak2 then tkejut..lpztu apa lagi...nangislh..tension jugak kdg2...

Marwani Radzi said...

anak petama sy bedung sampai 6 bulan je.sbb dh besar so rasa x perlu kot.yg kedua ni baru sebulan still sy bedungkn.sbb baby selesa bila tido dlm keadaan berbedung.n kita pun senang nk angkat baby bila dia menangis nk menyusu.mmg comel bila baby dibedong...

Marwani Radzi said...

anak petama sy bedung sampai 6 bulan je.sbb dh besar so rasa x perlu kot.yg kedua ni baru sebulan still sy bedungkn.sbb baby selesa bila tido dlm keadaan berbedung.n kita pun senang nk angkat baby bila dia menangis nk menyusu.mmg comel bila baby dibedong...