15 February 2011

Muffin coklat tanpa telur

Siapa kata anak teruna tak pandai masuk ke dapur?
Jangan main-main, anak sulung mama Muhammad Idlan Farhan sekarang ni sudah pandai basuh pinggan tau (walaupun punyalah lama dia main air :p).
Dan si teruna kedua Muhammad Amir Firas memang selalu jadi peneman setia mama di dapur. Dia sukalah tengok mama basuh pinggan, masak, goreng itu ini, dan yang pasti, bila mama busy buat kek dia pun pasti akan ada sekali.

Petang tadi mama buat muffin ekspress. Bukan guna muffin mix yer kengkawan, tapi teruja nak try resepi sempoi ni lepas tgk kawan mama (mama yg rajin dlm pantang sape lagi kalau bukan auntie Farra) buat muffin coklat tanpa telur. Resepi sangat mudah, dan yang paling best, tak payah guna mixer..semua kacau guna tangan saja. Bahan-bahan pun sikit jer. Kesimpulannya buat tak sampai 20 minit dah siap! Sesuai sangatlah bagi beginner, atau pun mereka yg kesuntukan masa tapi teringin sgt nak makan kek (mama lah tu hehe). Dan rasanya, usah gusar ye, walaupun tiada telur tapi rasa tetap mantop! Fluffy dan gebu tekstur dia :)


Bancuhan ikut resepi asal sangat cair, jadi mama tambah tepung gandum sikit

Ni yg mahal ni...my eldest two yg tolong taburkan choc chips (cc) atas muffin tu. Si Firas punyela letak byk giler cc, siap marah bila abang dia curi cc tu dan makan :p

concentrate betul budak nih!

keratan rentas muffin yg sudah siap...fluffy kan!

For full recipe visit here:

http://www.myresipi.com/top/detail/6595

(maaf saya tak boleh copy paste resipi tanpa kebenaran tuan empunya website tu)

Komen saya:

-resipi sedikit cair, sila tambah tepung sikit, in fact sukatan minyak dan air pun saya kurangkan ikut instinct sendiri hehe

- brown sugar 2 cups tu mungkin byk sgt, kurangkan menjadi 1.75 cups sahaja ok

2 comments:

Farra said...

Aku pon add flour
Btw, waddah mmg ngap choc chip berlambok tiap kali wat muffin
Nk wat lg la wiken ni..sume sume ngan maknya skali haha

y@tipruzz said...

resepi paling sempoi aku penah wat...thanx to u sbb inform the recipe muah muahh :)))