22 September 2010

budget 2011

Kami berdua menarik nafas panjang selepas sesi membentangkan budget keluarga 2011 selesai.
Banyaknya kos belanja yg perlu ditambah tahun depan.

Yuran bulanan Sek Abim Idlan
Van ke Abim
Transit Idlan ke Ad din
Insurans adik baby
TH adik baby
Nursery adik baby
Groceries (kena tambah sbb pampers adik baby)

Nampak cuma 7 new line items tapi dia punya $$ tu byk!

Yang bertambah banyak, yang berkurang sudah tentu savings bulanan kami berdua :p

Kata mak, bab kos education anak2 jangan berkira..insya Allah adalah balasannya nanti (yer kata2 mak tu sedikit sebyk mengubat poket kami yg lara ni hehe). Bila dilihat, majoriti expenses jatuh pada anak sulung kami. Yes how time flies, lahir tahun 2004, tahun depan tup tup si bujang ni dah nak masuk darjah 1...besar dah anak mama ni :)

As for myself, nampak gaya no more Coachie2 after this la yer :p
Holiday pun ntah2 tak boleh nak terbang jauh2 tahun depan.
No more make over project utk rumah tahun depan.

Betul la orang kata bila akhir tahun pasti keadaan poket agak sesak.

Macam kami, time2 ni la insurans kereta & roadtax perlu direnew, ditambah dgn major service utk En Matrix minggu lepas. Dgn projek tiles di laman rumah minggu ni, due date utk fees Abim bagi setahun/half year minggu depan...dan oh saya berdoa sgt2 dapat bersalin normal tanpa sebarang komplikasi, yela kos c-sect sekarang ni tinggi menjulang!

Harap2 Allah terus menerus melapangkan rezeki kami sekeluarga amin :)

13 comments:

Nazmi said...

jgn masuk saving duit tuh, instead gune utk invest. XD

ummi said...

not quite true. bukan hjg tahun je ekonomi agak meleset. time raya meleset gak. time nak renew insuran keta. the key is to adjust i think. beli yang patut2 dan perlu2 saja. makan kat rumah, kurangkan outing ke mall (pegi tasik ke, sihat jugak badan), kalu tgk online shop tu, drool ajer, jgn beli. since tak kerja ni, akak pon dah jadi concious bab belanja2 ni. major spending we all (apart from rumah and keta lah) is on susu Adam (he's on isomil and satu tin lasts less than a week), his diapers (banyak makan minum, banyak le outputnya kan). cam fee sekolah x terasa sagt sbb kakak attends govt school. tuition semua tu akak tak hantar (belum lagi kot?)

insyaAllah can manage. selagi cukup makan, pakai walopun beli kt pasar malam, ada rumah walopun cuma teres, ada keta walopun cuma viva, we still have a lot to be thankful kan.

tapikan yati, masa akak takde maid, nursery fee 3 budak ni.. to be frank, sampai beribu2 sebulan......

y@tipruzz said...

adik - not all can be invested. the key rule is u've got to hv at least 6 mths living expenses as emergency/buffer..the rest baru bley invest.

k.tie - u're so true. mkn luar dh jarang since sy rajin masak sejak pose dulu :) Susu mujurla anak2 sy minum dutch lady jer..dulu idlan on enfakids/pediasure for quite sometimes now tukar susu DL. Nursery fees for 3 kids mmg mahal as compared to amik maid, tp kami lebey selesa antar nursery. pepe pon mmg sy bersyukur sbb anak2 kira dibesarkan dgn agak selesa, bila sy compare dgn zmn sy kecik2 dulu, mak ayah bukan org senang, tp alhamdulillah kitorang adik beradik cukup mkn pakai, blajar pon masuk univ, keje pon ok walaupun tak hebat maner kan hihi

-ummu amin- said...

Yati,kiteorg pun tgh berkira2 nk htr amin msk preschool ke tidak next year. Masalahnyer si bujang sorang tuh still pakai pampers, cmn nk g sekolah

Selalu amik insurans ngan sapa?my hubby buat etiqa takaful.

CT said...

same here......ni tgh nak plan gak budget anak masuk sekolah..walaupun 2012...kene prepare sensiang...kan

y@tipruzz said...

ayu - amin umur brape nx yr? idlan dulu nursery pon tlg sama bab potty train ni, so senang sket. Insurance amik Prudential ngan junior pruzz.

k.ct - wahh cepatnyer plan gud gud! tu blom masuk kos buku, uniform, bag baru,kasut baru, etc kan hihi

Ummu Auni Afif said...

yati, berapa habis bayar unyuk abim?

y@tipruzz said...

monthly rm290.

tp dia soh bayar either 1/2 yr or 1yr terus.

so kalo 1/2yr+registration etc = rm2111.25

kalo byr 1yr sekaligus rm3444.95.

tu blom masuk buku & uniform which dia x inform lg braper...

*pening kan :p

al-amin tak silap aku 250/mth kan?

ShaFiAti said...

al-amin=245.00..if tak salah su la..tape yati..nanti lama2 insyaAllah ok.. :)

Ummu Auni Afif said...

Al-Amin: RM 270 sebulan. Jadual bayaran tu aku pun tak pasti macam mana. Tapi untuk initial ni, kena bayar RM 1000 untuk kos-kos macam PIBG, khairat etc etc.

Ummu Auni Afif said...

lupa nak tanya van ke abim tu berapa RM sebulan? mak aku survey dari rumah kami ke al amin, RM 120

y@tipruzz said...

van dh penuh. kena naik bas. kami x survey n call lg bas tuh hoho

su - yer rezeki anak2 insya Allah sentiasa ader :) cuma mak pak dia kena lebey berjimat la pasnih hihi

-ummu amin- said...

yati, amin next year dah 4 y.o membebel pandai tapi tang nak 'membuang' still tak nak cakap.. nilah cons duk ngan opah.. manja terlebih.