18 September 2008

Updates tak berapa baru

Maybe citer ni dah basi kot..tapi pruzz suruh update blog jugak, so aku type kat word…dia tlg upload kan sbb umah kami tade streamyx hehe


Khamis, 7/8/2008

Pagi tu drive ke ofis cam biasa. Baru 5 minit drive jalan dah jem giler....bukak radio, barula tahu jem sbb Anwar kena charge kat court pagi ni. Damn sungguh! Sejam duk dlm keta, baru sampai kat Mines..padahal kalo tak jem dlm 7 minit dah bley sampai situ. Pikir nyer pikir, last2 aku wat U-turn, patah balik umah hehe. Kalo drive lagi confirm kaki cramp, perut dahla lapar giler...mahu kol 9 lebey sampai ofis kot. Call pruzz, dia tgh brekfast kat kedai. Aku pon mintak dia tapaukan breakfast tuk aku. Kat umah, brainstorm ngan pruzz, ape nak wat ari tuh...alang2 dah EL kan..baik make use sepenuhnyer cuti tuh :p Ade 3 options, samada gi tgk citer Batman, gi IKEA, or gi check up 39 weeks. Belek paper, batman ade kol 12noon, or ptg. Pruzz kol 3pm ade klas...so confirm tak sempat nak lari gi klas. Nak gi IKEA, confirm jln jem jugak. So last skali pegila check up (yg sepatutnyer esok). Time check up, Dr Kam check ‘bawah’….dia kata dah bukak 1 cm. Dia seluk part situ kasik stimulate sket….and that’s it. Borak2 kejap, then dia kata kalo nak bersalin esok pon boleh nih…Dr boleh induce. Aku gelak2 jela…pastuh ckp kat dia…haa esok birthday saye doctor! Pastuh Dr Kam plak terlebey excited dari aku..dia ckp…haaa okla mama kalau nak sama birthdate ngan baby, kita induce esok. Kitorang cam terpana plak..terkejut pon ade….memacam soklan ditanye. Dr explain insya Allah chance utk bersalin esok tinggi, cervix dah lembut, tade masalah. Aku just takut tak ‘bukak’ je..silap2 kena c-sect. last skali Dr soh pk dulu, and decide kemudian. Dekat sejam kitorang duk kat luar klinik tuh brainstorm…calling2 mak, semah, sue..tanyer opinion depa. Then, masuk balik bilik Dr…tanyer lagi soklan2 lain. Bila dgr Dr explain cam confident je…last skali decide….oklaa pegi jela induce esok! Then pegi metro kajang, lunch Kenny rogers wat kali terakhir hehe…bantai ice chocolate whipped cream dia…waa heaven! Pruzz offer kek SR….tapi cam tade selera plak….otak cam cuak pk ari esok! Malam tu kitorang tido dekat kol 1am kots...kemas beg hospital, pasang katil baby, vacuum rumah..memacam la...

Mlm tu aku call umi, inform umi nak induce esok...umi baru sampai kl dari Mekah....umi still penat lagi...dia tak komen byk, tapi dia cam positif je...so aku pon bertambah confident nak serah diri esok hehe


Jumaat, 8/8/2008

kol 8am dah sampai hospital, register dpt 2-bedded room sbb bilik sumer penuh. Aku tgk white board, ramainyer yg Q nak bersalin ari tuh. Time round2 kat nursery tgk baby, terjumpe Dr Arbaiyah. Dia tegur tanye u wat ape kat sini? Aku ckp…saye nak induce jap agi. Dr Ar ckp …ramainyerrrr nak bersalin ari ni eh…sumer nak tarikh cun! Aku pon gelak2…ckp ari ni besday saye doc! Dr Ar terus gelak…dia kata…hooooo ok ok paed tak marah kalo patient nak induce ari ni…asalkan dah cukup term! Kol 930am, Dr Kam dtg masukkan pil ke cervix. Dia kata ubat tu maksimum 6 jam utk ade effect dia. Tunggu nyer tunggu….apesal la langsung tade sakit2 nih. Adela 2-3 kali nurse dtg pasang ECG. Boring yg amat…sempat la bersms ke semah, sue, umi, akak2 opis. Tgh hari, pindah ke single room sbb bilik dah ade kosong. Pruzz abis solat jumaat…aku still tak rasa sakit. Kol 230pm, Dr Kam dtg check…still 1cm. Dr kata macam takde chance nak bersalin ari ni. Alahai sedeynyer rasa….terus ckp Dr aku nak balik bley tak cancel jer induce nih. Dr kata mane leh balik sbb dah masuk ubat! Then dia masukkan 2nd pil. Kol 4 lebey, barula rasa contraction sket2….still leh tahan lagi. Ptg tu umi dtg, then pruzz blk umah amik idlan. Mlm kol 8pm, Dr dtg check..baru bukak 3cm…dia kata dah bley masuk labor room, and masuk drip kasik cepat dilate. Dr suggest soh amik epidural utk kasi cepat dilate. Aku pon agree jer…janji cepat selesai considering dari tadi tunggu punyerla lamat nak bukak. Nurse kasik ubat utk buang air besar, then soh prepare utk turun ke labor room. Time tu contraction cam makin kuat…kali ni attack kat pinggang belakang. Depan langsung tade rasa sakit. Tunggu nyer tunggu, last2 nurse dtg ckp taleh turun lagi pasal labor room penuh...danggg!! habisla aku…dahla sakit giler…taleh masuk drip…taleh epidural…pastuh aku pk kalo 1cm sejam mahu 7 jam lagi aku bertarung. Nurse yg check ECG plak ckp contraction awak ni cam tak kuat sgt jer…adussss habisla aku…rasa macam dah sakit giler tapi takkan ni baru bukak 4-5cm kot??? Kol 9 lebey aku soh umi blk umah dulu bwk idlan. Tinggal la aku menahan sakit dlm ward tu dgn pruzz…bila sakit dtg, aku tendang2 peha pruzz ngan hujung katil…time sakit tak dtg cam nak terlelap pon ade sbb letih. Finally kol 10pm nurse dtg ckp bley turun labor room. Bila Dr Kam check, rupanye dah terbukak 8cm. No wonder sakit giler hehe…igtkan baru 4-5cm….leganyer dgr! Dr siap ckp alhamdulillah mama sempatla bersalin mlm ni! So kali ni tinggal nak push je. Time ni masalah besar pasal aku dah tak brape sakit dah…tetiba cam sakit tu hilang. Dr kata kalo rasa nak ‘bera*’ kena push, masalahnyer aku tak rasa. Mujurla midwife tu ade tlg rasa perut aku..bila dia ckp haa ni contraction cepat push, aku pon push la...siap gelak2 lagi ckp kat Dr saye tak reti push...saye tak rasa sakit dah...punyerla lama push, tah brape kali. Dahla push kuar suara, nafas pendek plak tuh hehe. So Dr sumbatla mulut aku ngan apetah takmo kasik suara aku kuar. Dr siap ckp, mama jgn putus asa...sket lagi sket lagi (time tu dlm hati terdetik gak awatla doktor ni takmo vacuum je baby aku). Pruzz pon bukan main sebut ’pushhh pushhhh’ hehehe...luv u sayang! Finally after push yg ke brape ntah kuarla adik baby kol 1041pm J Dan aku lah org ke-10 dan yg terakhir bersalin ari tuh....9 org induce, sorang c-sect...sumer under Dr Kam. Bila pk balik, baiknyer Dr Kam ni...sure dia penat giler ari tuh tapi dia still senyum...still tunjuk muka ikhlas dia time labour tuh...sape nak bersalin, mmg aku highly recommend amik Dr Kam...serius very motherly J Yang klakar, every now n then dia soh pruzz amik gambar baby..time baby baru kuar nampak rambut sket...after baby fully kuar....siap tlg pegang posingkan baby!


Muhammad Amir Firas

Amir – ketua/pemerintah/pemimpin
Firas – kecerdikan/ketajaman fikiran

Ni la nama adik baby....panggil Firas. Memula igt nak eja Firaz...tapi tak jumpe maksud dia...so jadikla Firas. Berat 3.3kg, tak sangka besar jugak compared ngan perut aku yg kecik nih. Kuat melekap, skali menyusu kadang sampai lebey sejam. Every night ade tantrum dia tersendiri, mengamuk dlm 1-3 jam serba tak kena b4 tido. Slalu bergilir ngan abahnyer utk dodoi dia...sgtla menduga kesabaran aku. Memacam lagu dodoi, position dukung...kadang sampai aku nangis bila penat dodoi dia..stress tau huhu! Pinggang aku dah start sakit balik...aduhai cepatla berubah ye Firas! Time mood tak baik siang pon dia buat tantrum cam malam tuh. Nak letak dlm buai,doctor kata tak elok sbb baby kecik sgt lagi...kasik puting dia reject plak. Perangai Firas lebey kurang cam Idlan time dlm pantang dulu…susah nak tido. Tapi Idlan bila besar…dia la yg paling senang jaga. So Amir Firas, bila besar esok kena good macam abg jugak ok!

Sleeping pattern dia still tak consistent...kadang tido 1/2jam, kadang sejam, kadang straight 2 jam. So nak express milk pon agak payah...time nasib tak baik, elok je lepas pump, dia bgn. Macam mane pon, aku still cuba kumpul stok sket2..hopefully cukupla time nak masuk keje nanti.


Indahnyer pantang.....?

Stress! Huhu no joke…mmg stress especially time dtg tantrum dia. Badan pon penat since pantang sesorang kat umah….bestnyer kalo ade maid hoho. Masak ikut dan…mmg kelam kabut, kadang time masak terpaksa stop 3-4 kali sbb Firas bgn kejap2…tido dia tak lena. Makan mmg laju giler..5 minit dah sudah! Mandi pon express giler…kesimpulannyer sumer keje kena wat laju giler. Mujurlah ade pruzz yg kekadang jadi Mr Mama…tolong masak, basuh baju, sidai baju….kalau harapkan aku sorang…pengsan mak! Tapi ade hikmahnyer…umi kata aku dah kurus hehe….walaupun taknah timbang lagi since lepas bersalin, tapi rasanyer mmg aku dah kurus kots??

Dulu kekonon nak pinjam novel semah, baca time pantang. Surprisingly I don’t have time for that! Time Firas tido, aku pon curik tido…rehatkan badan, qada’ tido malam sama. Rasanya bersalin pon tak penat camni huhu. Time pantang ni aku rajin bersms dgn jiran selang 2 rumah...dia pon bersalin 8/8 gak...induce gak. Dia pon pantang sesorang…so slalula kitorang bersms meluahkan perasaan memasing hehe. Bila pk kepenatan aku ni…sejuk hati bila tingat kat jiran aku ni….kira sesama penat la kitorang nih.


Idlan Farhan

Abang Idlan mmg sayang giler kat adik dia…bila adik cry, dia akan tlg pujuk adik..baca selawat, kadang tu nyanyi lagu Nabi-nabi…lawak pon ader hehe. Kadang kena marah kat aku sbb dia ckp kuat time adik tido…sori yer sayang….bila mama penat, tu la jadiknyer..susah nak control marah nih. Time pantang ni, aku notice dia makin rapat ngan pruzz…yela tido pon ngan abah. Mama sibuk entertain adik jer….kesian dia. Rasa guilty bila difikirkan, hopefully dia faham suatu hari nanti. Habis pantang nanti, kite gi jejalan ok!

Okla…dah panjang banget nih….ni pon tulis byk kali hehe….so next time kalo ade masa lagi aku sambung. Gamba akan menyusul sehari dua lagi. Leh cek kat fotopage nanti....

9 comments:

Farra said...

stress sgt sampai aku call pon tak berangkat eheheh :p

kalau aku pantang sure suke tgk tv ehehehhe

Anonymous said...

nak tanya..Dr Kam tu kat hospital mana?

eZa said...

haa at last! dpt gak update! ;) congrtas!!! :)

mmg stress ek pantang. x suke! :P

wei, dr kam tuh hosp mane??

Pruzz said...

Dr. Kam tu Dr. Khamsiah, Hospital Pakar An-Nur, Bandar Baru Bangi

eLLe said...

waaa akhirnya update..congrate yati+pruz..hrmm berpantang stress erk? wa kena wat backup plan xnak stress ni, camne la erk..huhuhu

Anonymous said...

fuh..finally...ade gak update from yati...kekekek

anyway..sabar ye yati..dugaan dr Allah..sebab yati ni tabah orgnyer..sebab tu la Allah bagi dugaan camtu...

congrats k...take care n jgn lupe urut n tungku/tuam perut tu k...jgn biar lama2...

-su-

k3na said...

salam yati and pruzz

congrats on ur newborn baby muhammad amir firas! semoga firas menjadi anak yg soleh dan penyejuk hati, amin.

alhamdulillah kite pun dah selamat melahirkan baby boy, faris luqman bin aminudin pada 29 august 2008, berat 3.7 kg via c-sect.

memula terkejut gak nampak nama firas, sebab hampir sama ngan faris..hehe..

anyway, take care always, selamat menyambut 10 mlm terakhir ramadhan dan selamat menyambut kedatangan hari raya aidilfitri..

wassalam
cat

win said...

hehhe.. yati & pruz, congrats!!!.. nama sama laa ngan baby kite, jung jerr lain.. heheheh...Selamat Hari Raya!!!!

ecah said...

kak Yati..

tahniahhh..