31 July 2015

@25 weeks -rezeki EBM buat Irfan

Alhamdulillah berat Irfan naik agak byk lepas discharged sebulan lepas. Dari 4.565kg, semlm timbang 6.055kg dlm masa 35 hari :) Utk mommies yg anak mereka ada penyakit LM, gaining weight has always becomes an area of concern..ikut hati everyday nk timbang sbb every little ounces of formula means a lot to them. Bila berat naik sket, atau static, atau decreasing, that means the child is working extra hard to breathe and is burning more calories than what he could take.

Based on CWL support group, mama tahu yg ada mommies yg thicken their babies feed dgn oatmeal cereal/Gelmix thickener/Simply Thick. So mama mintak abah cari kat farmasi, plan nya nk add oatmeal cereal tu dlm EBM utk kurangkn potensi reflux sbb EBM agak cair. Malangnya abah x jumpa oatmeal cereal, tapi yg best kt situ ade jual thickener! yeay so abah try bli thickener, dan bermula 2 hari lepas irfan dah start minum ebm mama+thickener :) Syukur dan hepi sgt rasa..mujur mama x ikut perasaan sedih dan buang Ebm2 tu dulu...at least now ada jugakla rezeki Irfan utk continue minum susu mama walaupun stok takdela byk mana. Mula2 mama kasi stock 29 Jan..susu pertama yg mama perah 3 hari lepas irfan lahir...kaler pun agak kekuningan sbb ada kolostrum. Moga badan sayang makin sihat yer lepas minum ebm!

Hari ni menu irfan blended porridge + ayam + carrot. Mujur dia lalu mkn. Aritu try kasi sweet potato..tp stool dia mcm cair sket..so mama stop dulu.

2 comments:

hdr said...

Alhamdulillah..mak ude is so happy to hear this.
Ada lg rezeki irfan nak minum EBM..πŸ‘πŸ‘πŸ‘

y@tipruzz said...

esok stop dulu kot ebm. dh 2 hari mcm cirit..x tau sbb ebm ke..thickener ke..huhu cfm bukan sbb sweet potato