03 March 2008

adik baby

1] Pagi tadi monthly check up, spt biasa bila tiba time check up mesti berdebar....fobia kes dulu masih ada dlm hati ni. Bila check tekanan, cek berat..semua tak berubah, sama je. Doc siap ckp, awak ni tak makan ke? Kengkawan dan jiran pon slalu tegur...keciknyer perut, kenape tak nampak perut lagi, dan pelbagai lah komen derang lagi...risau betul aku. Everyday tgk perut kat cermin, belek-belek and wondering kenape perut tak buncit sgt :P Makan dah pulun giler dah rasa, org lain pressure nak kurus, aku pressure nak tambah berat. Tapi malu nak ckp doctor...sebenarnyer saya tgh pulun ganti pose muhehehe

Bila scan, alhamdulillah adik baby bergerak aktif. Kejap aksi gitu, gini, doc kata dia rajin wat sommersault. Sebenarnye aku cuma nampak kepala ngan heartbeat je...lelain kurang jelas, maybe sbb aku tgh baring kot. Walhal doc tunjuk tangan, kaki, soket mata, perut....sekali tu adik baby siap bye bye lagi tangan dia hehe...sweet! EDD patutnyer 16 august, tapi scan tadi EDD berganjak ke 8 august..wah kalo betul kuar time tuh...bestnyer tarikh, senang celebrate besday skali ngan mama dia :)

Umi slalu tanye, ade beza tak pregnant kali ni dgn dulu? Rasanya sama je, except time Idlan dulu kena loya2 yg teruk sampai kes berenti MBA. Kali ni langsung takde loya2, tapi slalu sakit kepala yg cuma bley hilang bila telan ubat. Other than that, sumer ok..mkn sumer benda aku lalu..tak pernah tak lalu hehe. Ops satu lagi, pregnant kali ni tahap kemalasan aku bercambah2 bak dewa....manjang asyik tido je...mmg sgt tak produktif! Klas dah start sebulan, tapi baru sekali bukak buku teks...tu pun baca 1 page...dah tutup and TIDO. Masya Allah tak tahu kenape jadi malas sampai camni skali. Slalu ckp husband, risaula tak blajar lagi...tapi tade inisiatif nak bukak buku. Rasanya spt biasa akan jadi last minute study and apply cuti study 2-3 ari before exam.

2] Weekend lepas kami habiskan masa pegi birthday party...2 anak jiran, 1 lagi anak ofismate husband. Nampak gaya event besday di kawasan rumah kami ni dah jadi cam tradisi plak, bermula dgn besday idlan, berjangkit ke jiran depan rumah, sebelah rumah, etc. Seronok sbb semua budak2 ni lebih kurang sama baya..mak ayah pon lebih kurang baya2 kami and early 30s...so sumer boleh jadi geng yg ngam. Pegi dari satu rumah ke rumah pon segerombolan cam mak kiah. Satu lagi party tu dibuat kat McD Equine Park...siap ade mascot lagi, tapi nak jadikan citer, budak sorang ni takut ngan mascot bird yg besar tuh...so time potong kek mama ngan budak sorang ni terpaksa tgk dari jauh je, dan mama nyer tak dpt merasa kek besday. Budak tuh tak lain tak bukan Idlan! Time main games, ade game musical chair...tapi idlan dgn blur nyer ikut je bebudak lain round the chair, bila music stop..dia terpinga-pinga...hehe sian dia...kecik lagi kot, tak paham rules of the game.

8 comments:

aida said...

nanti la, dapat anak no 2, susah oo nak kurus.. hehehe

talking from experience

::ziLla:: said...

eh..samalah yer...

congrats erk...

puterikiut said...

ala yati kite kan high metabolism..tayah risau psl berat badan tu..asalkan baby sihat.. :)

aida..anak ke-2 taknaik lagi.. taktau la kot anak ke-3 naik nnt..hehe

ummi said...

jangan amik maid, kalau dapat anak buas, insyaAllah menten slim gitu.

mardhiah12 said...

yati, relax beb. aku lagi suka kalau cam ko, hehehe

kak tie, sebab tu saya tak kurus kut :p

yatipruzz said...

aku tadela kisah, tapi dah doc sound gitu..terusla aku jadi kisah hoho

aida, tunggu adik idlan kuar kite tgk aku naik ke tak ok hehe...

k.tie- anak saya takdela buas mane, in fact saya slalu mkn tido mkn tido...tp still tade effect :p

Julie said...

yatie, kalau doc tahu awak ganti puasa dia marah kot.. hihi

ktie, saya anak buas & takde maid pon tak kurus2 jugak.. hoho

ummi said...

yati ~ akak pun makan tido jugek tapi sbb banyak chores nak setel kat rumah, so kira balance lah kot (suami akak bising - mana baby tak besor, asik tido siang ajek). plus kena bangun awal sediakan breakfast kakak and i took a 10min walk every weekdays from menara to annexe.

julie ~ maybe anda telah di 'design' begitu! anyway, akak tgk julie taklah gemuk pun. berisi tu adalah but definately not gemuk. like i always tell zarid, bukan nak slim melim tapi kena fit and no flabs.