07 December 2013

Donut lembut dan sempoi!

Tiba2 datang semangat dan keazaman nak buat donut. Lepas baca blog kak tie mmg terus nekad balik ofis nak singgah kedai runcit beli yis! hihi

If i can recall correctly the last time i made donut was back in 2005. Those days considered the peak of my 'rajin-ness', i made donut, pau, karipap and even chicken pie. My first chicken pie turned out disaster, its pastry cracked and tasted too salty haha. The subsequent ones, after series of improvement and re-engineering, passed quite well ehemmm.

Well, those were the days masa anak masih sorang. Now that i have 3 to control, i guess my energy level was not as good as before. The body gets tired easily, so does the muscles n joints.

But nevertheless today's donut project still proceeded as planned! Well some people called me a baker, but a baker is all the way different from pastry experts. The tricks and tips to yield a good donut are not the same as making cakes. That is why i googled from one site to another just to find an easy yet promising donut recipe! Thanks to kak tie and my SIL for the tips, my donut turned out pretty well this afternoon. Here goes the recipe taken from Dapur Mamasya, it is very simple and helpful for a non-pastry expert like me :)

Donut Mudah
Sumber; : Mamasya

Bahan-bahan ( 20 - 25 biji ) - mine yield close to 30! kenyang sampai ke mlm haha
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku
2 sudu besar mentega
6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis) - i put 4tbs, but i think 6tbs is still ok
3 sudu besar susu pekat manis - i omit this, jarang beli susu pekat manis
1 paket yis (jenama mauripan) - kedai runcit rumah i jual 90sen sepekat :)
1 biji telur

Cara-cara
Cairkan mentega dan ketepikan.
Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit. - i rested the mix for 20min as what SIL told me. Dia akan berbuih2...means sudah aktif. Kak Tie ckp kalau tak buih means yis tu dah mati. Yis jgn letak tpt panas nnt rosak.
Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau.
Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum, gaul sebati dengan senduk kayu. biar adunan lagi selama 45 minit. - ni yg bosan sebab kena tunggu. i tutup adunan dgn kain, mmg giler tak sabar nak bukak kain and tengok size dia berganda ke tidak hihi mcm experimen dlm makmal rasa! Sambil2 tunggu tu sempat lagi goreng drummet utk bebudak tuh :)
Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik). ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung.
Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. alih selalu supaya dapat warna yang sekata. setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice..Ok time ni agak kecoh sebab ramai assistant nak volunteer. Firas punyer ball menjadi, Ammar gave up and stop after few attempts. Batter agak lembik, so agak mencabar nak canai. Last skali buat small balls je sudahla..malas nak susah2kan diri. Sambil2 buat ball tu gosokkan tangan dgn tepung utk elakkan adunan stick to ur hands. Lepas dah jadi balls, i rested the balls for few more minutes...huish mmg dia makin mengembang u ols....lepas tu baru goreng hihi. Disebabkan dah penat, rasa malas plak nak buat choc ganache and coat atas ball, so sudahnya jadilah donut versi original bersalut gula kaster :)

The verdict? mmg fluffy dan lembut di dalam...sedap di makan time panas2...marvellous kata orang putih. Tapi rupa donut i takdela lawa macam Mamasya...ball tak serupa ball sangat....senget benget ikut sesedap tangan yg membentuknya hihi. Tengok si anak bujang yg sulung tu pulun byk ketul gak time panas2 tuh...alhamdulillah :) We have donut and apple pie for today's tea time...5 happy tummy indeed :)

yatipruzz's donut balls...apology for the not-so-handsome-looks

1 comments:

mak ude said...

i guess kl lembik leh pipe kot. ive seen kiosk jual donut panas2, they just pipe the dough. ala2 churros

 

Blog Template by YummyLolly.com / Header Butterfly by Pixels + Ice Cream