02 August 2005

harga sebuah pengalaman & pengajaran

Hm dekat 2 minggu tak update blog, and dekat 3 minggu idlan berkabung tak sihat, dan aku hampir 2 minggu cuti tak masuk ofis jaga idlan.

1st week - idlan kena mild flu + batuk sesikit
2nd week - flu + bad cough
3rd week - demam every night, siang sihat walafiat, flu and cough dah hilang

Sepjg 3 minggu tuh, aku ngan pruz ulang alik pegi klinik, klinik biasa + specialist. Dekat 5 jenis pelbagai ubat doc prescribed utk idlan termasuk antibiotik yg rasanyer tak best tuh. Masuk 3rd week, idlan start nak muntah everytime mkn ubat...aku paham dia sure dah muak ngan ubat, nampak kitorang masukkan ubat dlm syringe dia dah start buat muka semacam...pity him i cant replace him to take the medicine, pity him for he's too small to understand the benefit and reason of having to finish all the medicines prescribed. Somestimes kitorang terpaksa skip kasik ubat tuh..tak sampai hati and kesian sesgt bila muntah, abis kuar bubur or susu yg baru dia telan. Specialist kata dia kena lung infections. Kahak dia byk, doc terpaksa kasik nebullizer. Tapi dia bagus n kuat, sepjg 15 minit kena sedut gas dia tak meronta langsung. Akak nurse pon puji Idlan,...."kalo ade 10 org baby camnih kan bagus!"

Doc kasik aku mc 4 hari, the rest aku amik EL jaga dia. Berkurung dlm rumah jer...otak aku agak buntu tapi idlan punyer pasal terpaksa berkurung jer. Start 2nd week dia dah jadik manja sbb asyik attach ngan aku je kot, goreng ayam ngan dia, masak sup sayur ngan dia..ke mana-mana ngan dia...pening pala aku but again...ape nak buat intan payung sorang jer :) Bila dia demam mlm, aku nak tido pon sometimes tak sedap hati...asyik bgn je check temperature dia..bila panas sgt tuh hati aku rasa frust sesgt, dah kasik ubat tapi still demam gak...rasa macam takmo percaya temperature nyer reading tuh!

Last sabtu and ahad mlm dia dah x demam alhamdulillah, hopefully mlm ni pon tak demam, if tak demam meaning infection dia dah betul2 hilang..if still persist, doc kata dia kena warded. Kena masukkan antibiotik thru vein plak sbb bila mkn ubat tuh tak berjaya utk membunuh kuman2 dlm badan dia...so last option is cucuk masuk jarum ubat tuh. Rasa cam nak pengsan je bila dengar doc cakap camtuh...mintak2la dijauhkan tuhan. Tak sanggup aku nak tgk dia kena warded..god help me pls.....

8 comments:

aida said...

Yati...

kalau cerita pasal Amni, lagi panjang lebar.. Aku menangis masa Amni demam panas sgt sgt.. Sampai satu besen air aku letak tepi dia. Tiap 1/2 jam bangun sebab budak tu tidur sambil meronta-ronta sebab panas sgt.. Aku pulak menangis takut anak aku kena ambil dgn tuhan. Masa tu dia demam sampai nak sasau.. Mmg teruk sgt, aku siap mandikan pakai daun mambu.. bagi ubat berkali kali walaupun dia muntah.. Rupanya penangan nak kena demam campak.. apa lagi, cuti terus lah aku seminggu

yatipruzz said...

tu la kan, anak kalo sakit kite ni dah pk memacam..tambah2 anak sulung. Risau tu toksah ckpla..tuhan je tahu dlm hati kite camner rasa...ntahla aida, hopefully tuhan pinjamkan anak2 kite lama, biarla aku pejam mata bila idlan dah besar so that dia dah bley jaga diri sendiri.

Juliana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Juliana said...

yati.. awak slalu gi klinik mana kalau idlan demam? penah try tak klinik lee & sergeri yg kite cakap tuh? kalau Dr Lee, umur 9 bulan pon dia still prescribed ubat 2.5ml jek each.. kalau klinik lain mmg rata2 kalau dah 5 bulan pon dah kena bagik 5ml! alhamdulillah setakat ni, ubat Dr Lee tuh berkesan (dgn izin Allah).. even kalau kite batuk teruk pon, lepas makan ubat dia, insyallah baik (dgn izin Allah)..

aida said...

err, Julie.. klinik tu kat menara ke? aku pun batuk teruk ni

siku|at said...

hermp.. macam amirul aje demamnye ari tuh, lung infection, nebulizer pagi & petang.. malam takleh tido.. nangis aje.. hmmp.. hmp.. cuaca skrang nih satu hal jugak, asyik jerebu aje, bebudak senang nak kena infection lungs. Maybe die nak dapat ilmu baru tuh kot yati, cam amirul penangan nak tumbuh gigi, cube check check gusi die.. ada cam nak tumbuh gigi ke? tapi tuhla risau sungguh kan bile anak-anak sakit nih, dgn kite skali rasa sakit.. huh huh..

Juliana said...

aida.. klinik tuh kat sri serdang.. hoho.. bukan panel pon.. tapi setiap kali demam or sakit, mmg aku pegi sana.. then claim dgn Pantai.. selalunye ubat yg dia bagi tu tepat laa dgn penyakit kitorang nih..

yatipruzz said...

idlan mlm tido lena, bgn nak susu jer. Demam pon mlm jer. Sabtu sampai selasa sihat, tapi tetiba semlm kena flu balik...arghh tensi tensi! benci jerebu dan habuks2 sumer nih!