18 April 2006

anak oh anak

A'kum semua...

hmm at last ari ni aku masuk ke ofis setelah 10 hari bertapa di rumah...well last week mmg kami blk kampung di junjung kedah. Selasa sampai kl. Dan hari selasa last week bermulalah episod anak oh anak :p

Permata hati kami idlan kena bisul. Mulanya kami x sangka itu bisul, sbb a day before balik kg kami cuma tgk macam ade bekas kena gigit nyamuk pd dada kirinya. Kecik sesgt, merah pon sket jer. 4 hari lepas tuh barulah nampak dada dia bengkak sket, tu pon kami igt biasa jer...sangka kami serangga special yg gigit idlan, so kami just sapu mosquito cream dan minyak gamat. Selasa blk kl, on the way back tetiba dia demam. Very high fever, so kami bwk ke klinik ari rabu. Doc ckp dia kena bisul, sbb dah bengkak sgt dada dia...tp takdelah membonjol macam bisul, cuma merah. Khamis pagi, semasa aku nak bgn solat, tgk ada tompok2 darah kat baju dia...rupanye bisul tu dah pecah..mungkin terpecah sbb dah masak atau sbb idlan tido meniarap. Bawa dia ke klinik sekali lagi, kali ni doc buat dressing..picit nanah2 tu kuar...masya allah idlan nangis punyerla kuat...kami cuma mampu pegang tgn n kaki dia...siannye tgk dia...sayu hati kami. Byk giler nanah+darah kuar...blk rumah temperature idlan terus drop, demam terus ilang..rupanye dia demam sbb bisa bekas bisul tu.

3 hari pagi dan ptg kami ke klinik buat dressing...every time dressing idlan akan nangis kuat giler...sakit yg amat for sure..sian dia...after 3 hari nanah masih tak berenti..at last on friday doc refer ke specialist. Sabtu kami ke sjmc jumpa paed surgeon dr zul. Doc masukkan sejenis kapas special ke lubang tpt bisul tu utk serap nanah. Doc suruh dtg blk on monday utk kuarkan balik kapas tu, if still ade nanah, maka kena undergo minor surgery utk buang pockets2 of nanah di sekeliling area affected tuh. Dgr je surgery, ish cuak kami...idlan kecik lg, kalaulah terpaksa proceed ngan surgery tu...god tak dpt kami bayangkan. Isnin, pegi lg ke sjmc, doc kuarkan kapas, cfm masih ade nanah. Maka esok, rabu 19/4, doc akan buat minor surgery ke atas idlan, utk buang segala nanah2 yg ade, clear infected area and tissues dan sebagainya. Rasa nak luluh jugak hati bila mendengarnya, idlan baru 16 mths, dah kena OP. Sedeynyer rasa...kalaulah sakit tu boleh dipindahkan kpd aku, aku rela...tp Dia yg maha kuasa, segalanya ditentukan olehNya. Kelmarin dekat 5 jam kami bertapa kat sjmc, lepas jumpa doc, pegi ke admission counter utk book ward. Malam ni, bakal menjadi malam ketiga mama dan abah akan tido di sjmc selepas 16mths yg lepas di mana idlan dilahirkan kat sini...idlan kena berpuasa mlm ni...tp aku pon tak sure puasa macam mana. Kena tunggu doc ckp camner. Esok op akan dilakukan around 1130am oleh dr zul, paed surgeon...idlan akan diberi GA thru gas..bius whole body...dan kami takleh masuk temankan dia iskkkkk sedeynyer! Even though doc kata op tu cuma around 10 min, and it is minor, but still it's going to be an operation! poor child, isk cian baby mama...sapela yg gigit idlan sampai jd camni.

So kpd kengkawan dan pembaca blog tersayang, doakanlah agar idlan selamat dlm surgery esok pagi. And saye mungkin akan sambung bercuti sampai bila..ntahla tak sure lagi hehe...tapi kalo orang tgk idlan berlari ke hulu ke hilir, main kejar2 ngan bebudak lain kat sjmc kelmarin, sure tak sangka yg budak ni nak kena op esok pagi hehe...alhamdulillah dia masih aktif, mkn pon selera...physically dia nampak ok, cuma nanah tu jela masih ade lagi...kalo tak buang takut spread ke tpt2 lain plak.

ok sekian updates buat kali ni, rasa janggal plak dah lama tak masuk opis. Datang today ni pon sbb nak jimat cuti huhu..dan nak tgk maps...tp malangnye taleh masuk...tp rasanye dpt average je kot....alhamdulillah rezeki la tu kan....ikutkan hati nak stay temankan idlan...cian dia menangis kuat giler bila mama tinggal dia pagi tadi isk isk...wassalam.

p/s: lupa plak, aini, aku dah dpt offer letter mmu :p kalo ade email dr HR cecepat sms aku ok!

7 comments:

aida said...

alala cedeynya.. harap idlan ok... sian dia, camne boleh kena bisul ni.. isk

insya Allah dia akan selamat

Anonymous said...

besar ke yati? ade besar mcm lutfi kena dulu ker? ingat tak gambar yg su tunjuk dlm henpon mase kite gi team building tu? tapi lutfi dulu lepas dah pecah tu dah ok..doc kasi ubat sapu and antibiotik rasenyer..dah tak ingat dah..hmm..tp ade jugak doc cakap nak kena buang nanah..tp mungkin lepas doc check tu die tgk nanah dah kuar kot..su pun dah tak ingat ler..

anyway..takper...hopefully idlan sihat nanti...insyaAllah...

-su-

puterikiut said...

yati..sedihnye bace.. rasa mcm nak nangis bile mengenangkan kesakitan idlan..semoga bersabar..insyaAllah ok lps nie.. get well soon

ilsa said...

Yati-- semoga awak tabah and Idlan tak rasa sakit sangat..eii.. boleh bayang perasaan awak.. kita yg nak bawak Imaan injection immunisation pun dah ngeri2 takut dia sakit.. ni pulak korang yg kena endure dgr dia nangis berhari2 dressing nanah tu. Kita doakan semua selesai dgn baik. Insya-Allah. Amin!

Aidura Sofiee said...

semoga Allah SWT permudahkan segalanya dan semoga idlan akan cepat sembuh dan kembali sihat seperti sediakala, insya-Allah amiiinn.

SME ® said...

Sabaq peruzz n yati
Insyallah semua selamat dan everything goes back to normal.
Amin.

mardhiah12 said...

yati, sedih aku baca entry kali ni. kesian kat idlan, kesian kat ko. isk, mudah-mudahan selamatlah hendaknya.. aku pun tak pernah operate. idlan tu pula cian dia..

aku belum dgr cerita yayasan lagi. kalau ada nanti aku bagitahu, insya Allah