05 April 2006

obsessi posessi

Pelik ke tajuk kat atas tuh? tp itulah hakikatnyer baru-baru ini....si anak teruna ku itu sudah mendevelop satu behaviour di mana dia tersangatlah obsess dgn mamanya (mungkin seperti si imanus tigerus yg obsess pd umminyer hehe) Mama sedikit sebanyak terasa banggala jugak sbb si anak nampak terlalu sayangggg pd mamanya, tp dlm masa yg sama, terasa sedikit rimas. Kenapa rimas? Sebab, ke mana saja mama pergi dia akan ikut. Mama basuh pinggan, dia ikut ke dapur sembam kat bontot n belakang mama, mama duk atas sofa dia marah suruh turun bwh duk ngan dia atas floor, mama baring dia marah suruh bgn, mama manja2 ngan abah pon dia marah tarik2 abah...hatta mama ke toilet membuat projek pon dia nak ikut! Adusss idlanku sayang, kenapa jadi sampai camni sekali ek? nak kata mama terover manjakan dia, tak jugak. Sama je treatment ngan abah. Sekarang ni asyikla melepek atas riba mama. Mama naik atas nak mandi pon dia bley nangis isk isk...

Ha sekarang ni dia dah pandai buat trick...nangis olok-olok. Kalau tak dpt ape yg dia nak, tak puas hati ke ape ke, dia akan pura-pura nangis. Bukak mulut luas-luas, mata jadi kecik, pastuh keluarlah bunyi nangis pura-pura tuh. Kekadang sampai keluar air mata. Tak tahula air mata palsu ke original hehe. Tapi bunyi nangis olok-olok tu..iskk tersangatlah menduga kesabaran kami berdua. Bingit tahu tak hehe...geram pon ade bila dengar tuh. Pastuh bley plak dia stop sendiri...kadang takyah pujuk pon dia senyap sendiri. Aduhai anak, lenkali tolonglah jgn buat bunyi2 camtuh lagik, mama ngan abah rasa tersangatlaaaa geram :p

Sekarang dia ada satu habit baru, gonggong botol susu/air masak. Walaupun susu dah abis, dia still mahu gonggong and hisap...isk hisap anginla kiranya tuh. Sampaikan mama or abah terpaksa rampas secara ganas botol tuh haha...nangis kejap je..pastuh ok balik..like i said, nangis olok-olok :p

lusa kami akan balik kampung tok di kedah..lama dah tok ngan tok wan tak tgk idlan...tak pernah tgk idlan jalan lagi....doakan kami selamat sampai yer!

8 comments:

mardhiah12 said...

auni dah lepas thp obsession tu :P. dulu pantang kena tinggal kejap, mula mencari. aku pergi toilet pun nak ikut. kdg2 pi toilet, tak nampak kita, diketuknya pintu toilet. bahaya kalau tak kunci, boleh tolak lagi pintu tu...nasib baik la. tunggu afif lak camne

ummi said...

tigerus itu? memang.. memang..

jangan tak tau, kekadang tu masuk toilet pun dia ikut sama. kalau tak, mau berguling2 kat lantai. abis tu kalau abahnya takde, kena lah ummi bawak masuk toilat gak. dibiar kat luar tu kang ntah hapa dilibas, dibalingnya (keturunan bugis lah katakan...)bab amokk ni mmg terer mamat tu.

la ni tabiat baru ialah nak berdukung. ummi masak, nak dukung, nak sama2 nengok dalam periuk. ummi sidai kain pun mintak dukung. kalau dah berat nak cecah 12kg tu, patah jugak dibuatnya.

si kakak pun remark, kalau Iman dok resah gelisah "HA, CARI UMMI DIA LAH TU". kalau kakak dok kat ummi, cecepat dia tolak kawan tu. org tengganu kata 'khenat sunggoh' (khianat sungguh!)

Kopi Suam said...

heehh comelll lah Idlan ni manja ngan mama gitteww...Ilman tak de le sampai obsess...setakat sondol2 time mamam berdiri tu biasalah tapi kuat menggigit sekarang Ilman.

Yati akak rasa Idlan nak adik kot...tu lah dia nak manja2 dulu2 kot sebelum kedatangan orang baru...orang tua2 kata sebelum kita lekat anak kita yang akan terasa dulu..ntah betul atau tak wallahualam....

baik2 balik kampung...memandu hati2 ok

yatipruzz said...

saye masuk toilet bukak pintu hehe..kasik dia nampak muka saye haha

nak adik? ohh tunggu mama dia abis mba dulu ok hehe...kan aini kan kann...ikut hati mmgler nak kasik dia adik, tp ikutkan kudrat dan masa tak larat beb :)

tigerus imanus suke ngamuk eh? hehe sesuai ngan nama tiger nyer :p

ilsa said...

Lama tak tengok Idlan.. dah sampai phase obsessive dah ek.sampai kena bukak pintu toilet ke yatie (kalau nak lawat yatie camtu kena sound awal awal..hehe) btw awak buat mba ke? kat ner ek

yatipruzz said...

belum start pon lg mba tu wak..july ni insya allah hehe..berkobar-kobar je lebey :p

mardhiah12 said...

cian idlan, lama lagi nak dpt adik :P

tak pe, last semester ni, pregnant aa, hehe, nanti habis MBA, adik pun ada :P

puterikiut said...

yati.. same je perangai si idlan nie ngan dini.. dini plak terlalu la manja ngan papa die... sama la mcm yati citer.. nak melekat je.. siap gayut2 kaki.. pastu jeles kalau papa rapat dgn mama.. pasal nangis tipu2 tu pun sama la.. kadang2 tu die ajuk org nangis.. agaknye kalau ade adik nnt baru si adik rapat ngan mama die mcm anak2 kak tie..