30 March 2007

bonus

I guess now people are busy looking out for places to go for holidays, or check out the web sites for sales, or merely completing their online transactions, transferring the money here and there. Before I forget, thanks to the company for the money, it does works as some forms of motivation and encouragement for better works in future. Despite grievances and murmurs to some people, I tell myself it’s ok if you don’t score above average in your working department. At least am far better off in other ways (ayat penyedap hati ehehehe).

I was locked in MMC for a three-days training, and yesterday was the bestest day as we completed the course for half-day only. Whether it is just our luck or merely a coincidence, the bonus payday also falls on yesterday. To cut it short, the cash outflow goes to the Sogo department and Jln TAR (Sogo sales gegiler harus pegi :p). I congratulate myself, for being able to control my nafsu and only spent about 8% of the bonus amount. I shall allocate 1/5 of it for our Langkawi trip, and some hundreds to the family members. The rest shall sit safely in my TH account. Earlier I was thinking to get a new, big, nice oven to replace the current one. However after much deliberation I don’t think I’m in a dire need of a new one. After all I don’t bake as often as I should to, having a new one will make me feel guilty if it does not operate to its full utilization scales. With the MBA class going on, plus if I get pregnant somewhere around this year, definitely the new oven will sit nicely in its nest untouched. So lets just abort the oven hunt till next yr or Raya ok. Wait until I finish my class then only can start considering seriously on the small-scale baking business.

The little guy of the house has becomes very choosy nowadays. He now choose himself on what to wear after taking bath, what to wear before going to bed, what to wear for outing, etc. Yesterday the little boy and his mama had fun trying their new outfits in front of mirror in the master bedroom (before abah coming back home hehe) And when abah knocked the door, terus bising dia announce idlan ade baju dinasour, seluar pooh, nak pakai balik kampung, nak pakai pegi langkawi, bla bla bla.... Sampai nak pakai bwk tido, mujur berjaya pujuk utk basuh dulu hehe

Back to the bonus money, how do you guys go about it? Ada yg cuti2 ke luar negara ker?



10 comments:

aida said...

simpan dalam tabung haji (nak replenish saving yg dipakai masa gi haji hari tu).. i am thinking, as of now, nak kena cover hospital bill dulu...

tini said...

whoaa jeles nyer dgr korang bershopping ke jalan tar dan sogo! :( ish ish ish...nasib baik gak sogo ngan jalan tar jauh dari sini so aku takde la nak ikut nafsu sgt membeli dan membelah :) anyway, bonus aku? untuk saving nak pindah rumah nanti. nak ganti sofa (sofa yang ada akak ipar nyer yang dolu2), beli curtain, furniture bilik alesha. selagi tak setel pasal umah, belum boleh joli katak eheheheh

farradasmiley said...

wahh..rindunya dengan Sogo..dulu kalu opis masih kat Bkt Mahkamah, salu gak aku gi..
yati, gi langkawi tu tiket airasia free ke?
beli la oven tu raya nnti
duit bonus aku beli brg2 baking & simpan dlm TH jek ;)

yatipruzz said...

waa tini..alesya dah nak tido sesorang ker dlm bilik dia? hehe idlan still tido ngan kitorang.

aku pon dah laaaaaaaaama giler tak gi sogo, hari tu baru berkesempatan :p

langkawi pi naik keta farra...senang nak angkut brg ehhehe. Aku taleh book air asia, takut jadual klas aku berubah-ubah payah

ummi said...

meh.. meh interview akak apa benda best kat langkawi. hampir2 akak hilang ingatan dek godaan syaitan masa membeli. all those casserole, dinnerset, alas meja and whatnots.. mak aihhh.. you'll easily go overboard. tp beware, kalau byk sgt nanti pak kastam tahan. and better jgn naik airasir kalau bawak brg banyak, akak kena excess baggage maaa...

siku|at said...

kitorang bonus sume masuk dlm kewangan hal ehwal masuk rumah. Settlekan semua hutang piutang, kire zakat etc.. the rest jadik budget rumah. (( tapi best laa sbb. sebelum nih wat budget tade bonus.. epf jek.. skrang ada extra++.. yeh...))

yatipruzz said...

jeles ngan k.tie! Saya fly on the road...so no excesss baggage whatsover nanti hehehe. Saya akan bwk duit cecukup jer, supaya tidak go overboard :p

semah- ape lagi...bley la wat rumah ala2 designer house nanti hehehe

ummi said...

yati ~ set tu comes in 18-pc for RM359. ada dua jenis, satu pinggan mangkuk saja and the other ada cawan sekali. ada jugak jual loose tp very cheap as compared to KL. set yang akak beli tu, kalau kat sini abt RM599. boleh tengok kat kedai Idaman Suri or Hj Ismail Group. *pengsan* casseole set pun very cheap tp akak tak beli sbb dah banyak kat rumah. beli masa mula2 kawin dulu. time tu murah jugak lagi.

Kopi Suam said...

Alhamdulillah and tahniah yati..patut lah orang2 TM kat TS ni senyum sampai ke telinga. heehh harap2 TNB pun akan mengikut jejak TM dalam pemberian bonus.

This year for the first time TNB bagi bonus terjelepuk sekali gus 2.75 month. Kurang sikit dari TM tapi tertinggi dalam sejarah bonus kami.

Alhamdulliah

yatipruzz said...

eh TNB 2.75 je ke kak? bukan 4-5 bulan ke slalunyer hehehe

ikutkan dlm GLC bonus tm yg paling rendah huhu...tp takpela better rendah than nothing kan :)