12 February 2008

Lamanya tak masuk ofis. Plan asal nak menyambut CNY di kampung hubby, tapi last skali berkampung kat kl jer....

Bermula Ahad mlm, idlan kena demam panas tiba-tiba. Isnin amik ubat. Aku amik EL jaga idlan di rumah.
Selasa - idlan demam + sesema + batuk. Aku plak dah mula rasa seram2 sejuk dan lemah satu badan. Tapi still think positive..igtkan penat mengandung :p Pegi hospital an nur utk antenatal check up, siap suruh doc amik darah sbb almost everyday aku sakit kepala..risau takut anemia ke ape ker....alhamdulillah dah nampak baby bergerak aktif walaupun aku still takleh rasa. Syukur. Amik ubat baru utk idlan sama.
Rabu- Pruz amik cuti. Aku rasa makin teruk, tak larat nak jaga idlan..tak larat jaga diri sendiri. Pegi an nur lagi skali, kali ni utk amik ubat aku plak. Doc kasi panadol ngan antibiotik yg selamat utk pregnant mom.
Kamis - Idlan still teruk, aku pon teruk gak....pegi an nur, doc suruh wat blood test. Idlan kena viral fever, aku kena viral+bacterial infection. Idlan strong, langsung tak nangis time amik darah.
Jumaat - rehat kat rumah. Idlan ok sket..aku masih tade perubahan. Tetiba kena batuk berkahak yg teruk. Petang abah bwk idlan kluar rumah..kasik berpeluh..naik basikal, gi playground....mlm tu dia dah sihat. Sempat gi Jusco beli hadiah besday jiran depan rumah.
Sabtu - idlan dah ok, tinggal batuk and sesema sket. Ptg gi umah jiran besday anak dia..siap jemput clown dtg tiup belon..meriah sungguh. Aku masih lemah..mkn gitu2 jer...surprisingly pruz beli choc indulgence pon rasa tak bernafsu nak mkn....
Ahad - demamku masih on off..batuk berkahak masih teruk....pagi tu kami dpt berita jiran selang dua rumah baby dia baru meninggal few min lepas lahir...pegila lawat mereka kat hospital.
Isnin - gagahkan diri ke ofis walaupun badan still tak kuat...kesian pruz, dia plak yg demam sampaila sekarang.

Rasanya seumur hidup ni la demam paling teruk penah aku kena, sebelum ni kalau demam setakat selimut badan kasi berpeluh. Kali ni almost seminggu duk umah, keje aku baring, tido, lepak, mkn ubat...sampai tak tertelan rasa panadol tuh. Kadang aku skip jugak mkn ubat, kesian kat baby. Mkn mmg tak lalu, sendi rasa lemah...besar dugaan Dia kali ni. Mujur idlan sihat dulu...dan mujur ada suami di sisi..kalau tidak mmg aku nak mintak doc wardedkan aku ngan idlan terus...idlan sampai hilang suara sian dia. Skarang ni pruz plak yg kena..nampaknyer virus tu masih berlegar-legar dlm rumah kami...dan nampaknya akak2 kaunter kat an nur pon sure dah cam kami anak beranak...almost everyday pegi sana...malu plak rasa huhu

tu la kisah cuti CNY kami...coincidently taun lepas pun plan nak balik kg junjung terpaksa cancel during CNY sbb idlan demam panas...tapi taun lepas dia kena warded...taun ni alhamdulillah tak kena.

9 comments:

win said...

Yati, dah ade ekk? Bila due nye?
Kot2 dekat ngan kite ke.. :D

yatipruzz said...

Wow win..pantasnyer! hehe
kite due august...awak?

Farra said...

tgh musim sakit kot ek..take caree

sikulat said...

wah wah.. diam diam aje win erh.. win buat la blog.. nak juga dengar update dari win..hehehe..

uhh yati dah sehat ke tuh ?

win said...

heheh..accident.. :D
Kite due mid July..Blog dah lama ade dah, tak advertise jerr..hehhe. bleyhh view kat sini: http://winaz.blogspot.com

yatipruzz said...

demam tak dah...sesema ngan batuk ade lg..duk ofis yg sejuk beku ni makin teruk rasa

take care win!

Farra said...

cepatnyer win! tak BF baby ker?
semah bila nak tambah anak ? ehehe

sikulat said...

tunggu IUD expired lah.. hahahhhaha

win said...

Tak BF.. Airnye tak kuwar... masa dlm pantang pon dapatla dlm sebulan jerr.. puas dah pi urut, makan tu makan ni... tamoh kuwar jugekk...Mak kite kate, same mcm mak kot. Mak kite pon takde susu nye.. huhu..

take care jugek Yati...!!!