30 January 2008

payday....

Tertarik dgn tulisan sikulat...saya pon nak share fixed list saya every month yg diprepare beberapa hari sebelum tibanya hari 'payday'.

- makan/minum
- duit minyak
- h/p
- loan keta
- loan rumah
- TH idlan
- Takaful diri sendiri
- TH diri sendiri (ni adalah varies by month according to variation in the variable items listed afterwards)

Other variable items:
- balik kg
- duit buku teks (sangat mahal!)
- service keta (which at times might ends up with me having no savings at all)
- shopping baju, tudung, kasut, bag, baju idlan, etc etc
- hadiah besday pruzz/idlan/umi/papa + kek besday
- shopping brg2 kek kat kedai kek

Walaupun fixed items di atas pendek je listnyer, jgn tertipu kerana semua tu pon dah counted for almost 77% of the net salary. Bila ditambah dgn variable expenses tu, whoohaaa savings tu pon makinla menyusut. I assume the only way i can increase the monthly saving is by opting for smaller car (bak kata azizi ali, sebenarnya majority kita hanya layak pakai kancil jer :). Ini belum ditambah dgn kos sara anak yg lain, kos inflasi, kos persekolahan anak2, kenaikan harga minyak, etc.

Walau bagaimanapun, saya tetap bersyukur sbb despite all this, savings saya masih bertambah even tho berdikit-dikit lelama nanti jadila bukit ekkk hehe. Dan bila difikir-fikirkan, saya masih lagi dpt merasa kenikmatan hidup (bukanla mewah tapi kira OK la)...dpt mkn McD, KFC, Nandos, Pizza...dan segala jenis makanan lain yg best2, dpt beli baju baru, beg baru, kasut. Ada orang yg nak merasa makanan tu pon jarang2 skali, nak beli kasut baru pon susah sgt...baju baru....hmmm....makanyer....kita tersangatla beruntung walaupun salary scale kita masih di tahap rendah berbanding GLCs yg lain (sedapkan hati diri sendiri nih nyeh nyeh). Oh lagi satu, company memberi saya scholar utk membayar kos pembelajaran master dan duit buku dan extra cuti!! hah mewah sgtla tu kan :))

Last but not least, saya sgt berharap bonus taun lepas tinggi nyehnyehnyeh


8 comments:

sikulat said...

kitorang pun berpk2 utk beli compact car jek.. jimat minyak .. (duit minyak + loan kete kecik = minyak matrix) eheheh.. Nak jual matrix tak bleh pulak.. rugi value resale murah bangat erh.. hermp hemrp..

yatipruzz said...

mmg rugi jual matrix skang..harga baru dia pon murah banget huhu

opss kami tader astro dah jimat kat situ hihi

tapi kami slalu mkn kat luar :p

ummi said...

hah, nampaknya akaklah yang paling sedar diri, beli viva ajek. *sebenornya yang lain tak mampu*
servis keta, isi minyak seme suamiku buat dan bayo. akak tanggung tol.

akak rasa under variable item no 4 tu... still can do something about it kan. ke you ol ni mmg shopping bebenda tu every month?

yatipruzz said...

wahh untungnyer k.tie!

variable item 'shopping' tu varies on ocassion/events...every month buat camtuh bak kata saya confem tade savings ler nnt :p

Same goes to other items cam blk kg, hadiah besday....infrequent yet when they occur accounts for greater proportion of our savings hum hummm

Farra said...

k.tie! sy la paling sedar diri, kete buruk pon pakai lg, biar nampak buruk duit poket byk kuang kuang
saga 95' minyak economy
sonok plak aku baca semua org tulis day pay, nak buat jugak la bila free :D

Encik Munir said...

joinla MLM...kan katanya MLM buat banyak duit...

takkan tanak extra income...?

Farra said...

upps, psl bonus tu setuju sgt! harap2 tahun ni lg tinggi :D

yatipruzz said...

munir, ko join MLM ape? ko dah jadi diamond gold etc manager kah hehe