03 January 2008

my baby's BIG already!



It was a short and quick decision, yet we believe this is the best for him. We went to his nursery yesterday, asking the teacher about classes for the 4 y-o kids. The teacher informed classes are conducted in a more informal way, they only learn the basic things like abc, 123, alif ba ta, performing solat, flash cards, Qiraati, etc..which i think won't be a major burden to idlan since he already master those few things at home. They must eat on their own (ni mmg masalah ni hehe dia anak manja... mama suap lagi), have most class activities in the morning, and evening will be the solat and free time. Idlan looks very enthusiastic yesterday, he even wore his uniform immediately after we paid for the fees :p Total is RM301 (one-time fee), plus the monthly usual RM250 for kids his age. So overall, i think he should be OK, afterall he already familiar with the surroundings and the environment, teachers, his friends, etc. And the teachers informed idlan mmg suke blajar time duk kat atas dulu, he's quite a fast learner i think, but if we didnt grow and polish him, he might be left out in school when the time comes. Nevertheless we have one big issue remains unsettled, he is still wearing diapers! Blame his parents yg lazy teramat nak potty-train dia....i think we tried 3-4 times, unsuccessful yet we stop :p Pasnih kena bersungguh ajar balik!

Well class starts at 830am, today he woke up at 7am (dgn penuh bersemangat im telling u!), had some light breakfast (3/4 can of mushroom soup, his favourite!) and a cup of milo while watching power rangers (so early in the morning??) and off we sent him...kiut je tgk dia pakai uniform. Now we realize our baby is a big boy already :) Sedey plak rasa huhu

8 comments:

su said...

catiknyer baju idlan..tak sabar rasenyer nak antar lutfi pi skolah..tapikan.. mahu die mraung gak tu..hahah...

tak penah duk nursery lagik la katakan..hahah...

alamatnyer ummi kena cuti la first day die pi skolah..heheh

congrats idlan....;)

Farra said...

yati, school yang sama ker ngan nursery?
kopiah nyer mana?
aku risau gak coz Mus'ab nak masuk school sbb dia tak pernah masuk nursery, kawan-kawan n cikgu semua baru
lagi satu sebab dia dah tak pakai pampers. takut tahan2 kencing, bila nak sgt melepas, terbaah sket kat underwear

sikulat said...

alamak.. amirul lom dpt uniform lagi.. class dia belum start session.. 14hb baru start klass.. hari nih hari ke-2 dia kat Little Caliph.. punyela excited pergi little caliph.. buat2 tak ingat kat kengkawan kat Taska dia sebelum ini. Dia happy sgt sbb. kat situ ada banyak mainan, ada rumah kecik.. ada tmpt main basketball kecik tuh.. dan mcm mcm.. {err.. itu yang dia suke sgt tuh}. Pastu skrang nih.. dia & adik dia pioneer kat situ..

yatipruzz said...

hehe kopiah x dpt lg. baju pon baru dpt 1. Same taska n nursery..sbb tu dia ok jer..aku pon tadela sampai nk cuti :p. Buku pon x cfm lagi pakai yg mane...am wondering, sure bebudak ni x pandai menulis lagi kan!

aku risau bab mkn sendiri..n pakai pampers tuh huhuhu

semah- lil caliph sure byk mainan memahal kan haha. Taska idlan byk educational games and cd...so agak selamat kalo mama dia malas nak ajar :p

sikulat said...

bolehla nak setuju bab mainan yang ada (hahahaha). Hermp.. fee dia boleh dikatakan reasonable lagi la kot.. Atiqah daycare RM250 - which sama ngan nursery biasa. Amirul plak.. kinder tuh monthly - RM190 + daycare RM150.. bolehlaaa.. investment utk anak-anak la plak.. takot masuk standard one nanti sume orang advance.. dia plak tertinggal.. kena la ikut wave.. huhuh.. (kite dulu tak tadika 6 tahun pun takpe.. )

puterikiut said...

yati.. dini pun dah start pergi school..esok start.. gi PASTI kat blkg dapur umah.. senang nak balik bukak pagar blkg jer..hehe.. kak nieta pun risau gak sbb dia pun tak biasa pergi school/nursery..sib baik PASTI tu accept budak 4 thn dan dlm kelas dia ada yg muda sebulan drp dia (bulan 11) kire ade geng la.. hehe

yatipruzz said...

murah jugak eh lil caliph..much lower to my expectation hehe

kita sumer dulu mmg tadika umur 6 taun..tadenyer 4 taun mak pak antar gi school...i guess modern mums and dads are too bz to teach their kids...teruk kan us??

k.nieta- am sure dini will be ok..time period adjustment tu for sure ada..but trust me she'll be happy to meet up with new frens :)Rerajin la update blog anda haha

ummi said...

akak kan, sepanjang hayat tak pernah pegi tadika dan tak pernah pegi tution. nursery 250 tu dah kira murah dah tu. tahun ni dapat jimat sket sbb kakak dah primary, yang mula aje yang banyak belanja. bulan2 cuma kena cover transit dia dgn sekolah agama. tang jimat tu pulak, guna untuk fee tadika Iman he.. he.. so,.. keluar belah kiri, masuk belah kanan. at least ada jugak kan.. dari takde langsung..