24 October 2014

Resepi Grilled Salmon with Lemon Butter Sauce

Punyelah mengidam salmon grill, sampai sanggup lari ke AEON Mid Valley time lunch minggu lepas utk cari ikan salmon. Farra kata kekadang AEON ada promo, so kite terjah jelah. Rezeki ari tu salmon cut tak berapa mahal sgt, dan paling best jumpa asparagus tgh promo..satu pek dlm RM5-7++ depends pada berat...mmg cun sgtlah salmon grill pekena dgn asparagus!

Sempoi je nak buat grilled salmon nih. Utk ikan, saya cuma perap dgn garam, lada hitam, butter dan olive oil. Tabur jugak dgn mixed herbs nak kasik wangi. Then grill jelah atas pemanggang ajaib both sides sampai ikan masak. Asparagus dan cherry tomato pon saya grill sekali bersama-sama dgn ikan...tabur jugak garam sket. Kalo rajin, boleh pair kan grilled salmon ni dgn steamed carrot, kacang buncis and brocolli ala2 Chillis..pergh konfem sedapp!

Bahan2 utk lemon butter sauce:

2tbsp butter, sedikit bawang besar didadu, 1tbsp tepung gandum, 1/2cup - 1 cup fresh milk, sedikit garam, sedikit lada hitam, sedikit mixed herbs/daun parsley/rosemary/etc.

Cara nak buat sauce tuh:

Panaskan butter, then masukkan bawang goreng sampai layu sket, masukkan tepung, susu, garam, pepper and mixed herbs...kalo pekat sgt tambahlah susu tuh ok..if taknak lemak sgt tambahlah air masak sket. Last skali squeeze kan sedikit lemon juice dlm kuah tadi...done!



1 comment:

AMIIZAA said...

Yati, sedapnya:):)