05 July 2005

balik kampung

29 Jun - Start cuti. Balik kampung Pruzz @ Junjung, Kedah. Idlan tetiba demam mlm tadi..sian dia huk huk.
Sampai umah mak/ayah around 113oam...agak awal jugakla since kitorang bertolak kol 630am...
Petang tuh bwk Idlan pi klinik since temp dia naik ke 39.4 celcius..risau kami...minum susu kurang, minum air pon takmo..mujur dia lalu makan. Doktor kata dia kena ulser, sbb tuh tak lalu nak minum susu...sakit kot. Balik klinik kasik ubat, suhu kejap naik kejap turun..sian idlan.

Skang musim buah kat kedah...so sibuk pulun durian, manggis, cempedak ngan dokong.

30 Jun- Idlan still demam lagik..on off deman dia...ubat keep on kasik..mujur dia jenis senang mkn ubat.

1 July- Pagi dlm kol 7, tetiba mak ketuk pintu bilik kami ifm ade ular masuk dlm toilet master bedroom. Husband pegi tengok, rupanyer si tedung..agak besar gak..kaler dark coklat..horror tgk..husband tolak2 ngan buluh, ular tuh takmo kuar, siap menyembur2 kasik warning..kepala dah kembang...ish cuak gilerrr...last2 mak panggil pak su ngan pak teh...depa bwk buluh lain...akhirnyer berjaya bunuh si tedung tuh. First time aku tgk depan mata tedung besar camtuh...alhamdulillah berjaya bunuh dia..kalo idak tak tahula ape jadi...kepala aku dah pk memacam dah...sementara tunggu pak su ngan pak teh sampai, ayah soh aku ngan unda bwk idlan lari pi umah tok kat sebelah..manela tahu kot ular tuh berlegar dlm umah kan....mujur kami sumer selamat.
Demam idlan dah kebah dah...alhamdulillah.

And guess what? akhirnya idlan berjaya meniarapkan diri dgn jayanyer...dulu time 5 bulan lebih ade gak a few attempts nak niarap tapi tak lepas..kali ni dah berjaya...tapi tak expert lagikla..tangan susah nak kalih, kepala pon takleh tegak lelama....tapi dia tersangatlaaaa rajin mencuba..tgh minum tetiba pusing nak niarap...tido pon sibuk kalih nak niarap...syabas sayang mama!!! Tapi yg tak syoknyer, bila dah niarap tak reti nak pusing telentang balik, pastuh menjerit mintak tolong ehhehe. Bila citer kat umi, umi kata dia demam sbb nak niarap kot hoho

2 July - pegi Lorong Kulit kat Penang...Idlan dah berjaya sampai ke penang..siap lalu bridge lagik...hehe untung idlan kecik2 dah pegi jln jejauh. Mujur dia tak meragam sepanjang2 kat sana though cuaca tersgtla panas...abah beli jersey, mama just beli stoking idlan..tade bende yg menarik la kat situ

Pastuh pi pantai feringghi mkn mee udang...sbb mak kata mee udang kat situ famous kan...mmg rasanyer sedap...cuma cuaca tak best agak panas...again idlan behave kat sini..tak meragam pon.

Malam- tgk AF3. First time tgk full sbb umah kami takde astro, before this x penah tgk program yg digembar-gemburkan nih. Sepanjang tgk tu, mulut aku, pruzz ngan unda tak berhenti meng komen peserta2 yg sumernya hampeh2 belaka pada kami..tak BESTTT dan tak berbakat langsung majority nyer..adela a few yg bley tahan, jauh beza kualiti derang ngan peserta Malaysia Idol. Aznil pon tadela best sgt jadik host...hmm kesimpulannyer teramatla bosan AF nih...aku ngan unda dok asyik menggelakkan derang jer, pruz tertido tak sempat tgk abis...arghhh tak suke AF3!!! Serius aku tak paham kenape org duk sibuk demam AF, pada aku tak best langsung...lagik tension adela tgk cara derang nyanyi..takde klas!

3 July- balik KL. Idlan asyik tido je dlm keta...kepenatan jln kelmarin kots...balik umah pon asyik tido jer. Keta kami penuh ngan durian, manggis, cempedak ngan dokong...sampai kl singgah umah pa kasik buah and distribute kat abang skali buah tuh...keta takde bau durian pasal pruz dah seal elok2 buah2 tuh dlm bekas polisterin, bubuh arang and daun pandan...mmg berkesan langsung takde bau.

5 comments:

puterikiut said...
This comment has been removed by a blog administrator.
puterikiut said...

wahh tahniah idlan... agaknyer demam nak meniarap tu.. tapi bile dier dah pandai one way niarap kena tgk selalu.. takut dier penat tapi tak larat nak pusing balik..

yati pasal AF tu.. dulu kak nieta pun heran nape mak ngan kakak kat kg minat gile.. pastu bile start new season.. kalau tgk dari awal (start dari pemilihan ..pastu diary..pastu dpt lagu..time tu rasa tak sabar nak tgk derang perform.. )kalau dari segi berbakat mmg menang kat malaysian idol... sbb af nie lebih on commercial..sbb tu 100%sms.. lagipun derang tak focus on nyanyi jer..kalau malaysian idol tu personality kureng skit kot.. tapi suara best.. lagi satu bile dah reality tv nie mcm2 boleh nampak bile tgk diary..tu la daya penarik kot.. lagipun masing2 punya taste betul tak.. ada yg minat malaysia idol..ada yg minat mentor.. tapi kak nieta terharu sgt bila balik kg..semua 1 family berkumpul dpn tv tgk af..tak kire la time tu ada yg mengutuk ..complain sana sini.. tapi still tunggu dpn tv (agaknye sbb geng pompuan dah control remote) hehehe...apa2 pun world !!! hehehe

p/s : takde la sampai demam.. ataupun bazir duit voting.. just nak isi masa lapang bersama family..

yatipruzz said...

yes saya rasa ape akak ckp tu betul jugak..it can be one of the way for the whole family to get together have fun watching it :)
Mungkin saya tak suke sbb saya tak pernah ikut journey dia from the start kan..so takleh nak grasp the whole story behind it..pepe pon yes, everyone has their own fav shows..so no offence to fans of AF yer hehe..and as for mentor, not bad la..cuma kadang judges yg mengomen tu kureng arif sket la..komen tak best.

aida said...

Yati, kalau dtg office aku jangan kutuk AF esp part Mawi, mampus hang kene belasah ngan makcik2 kat sini.. HEHEHE

yatipruzz said...

hehe worait pn limau! ganasla macik2 ofis ko minat kat si mawi tuh :p