28 October 2009

of breastfeeding....

Recently my daily output has come to the lowest level ever, since we got back from Singapore. Most of the time I’ll be only getting 1oz per day. It doesn’t help much either when firas refuses to nurse direct, and I notice he prefers bottle-feeding above all sigh sigh*. He’ll bite when I ask him to latch. Obviously I don’t get the chance to nurse him, even once a day. I guess that’s the reason why the supply drops, particularly because the bre*st doesn’t get enough stimulation huhu. Sedey banget rasa wei! Nonetheless I still bring the pump to office, pumping regime continues as usual, only that I’ll pump twice kalo rajin…if not sekali jela.

9 comments:

ShaFiAti said...

rajin lagik yer yati nak pump..su dulu bila balqis dah 1 yr 3 mths, smakin maleh..hehehe..time tu nak dpt 4oz pe day pun agak susah la kot + maleh same kan..(alasan je ni)..end up tak pump trus..but kat rumah mmg nak melekat je la si balqis tu...takleh nak wat keje lain dah...

y@tipruzz said...

ikut hati mmg malas...lagik2 tgk output cinonet. Tp ntahla...semangat masih ade kot :p

tensen firas takmo isap..memain n gigit je lebey huhu

Zuedin said...

semangat kuat tul akak ni

Farra said...

ko mmg kuat semangat aa yati..bagus2...aku lps kene denggi dulu mawadah 1 yr aku dah tak perah langsung..hanya direct BF sepenuhnya je kat umah sampai umo dia 2 thn 9 bln gituuu

tp i think mmg bby boy lain ngan boy

like mus;ab bila kita tak perah, kat umah pon dh takmo direct bf

but gal masih direct bf lg kat umah..same case cam balqis tu kan

y@tipruzz said...

hmm...skang aku perah sekali je, still dpt 1oz jer. Kat umah langsung firas takmo direct dah....

ke baby boy tak suke melekap eh??
huhu ntahla...kena cuba next baby plak la utk target menyusu smpi 2 thn :p

IeNa said...

hehe..aku pun sama yati..skang ni kalau pump adalah dapat 1 oz..kalau rezeki lebih 2 atau 3 oz (sehari ok..bukan sekali pam)..so ko bayangkan betapa ler sikitnya sampai aku pun maleh nak pump kat ofis, balik rumah bagi direct jer kat insyirah. lagipun skang ni aku tgh pregnant kan..lagi ler bertambah sket susu..sometimes baby tak puas sampai aku kena buat formula supaya dia kenyang.

tapi still hope aku still leh nurse Insyirah sampai adik dia ni lahir..pastu continue breastfeed hehe. Doakanlah aku k.

y@tipruzz said...

siti, at least insyirah nk nyusu direct, so ko kira untungla! br tau ko preggie lagi...congrats eh!!! sgt pantas mu nih hehe

Farra said...

agaknya bby boy ni kalau dh biasa ngan botol..dia dh bosan melekap kat kite kot..

takpe2..meh aku observe anak aku si muaz ni

Anonymous said...

Thanks for the informative information - I enjoyed reading it! I always enjoy this blog. :) Cheers, www.what-does-childbirth-look-like.com