18 July 2006

tetiba terasa diri bz...memacam benda kena buat dlm masa terdekat:

-bz isi borang scholar, dptkan komen bos, cop, bla bla bla...masa dptkan sign GM, GM kasik jampi sket, insya allah boley dpt dia kata ...:) hehe amin
-bz isi borang apply U
-bz ngan 5S
-bz blajar voip
-dan...setelah melihat Suria, rupanye aku berjaya tak cuti dari bulan June sampai skarang...amazing! Kalo idak every month sure mesti ada cutila, urgent la, mc la...wahh kagum!

Anak teruna alhamdulillah sihat walafiat, buang stool pon makin aktif kekadang sampai 3x sehari..mungkin penangan Ribena kots hehe. Atuk dia kata semakin nakal, well last week lepak seharian kat umah nek umi dan atuk kat ampang. Petang tu atuk tetiba rajin, masakkan mee hailam utk kitorang 5 beranak satu-satu...lauk-pauk byk plak tu ade udang, ayam, telur, sayur etc etc...dan idlan plak dgn tak malunyer menyendeng-nyendeng mintak mee dari pinggan atuk, walaupun time tu mama pon tgh suap dia. Hm makin manja dan rapat ngan nek umi dan atuk nyer bagus! Dan hari tu juga, cousin idlan si hana dtg lepak sama, dan seperti yg mama dah agak dari awal, sure hana akan tertarik ngan belon The Incredible idlan. Dan terjadilah perebutan dan tragedi air mata antara mereka berdua hehe...cumanyer dua-dua berebut secara baik dan tidak ganas...bagus :) No gaduh-gaduh ok!

14 comments:

myjulieyana said...

yati.. idlan minum ribena hari2 ker?

yatipruzz said...

everyday 4 oz, tp bancuh cair giler, asal nampak ade color cukup la...:)

ribena byk gula eh?

ade doc kata takper, article plak tulis byk gula

Anonymous said...

hehe..bagusla yati ni..siap bleh ukur lagik ek bape oz bg minum ribena..hehe..

kalau su kan, ape lutfi mintak sumenyer su bg..heheh..cuma kalau yg gula byk tu, kontrol amount jer la takpun campur air masak byk..tak penah lak kire bape byk die minum..heheheh..siap ais ketul pun die asyik nak jer..kalau air manis nak sejuk jek..ish...budak kecik tu mmg suke mkn ais...


kalau mkn pun, segala benda su bg die mkn yati..cuma yg gatal2 tu takde lah kasi sbb die kan ade ekzema..
-su-

yatipruzz said...

sue, tahu 4oz sbb everyday pegi nursery kasik 2 botol susu, satu kecik satu besar, botol kecik isi ribena hehe

idlan terkejut kalo minum ais, sbb jarang kasi, so dia tak suke. Air sejuk pon jarang kasi. Air manis kasik kalo time mkn kat luar je, tu pon very minimum!

myjulieyana said...

ermm.. ribena ada gula.. tapi brapa banyak tu tak taula kan.. sbb dulu kite penah tanya pakcik kite, ok tak kalau nak bagi aisya minum ribena regularly & dia tak kasik.. alasan dia sugar la.. tapi kite takdela tak bagi.. coklat pon bagi gak tapi takdela slalu.. tanak buat habit.. bebudak mmg suka manis tapi tak bagus sebnanya.. nanti otak dia tak focus.. and kurang selera makan.. macam makan jajan la jugak.. nanti appetite dia kurang..

and kite nak share anak bos Chot masa kecik2 suka minum Vitagen.. so hari2la minum.. sbb parents dia ingatkan bagus (pengaruh TV).. end up skang ni dia takleh langsung makan bende yg ada artificial flavor/colouring.. kalau ambik sure macam kena asma.. teruk gile sampai kena masuk wad.. kesian, takleh langsung makan sweets or jajan.. Ribena yg awak bagi tu ok kot dari segi gula tapi colouring la.. just a reminder.. lagi bagus kalau kita bagi fruit juice yg fresh.. rajin ngan tak jela.. hehehe.. kite malas gaks.. gi makan kat kedai kite bagik la..

yatipruzz said...

thanks julie for the info. nmpk gaya kena limitkan la pasnih.

kite kasik epal juice bekal ke nursery, mmg blend fresh awal2 pagi before pegi,tp end up dia cirit birit byk kali..tu yg tak berani kasi huhu

buah biasa idlan malas kunyah dan slalu nak ter choke :p

myjulieyana said...

pisang dia suka tak? orange ke.. mcm Aisya kita jarang observe stool dia tapi rasanya ok kot.. Aisya suka sgt buah.. kalau pisang 2 biji skali makan.. kalau orange & grape takde limit.. apple dia tak suka sangat sbb cam keras sket.. kalau jus orange sampai berebut ngan kite.. setengah gelas besar dia sorang je minum.. sampai kite plak cuak takut dia sakit perut..

eh yati, awak dah bagi idlan makan ubat cacing tak? kite belum.. perut Aisya cam buncit sket, makcik kite suh kasik ubat cacing tapi kite asyik lupe beli.. kite dok rasa perut dia bun sbb makan banyak.. takut gak cacing.. hehe

yatipruzz said...

pisang suke, tp kite yg jarang kasik hehe teruk betul. epal dia tak suke. (pagi tadi bekalkan dia sebiji pisang :p)

ubat cacing tu wajib kasik ke? cane nak check dia ade cacing ke tak ha?

mak ude said...

ubat cacing tuh rasenye at least once evry 6 month..dulu aiman tak lalu mkn, tok die beli ubat bg mkn, br selera sket. fruit juices tuh kl takut acidic sgt, campur susu sket, adult pon kite buat camtu kan..idlan suke carrot tak?..ade anak warden dulu die mkn carrot raw gitu je..kl takut keras, baby carrot is an option...sungguh enak dimakn begitu saja.

yatipruzz said...

thanks mak ude! ubat cacing tu, any brand will do ke?

tak terpk pon juice tu bley campur susu...pasnih bley try buat hehe..lupa sungguh!

idlan mkn carrot, tp tadela suke, tadela tak suke..dia mkn jer.

farradasmiley said...

Mus’ab kalau kasi ribena mmg suke gila..but kami limitkan..every 2 days minum sekali..reason sbb ribena manis bergula..takut gigi mus’ab cepat rosak, sbb die malas gosok gigi

Ubat cacing dah penah kasi Mus’ab..tapi selera makan die tetap sama..tak naik sgt pon..kami malas nk paksa dia makan
cuma dia suka sgt mkn oren

mak ude said...

from my own experience (cehh ingat lg tuh)..combantrin(tak tau la still in market ke tak) definitely lagi sedap dr zentel..tp aiman tuh telan je ape2 pon..

myjulieyana said...

yati.. kite dah bagi zentel kat aisya smalam.. aisya telan dgn lazat sekali.. hehe.. tgk nanti apa jadi hari nih..

yatipruzz said...

julie, kite pon dah kasik idlan semlm...tp x igt ape nama dia hehe..idlan pon suke! actually pepe ubat pon dia suke hehe