31 July 2006

1]Outing ke Alamanda kelmarin adalah outing yg terpenat dlm sejarah. Kuar rumah pukul 130pm, balik around 5 lebey. Kenape penat? Sebab almost sepanjang masa (minus waktu lunch hr) Idlan mintak berdukung je kerja..nak dukung ngan mama jer plak tu, takmo abah langsung. Ntah ape dah jadi ngan mood dia....Kalo next week pi sabah macam ni jugak perangainyer, mahu flat mama. No wonder mama sakit belakang...aduhai anak kenapela malas berjln plak sekarang ni yer???

2]Tiba-tiba kelmarin kami baru sedar yg start dari bulan ni loan rumah dah kena bayar RM1K++ (kami amik fixed loan)...adus budget habis lari lintang-pukang. Dgn sabahnyer lagi, dgn nak service ketanyer lagi, aduh lahai nyesal plak shopping last week :p

3] In lieu with that, mama nak start balik praktis zaman dulu-dulu, yakni tulis setiap butir perbelanjaan harian dlm buku nota :))) Kena keep track balik budget, no more shopping for unnecessary thingy mingy ok!

8 comments:

myjulieyana said...

yati.. kite since bulan March dah start guna buku nota kecik utk tulis semua spending.. end of the month masuk dlm summary.. sbb kite takut bajet lari.. chot pon tulis gak tapi dia tak start lagi summary.. so far kite discipline laa.. singgit bayar tol pon kite tulis.. hehe..

Anonymous said...

fullamak..cayalah sume junior2 nih ek...tak penah lagik su wat camtuh yati..camne nak disiplin cam tu ek..adui la kan..

caya la julie...
wokeh la will start doing that bile rajin..
skang ni main agak2 jek..
asalkan end of the motnh duit mmg cukup and since sume simpanan sume dah tolak mase gaji..just pk duit bagi mak and ayah jer and bayar baby sitter..

Gud luck to all..

-su-

myjulieyana said...

kak su, memula julie nak beli pda utk buat record keeping ni.. pastuh lepas dibuat kira2, sgtla jimat kalau guna note book jer.. beli yg muat masuk handbag.. memula mmg asyik tak ingat jer nak update buku tuh.. tapi now ni bleh ingat semua yg blanje.. bile dah buat monthly report tu baru prasan duit byk pegi mana.. so blehla try saving kat that area..

yatipruzz said...

julie, dulu kite penah buat, mmg sgt berdisiplin,dont know why suddenly i stopped (lupa diri kot haha)...but now considering budget dah off-track, mmg kena continue balik praktis dulu...it does help a lot!...and thanx for the summary sheet and all :)

araamy said...

yati.. rumah ko dah siap ? dah masuk ke rumah baru?

yatipruzz said...

belum rahimi. CF tak kuar lagi. aku budget pas raya kots

SME ® said...

ermmmmm
menakutkan sungguh. baru beli handbag dah lari bajet. uhuhuhu.
syukur sangat2 aku dok area kedah perlis.
cost of living sangat2 rendah
RM 250 dah bleh dapat sewa rumah teres setingkat.
itu blom tgk makan yang teramat murah sehingga menyebabkan pinggang aku semakin mengembang wahaha.
cuma tade hiburan la.
sesuai untuk org yang dan berumahtangga dan baik macam aku.
erm ada la pro n cons duduk di negeri ceruk ni.

SME ® said...

Plus aku buat bajet gak tapi cara org2 tak pandai je la. Cara org tak score masa MMU dulu hehe.
tade la detail sgt.
Dari gaji aku, RM 500-600 aku bank in awal-awal lagi as saving dlm pelbagai akaun. (ASN, etc etc). Itu termasuk jugak la simpanan mengejut dlm RM 100-200 ke dalam satu akaun bank lain kalau-kalau jadi apa-apa.
So balance = enjoy je sepuas-puasnye nak buat apa pun. setakat ni takde la terputus lagi gaji aku tengah-tengah bulan.
syukurlah.
ala dok kedah perlis or kelantan ganu bleh la buat camni. Dok kl jgn harap le. Aku dah tau sbb aku penah keje dua2 tempat ni.