03 August 2006

the second attack

Tanpa disangka-sangka, selasa lepas lagi sekali aku kena attack gastrik. Tapi kali ni attack lebih teruk, start kena pukul 3.30pm kot, completely recover esok harinya iaitu Rabu lepas zohor. Time kena attack tu, dah terasa sesak dada, nafas tercungap-cungap, dan aku terus lari ke toilet sbb dah rasa loya nak muntah, tapi tak keluar. Last2 pegi lepak surau, menahan sakit. Tapi still tak lega, at last call pruzz mintak dia dtg (air mata dah kuar time tuh huhu). Terus lari pegi klinik, sampai klinik tak sempat nak register, terus muntah kat toilet. Abis sepinggan nasi paprik lunch tadi kuar. Doc cuma kasik ubat, aku mintak jab, dia takmo kasik lagi, dia soh mkn ubat dulu. So as per advised, telanla ubat...termasuk ubat tahan muntah. Tak lama lepas tu, muntah balik. Habis kuar isi perut termasuk ubat. Bila tak tahan sgt, ajak pruzz pegi klinik lagi, mintak jab. Doc kasik luckily. Tapi nampak gaya jab pon tak jln, rasa lega sekejap jer, lepas tu sakit yg amat balik. Badan mmg dah lemah sesgt, mungkin dehydrated, nak mkn mmg tak lalu, sbb mkn sket terus muntah. Dan yg lebih haru, idlan plak tetiba demam petang tu. Mlm tu mmg langsung tak larat nak jaga idlan, harapkan abahnyer la tolong jaga. Mujur demam dia tak tinggi sgt..tapi sian dia mama langsung tak larat nak layan dia. Aku cuma terbaring jer tahan sakit, last2 tertido dgn perut yg kosong dan sakit yg teramat.

Esoknyer, masih belum lega, pi klinik mintak jab lagi skali, doc kasik mc. Balik rumah terus tido sampai lepas zohor. Alhamdulillah bgn tido hilang segala sakit. Barula dpt mkn, isi perut yg mmg dah kosong tu ( in total aku muntah 8x kot). Tgh hari abah amik idlan dari nursery, sian idlan demam masih ade sket2, mujur badan masih aktif, still boley jerit2 lagi.

Aku rasa macam fobia plak bila kena gastrik ni, lebih rela kalo kena migrain atau diarrhea atau sakit perut daripada kena gastrik. Sakitnyer mmg takleh tahan, sesak dada tu yg paling horror, rasa tak cukup nafas. Lepas ni mmg kena lebih berwaspada, mkn kena on time, no delay whatsoever, takleh mkn extra pedas/masam, etc....(dahla feveret aku tomyam huk huk)

........hopefully idlan dah ok today....kalo idak abisla plan pi sabah next week huhu

6 comments:

encik munir said...

ye...makan kena jaga...tah2 kau muntah sebab morning sickness kot..?

yatipruzz said...

confirm bukan sbb tu la munir :p

Anonymous said...

Hai Yati,
Bila I baca your blog, I notice you selalu kene gastrik. Sebelum ni I pun selalu kene gastrik. Selalu jugak pegi jumpa doktor and jab everytime kene gastrik tuh. One day I kene attack tengah malam. I pergi hospital and I was admitted. Doctor advise untuk buat scoping and scanning. The result, ada stones kat dalam hempedu,bukan gastrik and the next day terus operation untuk remove hempedu. Alhamdulillah, sekarang I dah ok. Cuma no more hempedu in me. So my suggestion, pegi hospital untuk buat thorough check up.

yatipruzz said...

hi anonymous, you're scaring me to death :( But will do as u suggested...hope things ok.

thanx a bunch!

Anonymous said...

su tak penah kena seteruk yati..cam sakit jer kan dengar yati citer..su paling kuat pun 2/3 kali muntah and sakit dada and perut..tapi tak penah la sampai amik jab..mkn masam2 mmg kurang la..then yg pedas2 sgt pun su tak baper amik..especially during perut tgh kosong jgn la amik makanan yg terlalu pedas n masam..mkn kena slalu..amik la supplement ape2 kot yati..
su amik spirulina luxor tu la..tapi mkn on off jugak..bile dah rase nak sakit baru mkn..hehe..

anyway, take care k..
selamat jln2..

-su-

aniza said...

kesian nye kat ko. apa lah sangat sakit gastrik aku compare ngan ko. jaga makan ok :)