19 September 2007

menu ramadhan

Semlm lepas berbuka terus pengsan….mengantuk sesgt takleh tahan dah pukul 9 dah doze off. Berbuka kelmarin dgn daging black pepper…favourite big bos and aku sendiri. Appetizer cempedak goreng...tu pon time azan still lagi menggoreng hehe sungguhla tak efficient :p So tadi terjaga pukul 130am…lepas solat sumer terus mengadap pc sampailah ke waktu sahur. Sahur recycle je daging semlm, goreng telur dadar ngan ikan masin gelama…alhamdulillah. Tinggal satu soklan je lagi yg pending..nampak gaya mlm ni kena stay up lagi huhuhu…mataku sudah mengantuk skarang ni helpppp!

Ni resepi yg dijanjikan kelmarin…

Udang masak cili kering – resepi mak pruzz

Udang
Cili kering
Santan – maybe ½ kelapa kot…ntahla tak measure pon senarnyer :p
Bawang besar
Bawang putih – sket je
Serai – sebatang cukup kot mkn 5 org
Asam keeping - satu
Belacan – sket je
Garam & gula

Blend cili kering bersama2 dgn bwg besar, bwg putih and serai

Tumiskan cili tu sampai pecah minyak, masukkan santan

Then masukkan belacan sket, asam keping, garam n gula. Masak sampai kuah kering (tapi jgn kering sgt biarla ade kuah)..opps jgn lupa masukkan udang ok.

Tu je sempoi je kan hehe..tapi sedap J sbb ade rasa serai tuh….mak masak ketam, tapi since saya tak penah beli ketam, so jadikla udang jer hoho


Daging black pepper sempoi

Daging – hiris
Kicap manis
Tepung jagung
Bwg besar - hiris
Bwg putih - hiris
Halia
Lada hitam – tumbuk sampai halus (saye x suke guna serbuk tak umpphh sgt)
Tomato sebiji dua
Hiasan – cili hidup, daun bawang, capsicum


Tumis bawang/halia, masukkan daging, tambah air and masak sampai empok (air jgn byk sgt, agak2 terendam daging)

- Then tambah kicap, tepung jagung, and lada hitam

- Last masukkan tomato, and cili hidup, daun bawang, capsicum, etc

- Kalo ade button mushroom bley tambah lagi best!

- Daging tu biar berkuah sket..baru best..kalo kering sgt tak berapa rasa black pepper tu..


Ok sekian resepi utk hari ni! Measurement tu saya agak2 jer...sbb sumer pakai campak je...

3 comments:

catatan i am nieta said...

sedapnyer..terbayanglak masak lemak ketam masakan mak kak nieta...

Farra Da Smiley said...

yati, rajinnya!
1) stay up study maut :p bagus2
2)prepare sahur kui 4am?even 440am, awal btol, aKU everyday bangun 5.05am

y@tipruzz said...

comelnyer 5.05am...5 minit pon kira berharga eh farra!
mestila study maut...last min nyer pasal gitu la jadiknyer :p