11 September 2009

biskut hangit!

Tiba2 semangat nak buat biskut raya menjelma. Konon nak lari from the norms, ku cuba resepi baru yg diamik dari kak Hanieliza, iaitu biskut choc chips rangup (rasanye Aini slalu buat biskut ni). So proses membuat dimulakan dlm pukul 9 lebey pagi tadi...buat cuma satu adunan je sbb nak try. 2 batch dulang dimasukkan dlm oven2ku yg comel tu, and aku pon terus naik ke atas nak check email opis. Asyik sgt online sampai terlupa ku tgh bakar biskut, last2 bila turun tgk biskutku dah hangit! Adus pertama kali dlm sejarah ku buat biskut hangit, tensi sgt rasa. Dipendekkan citer, ku berjaya dpt satu balang je sbb batch pertama yg hangit tu ku sedekah ke dlm tong sampah. Komen...rasanye resepi ni kurang menepati citarasaku sbb rasa koko powder yg kuat dan biskut nyer agak kurang manis. So kalau nak buat next time bley improve lagi kot. Tapi ku suke texture dia yg sgt rangup. Rasanya, ku lebey suke resepi choc chip famous amos yg sudah dimodify many times dan menjadi biskut setiaku setiap kali menjelang raya :)

Esok lusa nak buat biskut lagi tak? hmmm tgk la kalo tak penat dan rajin :p


close up gambar biskut yg tak hangit :)

Tukar topik, ni menu yg ku masak kelmarin utk en hubby, our all-time favourite daging black pepper. Sejak kawin kalau beli daging, mesti akan masak menu nih. Easy peasy tapi sedap (kalau sendiri tak puji sape lagik ye dak hehe). Ptg ni igt nak masak kari ikan bawal. Bahan basah byk lagi dlm freezer, kena make sure sumer sempat dimasak before balik kampung :)

9 comments:

atulhani said...

wah.. rajinnya sakit-sakit buat biskut raya.. hm daging black paper saya pun selalu buat, tapi rupa dia lain sket dari akak nyer tu..

ummi said...

HAIHHHH... sempat lagi tu.
rehat.. rehat.
btw, akak suka choc chip cookies yang ada rasa cinnamon... sedapppp

LiTtLe m3 said...

alhamdulillah.. nampak dah sihat tu... dah boleh buat kuih raya. tapi kena jaga kesihatan juga tau.. semoga sihat sepenuhnya.. amin..

Nazmi said...

sokk dtg umah ummi bley ar masak daging black pepper. lame dah ni xmerase masakan hang. haha

Ummu Auni Afif said...

wah wah kira cantik biskut chop chips tu :D
aku ingat oven production stop dulu
raya tahun ni balik bas, takut tak de tempat nak sumbat jer :P

Farra said...

choc chip yg sedap benornya takyah taruk koko powder, my taste la

bte, dh sihat ke? syok aa dah baking2

aku dh beli gak brg2 buat biskut, tp ntah le bleh buat ke dok lg..dmn tak kasi buat sbb lom abeh pantang ..hmmmm

Farra said...

daging black pepper..lauk pantang aku gak tu..cuma tak taruk sayur jek

y@tipruzz said...

korang, mood nk wat biskut raya terus ilang pasal biskut hangit akaka. tapi surprisingly idlan ngan pruzz suke plak biskut tuh...taste memasing berbeza :)

farra - yg aku slalu wat takdela gelap camtuh, sket je letak koko powder.

k.tie- erkk saya x suke cinnamon.

aini - rupa cantik, rasa rangup, pass la kot :)

farra- aku wat biskut guna brg2 yg sedia ade kt umah ni jer...tk larat nk pi beli brg kt yummie.

fikree said...

kak yati..

selamat hari raya..

maaf zahir dan batin..

kim salam kat pruzz..