03 September 2009

menu ramadhan

Pertama skali, tima kasih yer kengkawan di atas doa and kata2 semangat dari korang. Alhamdulillah saya rasa bertambah sihat walaupun badan cepat sgt letih. Tak sure la letih post-effect surgery hari tu, atau letih sbb kurang zat ahaks. Lunch dan dinner, menu saya masih berkisar kpd sup (tanpa minyak) atau ikan bakar. Nasi 2 sudu, air diminum 1/2 jam lepas mkn. Kalau silap dr regime di atas, confirm perut akan terus rasa sakit dan bloated. Bila direnungkan, seharusnya saya bersyukur, sbb saya still boleh makan ayam dan ikan, walaupun muak mengadap sup, saya cuba bertahan dan mengingatkan diri sendiri...org miskin tu lagikla, ada yg berlaukkan ikan masin setiap hari. So compared with myself, takdela teruk sgt betul tak. Jika saya makan 2 sudu, org2 miskin tu mungkin hanya dpt mkn nasi sesudu sehari...atau selang sehari...so keadaan saya jauh lebih baik dari mereka. Bila dah sakit ni, mmg byk betul hikmah yg Allah beri. Dia membuat saya semakin insaf, semakin beringat, dan semakin bersyukur dgn nikmat yg diberi. Walaupun surgeon dah kasik green light utk back to normal diet, saya still tak berani. Takut tersilap mkn akan trigger balik gastrik+muntah2 tu. So pesan pada diri sendiri, selagi bley bertahan...ku cuba la bertahan :) Kelmarin cikgu taska idlan tegur, kurusnya akak....dlm hati saya senyum jela...mahu nyer den tak kurus, selama 2 minggu hampir setiap hari nurse pricked tangan amik darah, pastu mkn nasi sket....confirm la macam org tgh diet hihi

Oh kelmarin saya masak utk husband. Kesian dia kena cirit birit seharian dek kerana lauk yg dibeli di opis. Masak simple je, tenggiri goreng cili+sup sayur+cucur bilis. Alhamdulillah habis dimkn utk sahur skali. Saya faham, walaupun simple (dan maybe tak sedap hehe) air tangan isteri tu sometimes rasa lebih sedap dari lauk di bazar ramadhan tu. Pagi tadi, husband dah ke tesco membeli sedikit ration...so ptg ni saya igt nak masak udang msk lemak serai+sayur campur cendawan utk dia. Utk diri sendiri ngan kekanak tu saya dah masak sup ayam tadi.

Sebenarnye saya rasa sgt bosan duk dekat rumah ni. Time pagi byk tgk rancangan masakan kat tv. Then belek2 resepi dlm majalah dan berangan nak masak itu ini utk husband. Saya jarang sgt online...sbb laptop dan modem di atas, dan disebabkan saya cepat letih so malasla nak turun naik tangga.

Nanti esok lusa kalau rajin saya postkan resipi yg saya collect from tv okeh :)
Selamat berbuka!

10 comments:

Ummu Auni Afif said...

sihat dah ke??
berapa lama MC?
jangan stress ok? mesti balik ni aku tgk kurus meleding lagi

Nazmi said...

best btol dpt cuti lelame!

Farra said...

selamat berehat yati...cukup sihat nanti boleh jalan raya

LiTtLe m3 said...

cepat2 sihat kak.. itu yg penting :)

y@tipruzz said...

mc smpi 10/9..tp doc akan extend kot. slalu mc sebulan kalo kes cam aku nih. Sihat gitu2 jela...bdn lemah2 lg, nk drive mmg x larat la.

farra, aku raya mkn biskut raya je kot. yg lain cfm taleh mkn huhu.

Farra said...

yati...aku bosan gak tgk program tv msk2 ni..kdg2 ada menu tak best...so balik kedah tak tahun ni?
kuih raya mesti buat kan?

so sama-sama la kite pulun ganti pose nanti kan..huhu

tinidewi said...

ehem. bila balik keje dik? ahkak nak oda nursing tshirt nih nyeh nyeh nyeh. telefon ko asek berdering je, tapi ahkak malas nak angkat :-p

psstt... rasa mcm komen aku sorang je yang agak kejam drpd org lain wakakaka.

Julie said...

yati, siannye kat awak.. banyak betul dugaan.. tapi like u said, banyak hikmah & sure rasa bersyukur kan? eh, tukar a wireless modem, it's free ok.. bleh online di mana2..

btw, hope u r getting better.. and jelesnyer perut kempis & kurus.. kite gak tak turun2 berat.. menu ramadhan saling bertukar, selera makan lagila kan.. he he

nursuraya said...

Salam Yati... how r u? Moga sihat cepat tau... u take care!

y@tipruzz said...

farra- biskut tak buat kot, tak larat la bdn lemah sgt. kalo aku tk sakit balikla kedah....

k.tini- tak surela bila msk keje, tunggu kamis ni next f/up.

juli- perut kempis tapi sakit tak guna gak wak...:(