29 September 2011

29.9.2011 - Our Ammar turns 1 today!!

This lil precious of ours turns 1 today!! How time flies kan?

Bila dikenang kisah dulu, mengandungkan Ammar tidaklah sesusah mana. Alhamdulillah sihat walafiat je, cuma berat mama tak byk naik (10kg je tak silap) kes bz ganti puasa qada' utk 2 tahun berturut-turut.

Time bersalin, mama menahan sakit selama 6 jam di wad di tengah2 mlm di kala abah, abang2 mu & nek umi tidur...kes labor room penuh. Tak silap, mama bersalin kan awak di dlm bilik recovery room utk OT ...tu pun mujur nurse dan midwife sempat sediakan peralatan, kalau tidak haaahh konfem mama bersalin dalam wad jer :p

Membesarkan mu tidaklah sesusah mana. Kelam kabut itu perkara biasa, tapi syukur mama ada abah (read: super abah) yg hebat menguruskan abang2 mu yg lain. Jadi mama mmg dapat concentrate menjaga awak sahaja...kira dpt full attention la nih! No wonder awak sangat manja dan very the clingy ehhhhhh...siap sondol2 ke badan mama macam nk masuk dlm perut je!

Kamu membesar sebagai seorang baby yg sihat..even though mula2 dulu mama dan abah sgt risau sebab kamu ni ada G6PD. Jarang sakit, seingat mama adalah kamu demam 4-5x, paling lama demam 2 hari..paling kejap sehari. Syukur syukur. Tapi kamu ni senang sangat dpt selesema...tapi takper, harap2 bila besar esok badan kamu makin kebal, boleh lawan sumer kuman2 dan virus itu!!!

Oh kamu juga masih fully breastfeed! alhamdulillah Allah kurniakan susu yg mencukupi buat kamu. Walaupun dlm deep freezer cuma tinggal 3 paperbag besar mengandungi EBM, mama akan terus berusaha utk menyusukan kamu selama mungkin. Indah betul bila time awak menyusu, sebelah mata mu mengintai mama, kamu senyum2 sambil mulut masih menghisap B* mama. Adakala kamu menyusu sambil position merangkak, uish macam2 aksi kamu..semua tu menjadi kenangan yg paling indah dlm kotak memori mama!

Doa mama dan abah, moga kamu terus membesar menjadi budak yg sihat, menjadi adik yg baik, dan sentiasa dilindungiNya. Membesarlah kamu menjadi seorang yg beriman, bijak akal fikiran dan sentiasa berpegang teguh kpd agamamu.

Last but not least, ingatlah yg mama, abah, abang Idlan & abang Firas sangat SAYANG kamu!!!


29.9.2010 - sangat serene wajah kamu ketika ini kan!


ahhh dah besar muka nampak makin nakal dan cheeky!

tiada proper celebration lagi utk kamu, kita potong mini cake tiramisu yg nek umi beli cukuplah yer..nanti bila2 mama buatkan kek besar utk kamu makan dgn kawan2 dekat school nanti :)



......atau mungkin lusa kita tiup lilin dekat Disneyland yeahhhh!!!!

4 comments:

Farra said...

happy birthday ammar..nek umi dah sampai yer? enjoy ur oliday!!!!

dah jalan ke ammar?

p!nkerton said...

happy birthday ammar! cheeky sgt muka dia hehe..

y@tipruzz said...

tq aunties!!

farra - baru 2-3 steps jer hehe. semlm aku kasik dia macaroni carbonara..suke benar dia :p

fatin - cheeky dan manja amatss :)

-ummu amin- said...

Happy birthday ammar!

Bestnyer celebrate bday kat disneyland.. Mama ammar jgn lupa posting citer kt hk yer! InsyaAllah thn dpn kiteorg smp plk..