17 November 2014

Trip Jeju-Seoul Day 5 : Namsangol Hanok Village

Baru lepas teman kids mandi pool..berendam sampai sejam setengah..naik mengantuk dibuatnya! Oh before that kami pegi gym kejap. Mama naik treadmill for few minutes je dah naik semput...lama dah tak exercise, otot2 sumer rasa lenguh haishhh

Ok jom sambung citer Seoul. Hari ke-5 kami decide utk pergi ke Namsangol Hanok Village. Naik subway..dan perlu jln mendaki bukit utk sampai ke entrance village nih. Sedikit explanation tentang hanok village taken from wikipedia as below:

Namsangol Hanok Village, also known as "A Village of Traditional Houses in the Namsan Valley", is a Korean village located in the area of Pil-dongneighborhood in Jung-gu, a central district of SeoulSouth Korea where hanok (ν•œμ˜₯) or Korean traditional houses have been restored to preserve the original atmosphere of the area. This village has five restored traditional Korean houses and a pavilion, a pond and a time capsule, which make it a perfect spot to take a walk. 

Directions
Subway 
Chungmuro Station (Seoul Subway Line 3 & 4), Exit 4.
Walk along Hanongmaeul-gil st. for 5 minutes.

Admission Fees
Free

Closed
Every Tuesday (However, if Tuesday is a holiday, the next day is closed.)

Ada satu lagi hanok village yg glamer di Seoul iaitu Buckhon Hanok Village. Yang ni mmg live village, maknanya mmg org2 masih tinggal di kawasan ini, kiranya bukan lah tempat khas utk melawat. Kalau nak dtg sini, make sure tak boleh bising2..nnt kena komplen dek tuan rumah yg duduk di kawasan tersebut :p Kat sini jugak korang boleh melawat Sanggojae, rumah yg digunakan utk shooting drama 'Personal Taste'...tapi kami tak pegi ke sini sbb tahu byk kena mendaki..kawasan dia agak hilly, sure penat hihi

 Replika King Sejong yg terletak di Gwanghamun Square

yang tengah tu Afif, anak bujang si Aini

 OK dah sampai. Hujan renyai2 masa kami berjalan utk sampai ke sini...so perjalanan agak perlahan


 pintu gerbang ke hanok village


rupa dlm hanok...area living hall tak silap

 Seoul Tower from afar


 tempayan2 yg digunakan utk menyimpan sayuran tradisional org Korea i.e. kimchi

 antara tradisional hanok houses yg dibina semula..utk memberi gambaran tentang kehidupan org Korea pd zaman dahulu

 ok serius dah lupa ni ape

 pintu yg memisahkan antara sebuah rumah hanok dgn yg lain



Kami stuck di sini for few minutes sbb hujan turun makin lebat pagi tuh. Nek umi dan bebudak semua tak masuk dlm kawasan traditional houses nih. Semua pakat tunggu je dekat pondok berdekatan entrance village ni. 

No comments: