09 February 2015

Set pantang bersalin

Kali ni mmg takde beli set pantang bersalin yg mcm org slalu beli tuh, pengajaran dari kes Ammar dulu, beli Nona Roguy 1 set tapi last skali mmg tak mkn pon sbb Ammar kena breastfeeding jaundice sampai 1 mth++.

Last Wednesday bawa Irfan pegi Columbia utk buat hearing test, dan test jaundice sama. Bilirubin level not too high, kira ada jaundice sket la. Ok mmg tepat la decision tak beli set jamu tu hehe. So inilah vitamin2 yg aku mkn time pantang kali nih.

Before breakfast wajib mkn habatussauda dan olive oil (dari preggie mmg dah start mkn). Then lepas breakfast mkn vitamin C, Calcium Magnesium & multivitamin yg doc Shida kasik. Executive B tu skip dulu..tunggu multivit habis baru consume Executive B tuh. So far badan rasa ok alhamdulillah...cuma pinggang ni mmg sakit tak dapek nk tolong dah sbb duk menyusu Irfan lama sangat! Letih woo time dia marah, mmg takleh duduk menyusu dgn tenang. Terpaksa bgn dodoi, tidur atas bahu, atas lengan, memacam la position kena try utk tidokan dia ngeh ngeh. Mama mmg kena bertabahlah...ni sama kes mcm si Firas dulu nih, susah nak tido sampai mama give up and terpaksa kuarkan buai.

Ramai kata pil phytonatal Nona Roguy tu elok utk melancarkan proses membuang. Bagi aku plak, tanpa pil tu pon senang je proses pembuangan berjln lancar ...tipsnya ialah sila minum air milo. Pas pekena milo time breakfast tu mesti masuk toilet :p Rasanya apa2 minuman yg bersusu boleh trigger anda utk cepat ke tandas. So sape yg sembelit time berpantang ni, selain kena minum air byk dan mkn sunkist, anda boleh try minum air bersusu ok!

5 comments:

Farra Da Smiley said...

ok vitamin2 ni..x minum air kunyit ke? pil ikan haruan?

nat C tu kan aku ada sebotol tapi mcm tak sedap so dh mkn vitamin C lain

executive B tu utk apa? energy ke? nak cari gak ni

aida said...

farra, si yati ni anak kuning sikit2 lagi sebab darah o..

so macam aku, kena habis kuning baby baru boleh minum segala jamu ke air kunyit or pil ikan haruan. kira kena telan vitamin dulu

chaiyok yati!

y@tipruzz said...

air kunyit ngn pil haruan taknah mkn hehe. zmn idlan dulu mak paksa minum akar kayu erksss

AMIIZAA said...

salams yati,

bestnya dok dalam pantang:)boleh jd anak dara semula tu hehehheh

Farra Da Smiley said...

air kunyit n air akar kayu better dr air gamat..iyek! hehe