14 November 2005

hectic weekend :)

Jumaat 11hb: plan asalnyer cuma si Aida, Aini and Farra nak singgah umah aku esok ari dtg beraya after pi wedding mizie/ida kat putrajaya. So aku igt just nak masak sket jerla...nak test power wat pau daging/kaya resepi mak, and goreng pasta..tu jer. Tapi tetiba ptg jumaat tuh si khairy fahmy call aku ckp kroni-kronis nak serbu umah aku b4 pi wedding mizie...adoi mak terus pening kepala aku. Mlm tuh pruz pi carefoure cari mangkuk and cawan polisterin & bhn2 nak masak. Tapi byk dah licin...ramai giler org dah beli awal2 nak wat open house gamaknyer...oh pening pala kami. Pruz beli mane yg ade jer..cawan & sudu garfu je ade..lain licin. Start kol 9pm aku rebus nasi himpit..dapur dahla satu je bley guna, satu lg rosak..lagila melambatkan kerja aku. Rebus nasi himpit dekat 2 jam lebey...pastuh start la wat inti pau, pruz uli tepung 1/2kg, then kukus (siap pinjam pengkukus jiran sebelah hehe)...kerja2 membuat pau habis kol 230am. Baru nak tido tetiba idlan bgn plak nak susu...so at last tido kol 330am.

Sabtu 12hb: Bgn kol 530am solat isyak...then sambung masak balik..watla lontong, sambal ikan bilis, and goreng pasta. Pastuh rasa cam food sket...terus decide buat pau satu round lagi..so total buat 1kg tepung. Tak sempat buat dessert agar2 sbb masa tak cukup mlm tadi. Tetamu start dtg kol 11...tapi aku still sibuk duk kukus pau lagi hehe...peak hr kol 12 lebey..huishh ramai giler yg serbu..terkejut aku...dan tak sangka seramai itu hehe...

kol 1.40pm gerak pi kenduri mizie reramai...kol 3 lebey dari kenduri mizie ade lagi 4 keta dtg beraye umah aku...sampai 5 lebey. Pastuh sempatla rest kejap and merasa pasta yg tinggal setoet tu. Mlm after maghrib Pak Andak's family plak dtg beraya...sian depa, lontong tinggal sket jer, pasta licin, pau licin...so pruz kuar beli goreng pisang and bahulu utk dijamu huhu...tade rezeki derang. 9 lebey derang balik, aku cuci pinggan and kemas2...kol 12am tido..lutut lemah longlai...badan sakit sana sini...tapi hati rasa tenang & puas :)

Walaupun kepenatan, alhamdulillah food habis, ramai dtg, dan itula...satisfied giler..tak penah aku jamu org seramai ni..ade dekat 40-50 org kots...walaupun aku tak sempat merasa lontong and pau cuma dpt rasa 2-3 cubit tapi takper...rezeki mereka sumer...kitorang dpt pahala pon cukupla hehe...and yg paling aku heppy si idlan baik je the whole day...tak meragam langsung...alhamdulillah..tq eh sayang! Tapi aku agak ralat sbb tak dpt nak berborak ngan sumer yg dtg tu...aku sibuk melayan abg and akak ipar aku sbb takut derang rasa terasing dlm keramaian kronis. Sori la eh kengkawan....

To all yg hadir, tima kasihla bebyk kerana luangkan masa dtg ke majlis jamuan mkn ad hoc kami (koboi, kak ida & hana cute, aida family, aini family, semah bull family, julie family, zarid famy family, ijah&zahan, wanie, sam, munir, aniza, hanizan, pn siti family, rahimi family, farra aiza family, sheeril wife, junior pruz, ...sape lagi ek yg tertinggal? haa utk si kecil2 yg dtg si hana, aisya, fawwaz, auni, afif, syafi, izzul, amirul, atiqah, mus'ab, azim & adik dia...auntie lupa la nak amik gambar korang2 sumer..kalo reramai kumpul amik gambar sure havoc kan!). Minta maaf la eh sbb tak terlayan korang sumer and sori eh utk memana yg terkurang tuh....taun depan pjg umur murah rezeki jumpe lagi...hehe tapi katering la kot ekeke tak larat aku oii :p

Ahad 13hb: plan nak pi serendah, N9 ikut rombongan anak pak andak yg nak bertunang...on the way around 10 lebey idlan tetiba muntah dlm keta. 2x plak tu..baju spare pon dah abis...baju aku pon abis kena muntah, seat pon abis kena muntah...cuak plak aku tetiba je dia muntah. Sampai umah kak ros, kami pinjam baju anak kak ros, pegi klinik amik ubat, pegi kedai bintang fashion beli baju 2 pasang sbb umah umi tade baju idlan and pruz drop aku kat umah umi sbb idlan makin teruk muntahnyer. So pruz jela yg pegi rombongan tu...Idlan muntah dekat 7-8x...susu ke air kosong ke, after minum terus muntah..adoi kesian dia..aku risau giler takut dia dehydrated..last skali dia tertido 2x after penat muntah dgn perut yg kosong huhu...kol 3 lebey after dia bgn tido aku try kasik susu lg skali..kali ni alhamdulillah dia tak muntah dah....kol 5 lebey bila pruz balik, kitorang terus pulang ke seri kembangan...penatnyer rasa weekend ni...mlm tu idlan dah tak muntah...tapi sesema plak ish. Aku rasa idlan muntah2 maybe sbb dia makan benda memacam kot semlm...aku adela suap nasi impit, pau, biskut raye ngan nasi minyak mizie...sket je suapnyer tapi ntahla, perut dia taleh terima kots...nyesal aku kasik dia rasa benda2 tu sumer isk isk

3 comments:

farradasmiley said...

Yati..thanx a lot jamu kami walaupun dah kepenatan..Idlan dah ok ke? X sempat nk bergambo haritu kan

yatipruzz said...

idlan tak muntah dah...tapi sesema.

Juliana said...

yati&pruz.. thanks gaks jamu kami makan2.. best awak masak.. insyallah nanti kite ajak awk dtg mkn plak.. tapi bile belum tahu.. hehe.. bersemangat tol awk masak.. impressnyerr.. idlan tu mebbe sbb mkn mcm2 kot.. kurangkan bagi yg minyak2..