09 May 2006

Da Vinci Code

The book indeed worth the time spent on it.

And me, the one who never reads book after 3-4 years back had actually finished it within a week. Such an accomplishment i'd say hehe. Interesting flow, swift and smooth changing of plots and chaps, no dragging, but the most that shall catch our interest, are the codes! Code within codes, the story led us to so much secrets yet to be unveiled. Im wondering whether malaysia also has such a profession called cryptographer, the one responsible to decipher codes. And i noticed my heart even pounded several times as i read along the lines, as if i were parts of the characters inside the book hehe. I guess dan brown never failed to create thrill and suspense till the end of the book, and that's what i like about him.

So for those who likes riddles, who enjoys uncover the underlying meaning behind words, wants to feel the thrill of revealing the truth, u shd try it!

I look fwd for another Dan Brown's work, Angels and Demons..or maybe a walk to remember and angela's ashes.

3 comments:

aida said...

yati, aku baca buku tu 1 hari je :P

priory of sion does not exist..

jap aku tempek ape aku tulis kat forum

i watched da vinci declassified kat discovery channel at 9 p.m. yesterday...

and the priory of sion does not exist, hahaha.. tu la, padan muka sendiri sebab percaya bulat-bulat buku DVC ni.. dokumentari tu ceritakan origin mengenai asal-usul priory of sion.. here are the facts, jangan tertipu dengan buku DVC:

(1) priory of sion hanya wujud pada tahun 1956
(2) pengasasnya adalah seorang yang bernama prairie
(3) nama sion didapati daripada sebuah bukit bersebelahan rumah pengasasnya
(4) prairie merupakan seorang anak orang gaji yang sering mengimpikan kemasyhuran dan priory of sion merupakan kelab ke 3 yang ditubuhkannya
(5) prairie berpegang kepada ajaran sekularisme

alasan kukuh untuk tidak percaya kepada wujudnya priory of sion:
(1) leonardo da vinci mengalami sejenis disorder di mana dibuktikan bahawa beliau bukan seorang yang teliti dalam melakukan kerjanya. banyak kerja beliau tidak dapat dihabiskan on time, dan banyak kerja beliau yang terbengkalai sebegitu sahaja. jadi bagaimanakah beliau dapat menjadi grand master priory of sion sekiranya beliau sendiri tidak teliti dalam perancangan kerja?
(2) isn't it weird bahawa dokumen dossier secret (secret documents) yang memberitahu senarai grand masters priory of sions ditemui di dalam sebuah perpustakaan dan ditemui pada tahun 1956 itu sendiri? histroians argue, jika benar ianya adalah sebuah dokumen sulit, kenapa diberikan nama 'dokumen rahsia'? sepatutnya pilih nama yang tidak akan raise suspision sesiapa.. cth : ambil nama buku kimia atau buku fizik..

tetapi konsep mengenai keturunan jesus itu masih diterima oleh kebanyakan orang, dan prairie sebagai pengasas priory of sion telah menidakkan ajaran tersebut kerana pembaca menjadi terlalu obsess dgn kenyataan mengenai keturunan jesus.

prairie telah memberi inspirasi kepada penulis 'the holy blood, the holy grail' untuk menulis buku mengenai keturunan jesus. dan buku tersebut telah memberi inspirasi kepada Dan Borwn dalam penciptaan ' The DaVinci Code'.

mardhiah12 said...

angels and deoms, go for it! kalau rasa lighet reading, pergi la baca sophie kinsella..sure gelak gila2 nya..

yatipruzz said...

huh aida pjg explanation ko thanks eh. actually aku pon cam a bit confuse time baca buku tu, sentiasa berfikir which one are facts and which one are fictions. its quite shocking bila dia mentioned members of priory sion tuh, yela issac newton, da vinci, etc etc, sume nama2 besar kan...and were they really practised dark secrets ages go? then about corporal mortification, does it really exist those time? sape yg minat study psl christianity, conflicts amongst the church sumer tuh would find this interesting la...tp aku bab2 christianity ni mmg hampeh sket, sbb aku x byk baca psl tuh, sket2 tanye pruzz hehe. mmg its a book that requires intense thinking, tp still berbaloi utk dipikirkan walaupun pening haha

(novel cintan melayu aku bley abis sehari, omputih soriler hehe)

aini- aku suke citer2 camni, citer klakar kureng sket. maybe aku try a walk to remember pasnih. korang kata best kan !