30 May 2006

lepas satu..satu

Mungkin dah Allah nak duga kot, lepas satu...satu. Bermula ngan sakit belakang, pastuh ulcer kat dlm tekak, ulcer dah baik, tetiba last friday kena gastrik, dan hari yg sama idlan kena demam panas dan hilang suara. Aduh tragis plak rasa, mama ngan anak dua-dua org sakit, abah plak takde gi ofis kena invigilate xm.

Jumaat hari bersejarah tu, after lunch, tetiba je dlm kol 230pm aku rasa sesak nafas, sesak kat dada, rasa cam tercungap-cungap pon ader. Dada cam menyucuk-nyucuk, horror sgt rasa. Aku cuba duduk, cangkung, meniarap, baring, sumer position tak jln, makin teruk adela rasa. Dlm masa yg sama tekak rasa loya-loya (saye tidak pregnant ok :p). Beberapa kali pegi toilet cuba nak muntah tp tak kuar pepe. Idlan tgk muka aku dgn heran yg amat, sure dia pelik. Last2 aku terduduk, air mata dah kuar dah hehe. Idlan plak tetiba je demam panas ari tuh, suara dah serak2 basah, nangis pon tak brape nak dgr sbb suara cam nak hilang. Ok dipendekkan cerita, kol 630pm abah balik, terus gi klinik, doc kata aku kena gastrik. Isk pelik plak rasa, mkn taknah skip, mkn byk plak tu, cane kena gastrik eh? doc kata sakit kat ulu hati, pastuh loya2 tu, sbb angin tekan kat dada. Doc kasi ubat kunyah yg berangin dan sedap, blk umah mkn, tp still sakit yg amat, tade improvement langsung, last2 pegi blk klinik kol 830pm, doc kasik jab. Tak sampai 5 minit terus ilang segala sakit. Mama kena jab, idlan yg nangis...memula dia ok time aku baring, pastuh bila doc tutup tirai, terus dia nangis. Agaknye dia igt mama dia ilang kot hehe..cayang idlan kat mama eh!

Weekend tu, selalu bergurau ngan husband, camner eh kalo mama mati dulu? husband kata aku a bit exaggerated (sbbnyer aku dah lama tak sakit, dan takpenah kena sakit yg serius2)... tapi serius rasa cam nak mati ari tu...yela, nafas terasa pendek sgt, cam nyawa2 ikan bak kata pepatah, mmg aku dah siap2 mengucap time tu. Tapi aku ni pon satu, dlm sakit2 tu, masih cuba berlagak, cuba assume sendiri yg sakit tu sekejap je, cuba tahan diri drpd call husband minta blk umah. Tgk2 sakit dari pukul 230 ptg sampai ke mlm..padanler muka tuh :p Rupanye horror ye kena gastrik ni...lepas ni mintak2la dijauhkan tuhan drpd kena lagik skali...cukupla sekali. Teramatla sakit...susah nak describe.

Hari ni idlan dah semakin ok, pagi tadi dah tak demam. Hopefully dia ok kat nursery today. Semlm kami bwk dia jumpe paed kat sunway, risau sbb demam dia teramat tinggi, dah 4 hari, demam time mlm plak tu. Phlegm pon byk, asyik nak termuntah je dia. So kelmarin doc buat blood test, macho sungguh idlan, dia merengek kejap je time doc cucuk jarum kat tgn, time doc picit nak kuarkan darah, dia leka main toys atas meja doc tuh. Pastuh wat x ray plak, doc takut ade lung infections. Alhamdulillah both tests result clear. Doc kata demam + cough biasa, doc kasik antibiotik yg kuat sket.

Kebetulan aku ade appointment ngan doc suresh, orthopaedic kat sunway tu kelmarin, so pegila jumpe doc tu skali. Doc yg baik hati dan teramat concern tu kasik vitamin special utk nerve/joints/muscles dan ubat anti-inflammatory, of which to be taken alternately sbb sakit aku dah kurang dan aku pon rasa dah nak ok. Aku ckp kat dia takmo pegi wat physio sbb malas, dan berjanji nak wat sendiri exercise kat rumah. Dan sekali lagi dia bermurah hati menprescribekan satu hot/cold pack utk belakang aku ni walaupun aku ckp aku dah ade satu kat umah. Husband kata fuiyoo ni jenis yg mahal ni hehe...tima kasih doc yg baik hati!

My team kalah...takpela, lagipon diorang training brape ari je compared to m'sian team kan. Experience kurang, coordination kurang, passing bola pon kureng sket...cuba lagi ok. Kitorang punyerla bersemangat tgk sampai abis, even tho sebelum ni taknah tgk pon my team every selasa tuh. Dahlah idlan asyik main on off tv, aduh tension giler mlm tuh. Skang ni ntah dia dpt ilham dr mane ntah, asyik2 pegi on off tv. Jgnla kau rosak wahai tvku.

Lagi 11 hari idlan genap 1.5 yo, cakap masih lagi tak berbutir, yg paling jelas cuma abah, mama dan bear. Tapi dia cepat faham and follow instructions. Kejap je ajar, dia dah faham and bley buat. Pagi tadi pukul 330am terjaga nak susu. Mama yg mengantuk ni ckp, ok ok mama go to kitchen buat susu. Dia dgn mata tertutup pon ikut pegi dapur tgk mama buat susu heheh. Kadang bila mama lazy, dia nak susu, mama ckp ok u go to kitchen buat susu. Dia pon pegila kitchen walaupun gelap tak bukak lampu, then pinpoint kat tin susu dia. Clever anak mama!

5 comments:

ummi said...

get well! gastrik tu boleh jadi sbb accumulation of makan tak teratur/tak makan utk beberapa lama. means - kalau kena today, bukanlah disebabkan today punya tabiat makan.

iman lak lagi 3hari nak 19 months. a true bugis descendant to the core.. ngamuk alahai. siap ditampar2 dinding, pintu, tingkap atau apa saja dekat dia. as compared to kakak dia, dia lambat bercakap tapi lagi 'sibuk'...

idlan pun get well ok. minum air masak banyak2 eh. mintak mama letak dalam botol.

yatipruzz said...

bugis mmg suke ngamuk ke kak? saye kurang arif psl tuh hehe...tapela, ngamuk tu kiranye aktif la kan..so its not purely a negative trait hehe.

kalo betullah ckp akak psl gastrik tu, maybe sbb saye lambat mkn 3 days before that friday...lamat mkn plus kureng selera sbb ulcer tu ler...yeah mungkin sbb tu kot..thanks for the info..pasnih mmg saye kena lebey careful!

safurah said...

yatie--
surprisingly kita yg asyik makan ni pun sakit perut lately.. 3 kali dah.. first kena betul2 time habis pantang. then a few weeks later. recently sekali. All three strikes at night time. sakit dia constant through out the night.. pagi baru dia hilang. the third time kena tu kita mmg terus gi klinik sebab tau dia takkan hilang sampai dah pagi.. and based on my previous experience, mmg takleh tido laa the whole night tu!
Tapi kita tak sure tu gastrik ke tak.. sebab kita tade sakit teruk cam awak..but still sakit laa.. gi GP biasa mmg dia bagi ubat gastrik.
Gynea kita kata takut pankreas yg sakit, so bahaya.. dia soh laa check kat another pakar bahagian tu.. tapi tak check2 lagi.. awak tak gi check masukkan camera ke? just to confirm its gastrik?

Anonymous said...

su yg mmg ade gastrik dr sekolah menengah tapi tak penah lak sakit cam yati citer tu...cuma muntah pun sekali jer mase kena tu..then selebihnyer sakit dada and pedih ulu hati..slalunyer nak puasa tu kena make sure mkn la time sahur..takut tak tahan..kena minum susu..mkn kerap..kurangkan mkn benda masam2..kalau amik spirulina ok gak..su dulu time pregnant time puasa kan mmg amik spirulina..Alhamdulillah ok la..tahan jugak...sbb pregnant kan cepat lapar..thn ni nampak gayanyer kena lagi la beli spirulina...heheh...-su-

yatipruzz said...

su, yati pregnant dulu taknah kena...ni 1st time kena. sakitnye tuhan je yg tahu. Sbb tu siap2 mengucap hehe...bak kata ummi, maybe sbb the days before terskip meal..mungkin jugakla...

safurah, gastrik tu doc kata sakit kat ulu hati, bukan kat perut. ulu hati tu tang tgh2 dada...sakit dia pelik sgt, cam menyucuk-nyucuk, tak comfortable langsung, kite try segala position, duduk, diri, baring, niarap...sume tak jln...after jab baru ilang terus sakit tu. nak bernafas susah, rasa tersekat, tercungap2..then akan rasa loya, loya sbb doc kata angin tolak and tersekat kat dada.

awak sakit kat perut kan? mungkin bukan gastrik tp benda lain. pegila check to cfm...skang sume benda dont take it easy..cam kite la..sumer take it easy, skali kena padan muka huhu