05 June 2006

diari weekend

Bila Ummu Auni cerita betapa happynyer Auni ada adik Afif utk bermain sama-sama, argh jelesnyer rasa. Teringat pada Idlan, kesian sayang mama. Sebab idlan pon suke berkawan. Kat umah, bila mama ngan abah penat, kami biar je idlan main sesorang...atau bukak vcd kartun kegemaran dia, dgn harapan tu dpt membantu dia. Tapi Idlan bukan jenis yg suke main sesorang. Sekejap je dia melekat, lepas tu mesti dtg balik kat mama atau abah...sama ada menyendeng-nyendeng, gesel-gesel badan, atau bawak buku the ugly ducking kat mama, suruh mama baca, atau buku abc dia, suruh mama tunjuk mana egg, mana ball, mana apple. Ada jela perkara yg dia buat utk dptkan attention dr kami, macam-macam sebenarnya. Bila mama tgh pening kepala, atau abah tgh tak sihat, atau kami tgh kepenatan, kadang-kadang kami termarah idlan...kadang suara tu ternaik sket dr biasa...ohh siannye anak mama kena marah...itula, mama ngan abah sometimes terlupa, terlupa dgn anugerah yg Tuhan dah bagi pd kami. Mama mintak maaf ye sayang.

Weekend yg baru lepas ni, mmg tersangat indah. Sabtu kami ke umah tok ngan umi, spent a day kat sana sementara abah ke klas dia. Idlan mmg happy sesgt, happy sbb ramai tukang layan. Dan yg paling terang lagi nyata, idlan teramat sayangkan pak su...pak su a.k.a satu-satunyer adik lelaki aku. Sementara pak su belum bgn, idlan bermanja-manja kat dapur ngan nek umi. Sampaikan nek umi tgh masak pon idlan mintak didukungnya, sambil tgk nek umi kacau gulai kari ikan kerapu. Kalo mama nak dukung, hehe sorila sayang..mama tak larat dah skang. Doc tak kasik :p Apa saja yg idlan nak, mesti nek umi layan. Yes nek umi mmg lembut, penyabar plak tu, mama mmg berazam agar one day mama boleh jadi ibu yg baik dan selembut nek umi. Puas bermanja ngan nek umi, idlan main ngan pak su plak. Pak su duduk atas sofa breakfast tgk tv, idlan pon nak duk atas sofa. Pak su lunch mkn fried spiral, idlan pon menyendeng kat pak su, minta disuap. Pak su ke dapur, idlan ikut, pak su ke luar, idlan ikut, sampaikan pak su nak kluar main badminton ngan kawan dia, idlan berlari ke gate tak pakai slipar nak ikut. Bila pak su pegi, idlan crying. Adui siannya anak mama..terlalu nak bermanja sgt ngan pak su. Bila pak su balik, idlan terlompat-lompat gembira. Hehehe sian anak mama, bulan 7 ni pak su nak gi sabah, pak su dpt uitm kat sana, so jaranglah idlan dpt main ngan pak su lagi. Hari tu jugak, idlan terover manja ngan tok. Sampaikan time tok baring, idlan berani naik atas badan tok main kuda-kuda. Leka bermain, idlan sampai tak tido langsung pagi tuh, bangun pagi pukul 7am, pukul 3 lebey baru dia tido. Tu pon puasla mama pujuk tido.

Hari ahad, mama ngan abah spent time kat rumah je. So one whole day fully dedicated utk idlan. Pagi mama masak spaghetti with white mushroom sauce utk idlan (idlan sejak dua menjak ni tolak nasi, nak western je hehe). Habis masak, abah isi air dlm pool idlan, then mama ngan abah kasik idlan mandi dlm pool for the first time..walaupun pool tu dah dibeli sejak bulan 3 lagi. Sambil idlan mandi, abah pegi cuci fan, mama pulak sidai kain. Mama leka sidai, bila pandang sekilas tgk2 idlan tgk syok minum air dr penyedok pasir dia tuh...minum air dlm pool tu! aduss cayang mama, kotor tau air tuh, mane bley minum. Mama mintak penyedok tu, dia tak kasik. Dia minum lagi, berkali-kali..asyik plak tu. Last2 mama rampas, terpaksa guna cara kasar. Idlan cry sekejap, ala tp kejap je, pastuh leka main blk ngan ball, baby itik, lego, etc etc. Lepas mandi, idlan breakfast mkn spaghetti, walaupun tu sebenarnye utk lunch, tp since dia tolak roti/koko krunch/etc....spaghetti pon spaghetti la janji mkn. Pastuh mama masak kat dapur utk lunch, abah naik atas buat assignment. Sambil tgk tv, sambil idlan mengemas dapur and masak bersama mama. Tapi mama berjaye jugak abiskan memasak hehe...
Then, mama nyanyi2 ngan idlan, ohh mama baru beli vcd karoake, ade 26 children education songs, oh which most of them mmg mama taknah dgr pon (abah kata kecik dulu mama x tgk tv, sbb tu tak reti nyanyi). Tapi mama cepat catch up, skang dah byk boley hafal hehe. Idlan pon menari, terhenjut-henjut, mmg dia suke dgr lagu. Kami beli vcd tu pon sbb budak nursery kata idlan suke menari dgr lagu. Penat menyanyi, mama pujuk idlan tido pukul 12. Pukul 3pm baru dia bgn. Sementara tu, sempatla mama baca angels n demons yg dah lama terbengkalai hehe.....idlan bgn, mama suap lunch, then sambung main2 lagi. Main kuda ngan abah, main kuda ngan mama, main piano, baca buku, sambung nyanyi2 lagi, tgk spongebob....hmm penuhla aktiviti hari tuh.

Kesimpulannya, mama puas. Puas dpt spent one whole day layan idlan. Layan dgn baik skali, tanpa tinggikan suara, tanpa ada marah-marah. Semuanya mama buat and layan dgn hati yg gembira. Penat buat keja rumah pon tak terasa langsung. Ajaib sungguh, tapi benar. Walaupun hari tu mama terover rajin, masak breakfast, masak lunch, basuh baju, sidai baju, sapu rumah 2x, mop lantai, angkat kain, lipat kain, the list is endless...tapi sampai skarang mama terbayang-bayang dan berpk, kenape tak penat langsung semlm? Even sakit belakang pon langsung takder. Mungkin jawapannya, kerana mama ikhlas. Dlm hati tak membebel-bebel, semuanya buat dgn rela hati. To abah and idlan, thanks for making my day...mama luvs u both sooo much!

6 comments:

mardhiah12 said...

don't worry. idlan sorang, nanti aim tambah adik idlan lepas habis MBA. hehe, takpelah senang sikit pruzz nak jaga sorang je. nak jaga dua org anak kena cekal semangat. ada officemate aku, suami dia tak nak jaga anak waktu dia tak ada kat rumah. itu baru anak sorang, takpe, nanti Idlan 4 tahun, boleh le bagi adik sorang lagi :D

yatipruzz said...

aini, time tu dah 28thn..dah tua hehe...

Juliana said...

aisya pon soometimes sunyi bila kitorang 2-2 penat balik keje.. kite plan nak tambah gak taun depan.. eh korang.. kite dapat uitm EMBA tuh.. hehehe.. register 24/6.. tapi yg tak syoknye chot plak tetibe tertukar course ke MBA sedangkan MBA tuh full-time.. tgh appeal nak EMBA gak.. kalau dia tak dapat, tak sure lagi kite nak proceed sorang or tunggu je tahun depan (defer) sbb pkkan lagi senang kalau 2-2 ambik serentak..

yatipruzz said...

hehe congrats julie and chot. awak, say kalo x dpt scholar, korang proceed ke tak eh? kite tgh pening, ad scholar tak kuar pon lg ni...nak guna duit sendiri ke? tak mampu la kite huhu

ummi said...

yati - budak2 ni more to 'do as i do' dan bukan 'do as i say'. kalau kita jerit kat dia, dia akan jerit balik kat kita one day nanti. dulu akak pun cepat marah but as i grow older, i mellow down. now, for kakak since dia dah besar, kena pakai psikologi. kena cerita dan bagi example. yang tak bestnya, bila kita 'tersilap langkah', dia pulak ceramah kat kita, macam kita ceramah kat dia. nak tergelak pun ada. but she's right. kita pulak yang terdiam...

yatipruzz said...

hehe akak anak dua, no doubt pengalaman lebih byk kan. As a mother, mmg kita kena lebih tolerate, lebih bersabar, continue learning, and paling penting, learn to understand them. Kita buat mistake, then kena rectify balik. kalo akak nak tahu, saye naik marah time mealtime dia...bila dia refuse nak mkn, tepis spoon, makan lebey sejam, etc..mungkin saye terover pressure bila dia takmo mkn. Skang senang je, tiada lg paksaan hehe..dia takmo mkn, saye x paksa, kalo dia lapar mesti dia mintak food, so tade pressure, takde marah2 lagi :)