30 June 2006

mix jumbo updates

Ramai kengkawan skang tgh celebrate durian runtuh yg diterima kelmarin. Saya? ohh org yg malas dan berfikiran negative spt saya mmg tak dpt apa-apa. Mmg langsung tak mengeluarkan setitik peluh utk menjual, hatta serves u right la kan :p Mulut nganga jela huhu.

Anak terunaku semlm sekali lagi menguji kesabaran, dua kali ditepis mangkuk bubur, habis separuh isi tumpah, mama and abah tinggi suara, dia merajuk. Tp rajuknya sekejap, dan mujur habis jugak bubur tu, kalau idak sure mama mkn hati lagik hehe

Kami tgh test kasi dia Yakult sbb lately bowel movement dia not so good. Dah beberapa hari dia membuang stool time tgh tido lena waktu mlm..sian baby mama. Bila kasik Yakult, seronok bukan main dpt pegang sendiri, tp dia suke benar main masuk kuar straw, kekadang tumpah yakult tu, bila marah, terus dia mrajuk.

Nampak gaya lately anak teruna dah pandai merajuk. Pantang naik suara sket, dia akan merajuk. Merajuk style dia, nangis olok-olok gegiler punyer kuar air mata, buat batuk-batuk, sampai kekadang tu tersedak dan paling teruk, sampai muntah. So terpaksala kami pujuk cecepat, takut dia batuk2 dan muntah. Sampai tahap cegitu skali rajuknyer, manelah baby mama blajar isk isk

On a positive note, dia dah pandai undress separuh badan, i.e bukak sluar bila nak mandi. Cukup suke bila dgr perkataan 'mandi'. Bukak baju masih tak pass, masih stuck kat certain parts hehe

Utk enhance kan dia punyer ability to recognize objects/animals, kami beli satu kertas besar yg kaler warna warni yg ade bebyk gambar tuh (ape aar nama benda ni takleh nak pk plak), and tampal tepi tangga. So everyday akan tanya dia, where is chicken, where is bird bla bla bla. At times sumer yg kami tanye, sumer dia tunjuk betul. At times byk plak yg salah. Hish konfius mama hehe.

9 comments:

aida said...

aku jual xpax sebab dok pk kalau celcom keluarkan show cause letter.. hehehe

myjulieyana said...

aku pon same aida.. hehe.. beli terpaksa..

tapi best, dapat 500.. chot dpt 200.. dia jeles sbb sebnanya die yg banyak jualkan aku punye.. hehe

mardhiah12 said...

aku hanya gear up betul2 lepas cuti bersalin, mula2 tui edar kat sedara kat kampung. Alhamdulillah, 200 ok lah :)

yatipruzz said...

eii korang enuff is enuff aku mmg jeles tahap gaban ok hehe (pdn muka)

puterikiut said...

nak jeleskan yati lagi.. kak nieta pun dpt 500..hehhee jgn mare..

yati ..sonokkkan kalau tukar2 citer psl anak nie.. ooo idlan minum yakult ek.. mcm dini pun ada problem yg sama..kitorang dah lama jugak la bagi dia minum nestle yogurt yg botol kecik.. perisa strawberry.. sekang ni bukannya nak minum pakai straw dah.. mcm idlan la suka keluarkan straw tu..pas2 minum ikut mulut botol tu..tapi si dini ni kalau kena marah especially kalau mama marah..bukannya dia merajuk..dia langsung tak takut/sensitive tp dia akan marah balik..cthnye kalau mama besarkan mata dia akan besarkan balik..nak marah pun tak jadik mcm tu..pak lawak skit la dia nie..kalau bab mandi tu mmg sama la ngan idlan.. tgh mamai2 pun kalau sebut nak mandi terus wakeup & bukak baju/seluar..semangat sungguh (sebenonye bukan dia sonok mandi tu..dia sonok nak main air dlm baby bath tab dia.. ala2 cuci toilet..angkut air pakai cebok..pastu main cuci2 lantai.. kalau mandi sekejap sgt satgi dia ngamuk..tak puas main air..minggu lps kak nieta discover 1 skill baru..kak nieta perati dari jauh dia nak pasang tv..tapi sbb kitorang cabutkan plug dia gi masukkan balik plug tu...switch on extension plug tv tu..pastu on tv pastu on astro pakai remote..dah improve nmpk.. bahaya ni..kena perati selalu..kang ader yg turun tgk tv sorang2 time org tido..hehe

yatipruzz said...

yogurt tu membantu tak kak nieta? idlan minum yakult nampak cam takde major improvement pon, kena kasik buah slalu la baru ok kots.

ade ke budak yg tak suke air eh? hehe idlan tadela sampai basuh toilet cam dini :p Power eh dini pandai plug in extension tu, kids mmg observant abis, cepat pick up plak tuh.

kitorang kalo marah idlan main2 air kotak tuh, lagila dipicitnyer abis tumpah. tak pon dia lari sambil goncang2, so kena tegur slow2 and soft2 hehe..takleh raise suara :p

puterikiut said...

yogurt tu so far mmg membantu.. (yogurt air)buah lak yg tak membantu.. agaknya cara pemakanan buah tu kot.. budak2 mmg mcm tu lagi dilarang lagi dia nak buat.. mcm dini kalau cakap jangan..dia buat derk je.. tapi kalau turn dia tak kasik pandai pulak cakap jangan..

Anonymous said...

kalau lutfi kan yati..skang ni asik nak main game jer..balik umah duk sebut game-game..pastuh duk tunjuk bilik yg ade pc tu..

abah die la ni..slalu sgt duk melayan die main game n tgk mr bean..ishh..kalau tade abah die jenuh la ummi kena layan..dah ler ummi tak pandai main game tembak2 and racing kete..adui la..

pastuh kalau masuk bilik pc tu, die yg akan on cpu, pastuh speaker and then monitor..fuhh..terkejut ummi tgk mase die buat..sungguh confident skali..hehehe
and laju lak tu..
sedangkan su sendiri pun jarang on pc kat rumah tu..heheheh

pastuh sibuk tunjuk ikon game tu..
nanti die main tekan2 la keyboard sambil pegang mouse untuk tembak..
heheh

skang ni nak kena letak pc kat luar la plaks..sbb die tanak duk sorang2 dlm bilik tu..nak kena teman laks..tak jadi keje lain la jawabnyer...hehehe

kalau on tv mmg tiap2 hari die yg on and off kan...hehehe...bukak switch lampu pun same..dia akan panjat sofa and bukak sume lampu..macam2 anak teruna tu sorang..

-su-

yatipruzz said...

sue, bebudak kan such a good observer, pastuh cepat imitate n pick up ape parents dia buat/ajar. OKla tu dia pandai main game, bukak pc, etc...at least IT literate haha

p/s: bukakla blogspot sendiri, citer psl lutfi ngan baby in womb tuh, sure best :) come on agogo!