11 October 2006

Thanks to Pediasure (i guess), Idlan's weight has finally increased to 11.8kg yesterday, that after a stagnant 10kg reading for the last 8-9 months :)

He has finished 5 tins in total, and now he's back to lactogen, until mama and abah shops for our provision at carefourre next week.

Like Aisya and Fawwaz, it looks like the haze has affected idlan as well. He puked after a series of cough since Monday while sleeping, and today he's getting better after a few dose of ventolin and clarytine. Hope we all get well soon and the Indonesia government will be more proactive in coping with the issue, rather than just sitting down and praying for the rain to downpour the earth.

Yesterday we had asam pedas ikan pari yg lazat, thanks to umi for the daun kesum, if not i dont think the taste will be as ummphh as it should be :)

And i got my hubby to buy a piece of cream caramel at bazar ramadhan (kes teringin la ni), and it costed me RM1.50! Mahal seh...and kurang telur plak tuh huhuhu

Idlan is so into carrots and potato lately. I prepared chicken soup for the past few days and he chose to eat only carrots and potato. And like Iman, he can ratah the un-cooked tomato religiously mcm tomato tu sedap giler! (thanx k.tie for the photo, kalo idak sure sy tak tahu idlan suke tomato hehe)

7 comments:

ummi said...

in the star today kata the haze could also due to el nino so we cant just blame indon kot. and thanks to the downpour 2-3 hari ni. it helps. walaupun sikit, but still. so idlan dah join kelab makan tomato eh? tomato is actually a fruit and not a kind of vege like we always think. apart from tomato, anak2 akak suka jugak plum. cam kakak, she doesnt like vege so for fibre kena bagi dia makan buah. masa kecik dulu, kailan pun dia telan, dah besar ni, pasta spiral yang kaler hijau pun dia tanak ish ish ish

yatipruzz said...

nampak cam dia dah jadi fobia to benda2 hijau hehe klakar la plaks.

tomato tu secara kebetulan, sy tgh potong2 nak msk, dia nampak, sebut nak nak nak..try kasik, suke plak dia. tp kalo the cooked ones dia tak suke, maybe lembik kots

mak ude said...

wah..idlan dh ada progress...bagus2..

ada quote from a consultant paeditrician today ; "anxious parents make anxious child" so mama ngan abah idlan kena rilek2 la ye.

p/s xde kad raye ke?

aida said...

fawwaz masih stagnant at 10 kg, malas nak beli susu mahal2... anak dah 2.. hahaha

chicken soup ni budak2 mmg suka, sedap rasanya kot :)

myjulieyana said...

wah bagus2.. idlan dah makin berat.. tak pernah plak bagi aisya tomato mentah.. so tak tahu dia suka ke tak.. tapi rasanya tak.. sbb dia tak suka bende masam.. skang ni dia suka tempe.. tah camana tah, goreng tempe saje bagi dia makan.. suka plak.. asyikla mintak.. berat aisya lama tak timbang.. awak timbang idlan kat mesin timbang doctor ke kat rumah?

yatipruzz said...

o0o0 tempe taknah plak kasi idlan (kite jarang goreng pon :p)

guna penimbang kat umah, dia sibuk nak timbang bila tgk mama ngan abah dia timbang. Penimbang doc pon penah gak..reading dia lebey kurang je hehe

Anonymous said...

yati n julie, pi la try timbang kat shopping complex tu..yg ade skali ngan tinggi..mesti lawak je dengar mesin tu kate 'u are slim'..hehe

kalo lutfi kan..mmg die suka sgt naik atas mesin penimbang tu..kat pkns bangi..

-su-