30 October 2006

Cerita Hari Raya kami

Raya tahun ni sungguhla tragis. Macam-macam benda berlaku, yet im grateful, still we had the chance to celebrate the raya with our loved ones, yela kalau nak compare ape yg berlaku pd kami dgn mereka2 di Thailand, Afrika, etc...kira kami ni masih tersangatla beruntung.

Bertolak blk ke kg di Junjung Kedah pd Ahad, 22hb. Sehari sebelum tu, B kena diarrhea, i guess the culprit was ayam goreng KFC yg super extra pedas tuh :( Nevertheless aku tak kena, alhamdulillah la. So sabtu tu B bukak pose di rumah umi dgn mkn bubur ayam mc D jer...terpaksa lupakan makanan lain yg sedap2 tu hehe.

Ahad, perjalananan ke kg ok...B pon nampak dah stable perut dia. Kami selamat sampai tanpa sebarang masalah.

Isnin sebelum raya, everything was ok, except idlan yg buat perangai takmo mkn pepe langsung, he exhibited zero interest to any kinds of food, pening mama ngan abah pujuk mkn, sumer dia reject. Susu pon minum sket je, kami rasa maybe dia bz main kot, plus ramai org kat kg...dia sampai lupa mkn minum :p

Selasa - Pagi raya still ok. Lepas solat raya B mengadu gatal2 and panas kat leher and muka dia. Habis digaru-garu, merah seluruh leher and tengkuk. Muka pon naik panas and bengkak sket. Suspect allergic (tapi tak tahu ape allergen nyer!), so B ngan abg ngah rush pegi klinik di pekan, lepas pekena jab dah ok terus :) Kat umah plak, Idlan lepas mandi pakai baju melayu mengamuk2, aku tidokan dia...then time dia bgn tido kebetulan aku dlm toilet, dia nangis2 cari mama and abah dia, batuk-batuk sampai muntah. Habis baju melayu raya, tak dan amik gambar raya satu family...sedey kan :(
Ptg tu kami berjln sakan, habis 5 umah pakcik makcik sedara B kami round. Kira complete la raye first ni memvisit mereka sumer.

Rabu - raya kedua aku tak ke mana. Idlan nampak cam tak brape sihat so duk umah je ngan abg ngah n akak ipar. Abg pruzz plak tetiba demam. B ngan mak pegi alor setar, lawat sedara belah sana.

Khamis - raya ketiga lagikla tragis. B kena diarrhea (suspect mkn nasi kandar kat alor setar kelmarin), aku plak kena gastrik. Kol 9 lebey kami ke kulim mencari klinik, byk plak tutup, at last jumpe satu klinik cina yg kosong, mujur doc baik and ok. So raya ketiga seharian duk rumah, tak larat sesgt. B ke toilet lebih 10x, aku plak muntah2 dan lemah satu badan. Mujur idlan ok, cuma dia batuk and sesema.

Jumaat - balik ke KL, perut B masih kureng stable but getting better, dia tak berani mkn pepe, takut kena gi toilet lagi. Aku dah ok, idlan masih dgn perangai takmo mkn. Berat pon dah susut sket. Terus direct pegi umah umi and tido kat Ampang. Umi msk rendang, tp B mkn sup ayam je, for the sake nak jaga perut :) Mlm pegi beraye kat umah abg.

Sabtu- balik ke umah kami, alhamdulillah rumat selamat semua selamat. Resume daily chores as usual, kemas seluruh rumah, basuh baju 2 trip, lipat baju, unpack brg, etc....flat satu bdn (ni yg boring bila balik umah sendiri hehe). Mlm gagahkan diri bukak buku, nak study kekonon, exam next week hehe...tp mata duk jeling2 tgk tv, mkn eskrem, mkn biskut raya, last2 abis satu cerekarama aku tengok sampai kol 12am :)
Dan si teruna pon dah back to his normal self, mkn dah lalu, habis semangkuk bubur ayam dimkn..alhamdulillah.

Dan hari ni dah back to the office, buat keje macam biasa, network ngan server early in the morning down and lembab sesgt, dia pon tgh mood raya kots. Next week klas resume cam biasa, ade assignment and presentation menanti, so kena rajin2 ok!

Gambar raye nanti2 lah...malas nak upload, tak byk mane pon gambar yg kitorang amik huhu

Kat klinik timbang berat, beratku jatuh lagik huhuhu..ni sure sbb gastrik ari tuh kots...bila difikirkan tragis jugak kali ni, mkn pon tak pulun byk (walaupun dah simpan azam nak mkn byk benda time raya), tu kot hikmahnyer, mkn kena berpada-pada :)

6 comments:

farradasmiley said...

allah sedeynya yati, ujian yer allah ampunkan dosa

rupanya jumaat tu korang blk ke kl eh..ingatkan nk pi raya kat junjung jumaat tu

puterikiut said...

sabar sabar.. syukur semuanya selamat kembali.. kadang2 apa yg dirancang tu bukan semuanya menjadi kan.. dini pun demam sib baik hari jumaat sbl balik kl.. mcm thn lps raya 1st dah demam lagi haru..

ude said...

raya kt bangor nih the opposite of that. sungguh uneventful.nway, looking forward to the pics.

mardhiah12 said...

bila le aku nak turun berat badan :P
lari topik sungguh

yatipruzz said...

ude- bila difikirkan AT LEAST kite still bley beraye, dipjgkan umur utk merasai even tho macam2 yg terjadi...so stay tough kat sana ok :)

eni - aku pose berat jatuh, kena gastrik lagi jatuh...sedey betul!
Ko berat naik sket taper asal sihat ehehe

mak ude said...

thanx for the pics..terubat juge rindu di hati nk tgk the boys..and all the family..