26 December 2006

hari-hari terakhir 2006

Minggu ni terasa amat relaks. Traffic clear, office-wise agak relaks...despite ramai yg cuti dan calls yg byk, hidup terasa tenang kat ofis. Mungkin sebab exam baru abis, assignment dah siap, klas dah abis, jadinya minda lebih tenang dan dpt function spt biasa....kalo idak duk jam-packed dgn hafal-menghafal dan proses menginput segala fakta dr buku teks hoho. Exam susah, 4x ganda susah berbanding OB dulu, tapi bak kata prof, kamu tulis je ape saja asal jgn tinggal kosong...so that's what i did! Betul tak betul itu belakang kira, janji kat kertas ada tulisan :p Janji pass udahler!
Abis exam pukul 1pm, dgn gembiranye drive balik rumah...sampai kat sg besi tayar belakang pancit. Tersgtla haru, park la keta tepi highway, call pruzz, tunggu dekat 40 min dgn perut yg lapar banget, setitik air pon tak teguk lagi dr awal pagi tadi. Kesabaran terduga, tp aku cuba buang masa sambil bersms ngan kawan hehe. Hilang stress :)

Camner nak ilangkan stress? aku baru balik dr course stress mgmt last week, so ade la a few tips yg boleh diguna bersama:

- tarik nafas, pejam mata, cuba relaks dlm 5 min, kosongkan minda...ala-ala meditate la nih
- minum air kosong byk2
- berfikir dulu before ckp, gunakan minda, jgn guna hati/emotions...nanti binasa
- prioritize, applykan segala basic time mgmt skill yg pernah kita blajar dolu2..mane yg tak penting, tinggalkan dulu, yg paling penting, dont strive to be a perfectionist..
- we cant never live in a stress-free environment. Maknanye stress tu mmg necessary, inevitable, common...lari camner pon hidup sure akan face dgn stress
- 70% source of stress are from outside work - maknanye dr rumah, environment, social, etc....ni study done by previous researchers. tapi mungkin org2 tertentu spt doktor, or Aini disagree with this hehe
- the very basic thing utk handle stress, kenalilah source of stress anda/stressors. Bila tahu ape sebabnye, maka insya allah kita boleh come out with coping strategy utk handle stress tu.
- antara kesan2 stress adalah physical health - migraine, gastrik, heart attack, high BP, etc...yg paling haru, boleh membawa kpd kematian


ok sekian lecture dari saya utk kali ni....kalau tak faham bley tanye. Tapi serius ckp course tu mmg best, i can see the practicality on most of the applications touched by the speaker. Byk kena tepat kat batang hidung sendiri :p

Ckp pasal rumah, kami target nak pindah on mid jan 07. Skang tgh bz basuh dan sental umah and packing barang slowly, slowly dan tidak mempressurekan diri nanti stress haha. Rumah kami macam tongkang pecah, penuh dgn kotak2...kat dlm bilik, kat ruang bwh...sakit mata bila tgk. Baju ngan buku dah settle, so tinggal lagi 70% kot kena packing...aku paling cuak nak redah store tu, takut benda2 yg tak diingini muncul huhu takutts. Lipas kuar dr kotak pon aku dah menjerit rasa cam nak luruh jantung, apetah lagi kalo cik ti ke ape ke yg muncul dr store tu...aduss lomah semangat. Umah baru tu byk lagi belum settle, kc cuma boleh dipasang awal jan, ruang bwh belum basuh, cat belum lagi...banyak lagi kerja yg tak settle.....tapi takper jgn stress ok tak baik utk kesihatan :)

Ok itu je update terbaru buat masa ini...selamat bercuti kpd yg bercuti, selamat bekerja kpd yg dah habis cuti and tak boleh cuti...dan selamat menyambut tahun baru 2007, umur semakin meningkat, maka sentiasalah beringat kpd-Nya. Semoga hidup akan lebih bermakna dan bersinar pd tahun baru nih :)))

8 comments:

myjulieyana said...

waduh.. lepas nih yati sure dah kurang stress.. :) a good course! smart orange eh?

bestnye yati dah packing2 brg nak masuk rumah baru.. kite agaknya hujung tahun depan la.. :)

ummi said...

kalau sourcenya bos canne ek? canne? canne?

what i did with the house was that panggil org datang cuci before we moved in. nak contact? email me eh.

one more thing, kalau dah siap almari or dah beli almari, masa pack baju toksah lipat (yg mana sedia ada bergantung), just angkut dlm bonet, pastu gantung semula, jimat masa.

yatipruzz said...

kalo sourcenyer bos, tak dapek nk tolong la hehe..mungkin kena pandai counter-argue blk ngan bos with certain things yg kite not satisfy

kami cuci sendiri, lebih yakin ngan diri sendiri ahaks...sbb tu slow n steady!

baju? saye terextra 'rajin', so kemas sumer dlm kotak...sbb igt nk start punggah brg slowly masuk keta ulang alik ke sana b4 move in bebetul guna lori. at least lori takyah byk trip

siku|at said...

menarik aa course stress management tuh. Kena pegi nih.. asyik stress aje.. hahhahaha..

uikss.. rumah nanti buatla house warming yeh. Lama tak merasa masakan yati.. pau ke.. roti jala ke.. hehehhe.. Jgn lupe jemput kite..

tini said...

ko kate course tuh best? ayak! ehehehe secara teori mmg best (mmg betul ada yang kena ngan diri sendiri) tapi maybe lecturer yang tak best kot (bagi aku la).

yatipruzz said...

ntahla tini..kitorang majority rasa best course tu, speaker pompuan tu klas!

semah - insya allah. bukan semah jer, pruz pon dah lama tak merasa masakan yati :p

Anonymous said...

yg bg stress kat i kawan2 i..dieorg takutkan i..ckp pasal subject tu susah..dieorg suke tension2..tunjukkan dieorg tu kusut..
so now i yg stress sbb dieorg..bukan sbb subject yg belum i ambil tuh..
what i am going to do?helpppppp *_*

Anonymous said...

opss ter emosional lak..ekceli i nih student.."sbject tu" yg i comment kat atas nih, refer pada subject yg i nak ambil sem depan..