01 October 2007

resepi resepi

hehe farra...tunggula taun depan kalo nk wat bisness baru upgrade oven..mmg x larat sungguh oven kecilku itu..dah la dapur aku tade fan! cuba bayangkannnn betapa panasnyer kuikuikui




Pegedil - source umi saye!
kentang - 5 biji
daging - agak2 je..blend
daun sup - potong halus
2 sudu besar tepung jagung
bawang goreng

Rebus kentang sampai empuk..dlm 25-30 min..buh garam sket.
Goreng daging sampai masak..buh garam sket.
Then lecekkan kentang sampai hancur.
Gaul kentang, daging, tepung jagung, daun sup, bwg goreng. Bentukkan bulat2.
Celup telur, then goreng...tu saje!
(ade org letak black pepper kalo nk pedas..aku tak letak)



Ni ade satu lagi resepi sempoi tapi sedap sesgt aku rasa...tak muak, dan sgt menyelerakan!



Udang goreng daun kari - source Umi
Udang - perap garam and kunyit
Goreng udang sampai masak...then angkat.
Then tumis bwg dgn daun kari, akhir skali masukkan udang.



Sempoi sesgt kan...tp serius saya suke sbb aroma daun kari tuh best...sila cuba ok!



7 comments:

Farra said...

Thanks a lot!
yati, aku dr dulu tingin nak buat bergedil, tapi malas bangat ntah kenapa..oh malas pergi la main jauh2

ummi said...

bergedil tu kan, letak bawang gorengt sikit dalam adunan, pergghh.. sedapp...

Ummi Qais said...

yati..aku nih baru nak try buat kuih raya for the 1st time..ko ada resepi kuih raya yg simple2 tak?

lagik satu yg udang tuh..aku suka tambah dgn serbuk biskut marie atau cream cracker(biskut tuh blend siap2)atau nestum...dan serbuk kari skit..goreng guna marjerin...pergghh...trangkat kening....try laaa

puterikiut said...

yati.. tu harga saham naik..leh la beli oven..apalaga.. hehehe

yatipruzz said...

ika, tu aku baru post resepi biskut arab. Sempoi sesgt tryla.
Udang ko tu aku taknah dgr resepi gitu, tapi nnt aku try hehe

k.nieta- share baru jual sket...ade projek lain waiting in list :p. Oven taun depan kot, beli memahal jarang guna rugi woo

UmmiQais@iKa said...

TQ Yati!!
ko memang penyelamat!!
malam nih gak aku try coz bahan sumer memang ada...
bleh aku bawak balik kg MIL. Sabtu nih aku dah start cuti n balik kampung MIL!
Selamat Hari Raya & Maaf Zahir & Batin!
muaaaahhhhhhhhhhhssss

yatipruzz said...

mak ai..cepatnye ko cuti tak aci sungguh!! jelesssss