19 August 2009

the KPJ episode

salam sumer,
rasanyer ramai yg tak tahu saye sebenarnyer tgh warded di KPJ kajang :p
Dan baru saje selesai undergo laparoscopy surgery membuang gall bladder isnin 17/8. Skarang tgh recuperating alhamdulillah...condition wise i felt a bit better, though the pain is still there.

Sebenarnyer saye dah ulang alik ke hospital since last tuesday, masuk drip, amik blood test, etc sbb kena gastric attack yg sgt teruk dan muntah2 lebih 20x. Badan dah dehydrated, body cramp all over dan disebabkan saya almost collapse doc di klinik memanggil ambulan utk antar saya ke KPJ last week. Memikirkan firas yg masih bf dan kecik, saya decide not to be warded dan bertahan dari selasa hinggala ke kamis. Tapi come friday, badan saya dah terlalu lemah...akhirnye saya menyerah diri, mintak dekat doc utk wardedkan saya sbb tak tahan dgn gastrik, muntah dan loya2 yg sgt teruk. Makan mmg tak lalu langsung, menyebabkan bdn saya bertambah lemah. Teringat lagi hari rabu kot, pukul 12 lebey tgh mlm saye dan suami antar kekanak ke nursery sbb saya kena gastrik pain yg sgt teruk....kami pegi ke emergency utk mintak jab malangnyer Q terlalu pjg, last2 kami ke klinik jer. Itu kali pertama saya berpisah dgn anak2. Dan masuk hari ni, dah 6 hari saya tak berjumpe firas dan idlan....sedih mmg sedih, tapi sakit di badan kenala jaga juga.

actually saya mmg dah lama ade gall stones, since the past 2 yrs bila buat ultrasound doc dah detect ade few tiny gall stones. tapi katanye tak payah buat surgery or anything considering saya tak sakit. Bila dah kena recurrence gastric attack yg terlalu kerap dan teruk, doc buat lagi ultrasound and inform gall stones saya dah bertambah byk dan membesar, the largest was 1.3cm, and my gall bladder was badly inflammed. Terus dia refer kpd surgeon dr kumar. Ahad mlm, Dr kumar dtg and inform saya utk proceed with surgery to remove the gall bladder, sbb dah badly inflammed, plus he said there's no point of keeping a bladder yg tak serve its purpose. Gall bladder adalah storeroom utk bile, yg diproduce oleh liver utk mengemulsifikan lemak2. Dr kata a lots of people are living without gall bladder and they just live like any other normal person. Instinct saya mmg terus agree to proceed wth the op bcoz i just couldnt stand the pain, it was so unbearable yg pada saya sakitnyer lagi teruk dari sakit hendak bersalinkan firas. husband plak balik rumah terus search the net for alternative treatment n watnots.

Isnin 17/8, saya dah ade keputusan saya...pruzz pon agree with the surgery. Pukul 4pm, saya disorong ke OT bertemankan pruzz, MIL dan SIL. Dr kata a straightforward case will take about 30-45min for the whole procedure. Tapi mine may take a bit longer considering gall bladder saya yg tgh inflamme tu. Apa2 pon saya hepi sepjg ke OT tu, dgn harapan biarlah sakit ini pergi once and for all.

Op saya selesai dalam pukul 8ish pm....husband kata dia risau kerana terlalu lama, plus nobody informed them on the progress of the Op.

Selasa 18/8, Dr Kumar dtg and explain the whole thing about the procedure. Dia kata i was lucky, sbb kalau saya tak op skarang, probability for my bladder to get ruptured was very high sbb mmg dah seriously inflammed. saya terus nangis bila dgr, rasa spt nyawa di hujung tanduk. My case was a big challenge to dr kumar, in fact in the middle of op derang terpaksa tukar instruments and watnots to suit my case. horror saya dgr...tapi syukur Allah masih sayangkan saya. Sampai skarang saya rasa macam fobia bila dgr kata2 doc tu...tak tahula ape akan jadi should i decided not to do the op...mungkin condition saya makin parah, dan infection to the whole system....dan sebagainya masya allah takut utk saya bayangkan. Saya sendiri dpt rasakan dr kumar was some sort of proud dpt resolvekan case saya....dan syukur dia hanya buat laparoscopy and not change to open surgery. Dia dah remind saya katanye kalo kes terdesak he may end up doing an open surgery to take out the bladder. Dia kata gall bladder saya dah melekat di liver, susah sgt instrument dia nak cangkup bladder tuh....and dia terpaksa go a bit farther and upper to catch the bladder. Well CD sepjg op tu ade di tepi saya ni, tapi i still do not have the guts to take a look at it. Bila saya dah sihat, mental and emosi dah stabil, barulah saya cuba beranikan diri tgk cd tu.

tak pasti brape lama lagi saya akan berada di wad ni, yg pasti saya mmg rindukan anak2. dah 3 hari saya tak perah susu....rasanyer perjalanan saya utk menyusukan firas akan berakhir tak lama lagi. stok yg ade mungkin cuma bertahan selama sebulan je lagi. Mungkin setakat ini je rezeki firas. Kata husband, idlan dah lama tak bertanyekan pasal saya...mungkin dia mrajuk sbb dah lama tak jumpe saya. husband reluctant nak bwk dia ke spital, dgn kes H1N1 yg byk ni...biarlah mereka tak dtg jumpe saya. Firas plak ntahla...dia mungkin tak faham lagi. saya sgt2 rindukan mereka....sabar ye sayang....insya allah tak lama lagi mama akan keluar.

Syukur saya dikelilingi insan2 yg tersayang sepjg saya sakit ni. MIL dan SIL yg temankan saya siang dan mlm. Husband yg slalu terkejar dari opis ke hospital, menguruskan anak2 lagi. Kalau takde mereka, mungkin saya makin depress. Ibu saya takde di kl, skarang di kelantan menemankan nenek yg kurang sihat. Tima kasih mak, tima kasih unda....and to my lovely hubby, i just couldnt find the right words to thank you. You're one greatest gift god ever gave to me in this life. Kpd opismate, bos dan kengkawan yg dtg melawat, time kasih ye semua....sesungguhnye time sakit ni kata2 semangat korang sgtla saya perlukan.

Doakan saya sihat ye kengkawan.

Luv,
-yatipruzz-
19/8/08

16 comments:

sikulat said...

isk isk.. ngape tak beritahu kami..
hermp.. take care my dear.. rehat secekupnye.. don wori so much about the kids tuh.. kita yakin pruzz mmg bapa mithali la.. hehhee

alhamdulillah semuanya dah selamat pun , moga cepat sembuh okeyh!

Farra said...

sedihnya baca entry ni...setiap ujian tu pasti ada hikmahnyer..

insyallah masih bleh bf firas, dulu aku warded 5 days denggi mawaddah 1 yr..balik umah masih bleh bf walaupon bukan lg ekslusif..so think positive k

rest cukup2...moga makin sihat lps ni, begitu serius sakitmu itu rupanya

win said...

Yati, tak tau pon... Alhamdulillah, selamat sumernyee... Moga cepat sembuh yerr..

ct_nurmarlissaa said...

Semoga cepat pulih..:-)

tini said...

yati, take care. semoga cepat sembuh. belum berkesempatan lagi melawat. insya Allah.

ummi said...

don give up yet yati. pasni buleh back to pumping and bf. jaga diri baik2.

atulhani said...

padan pun lama tak update blog. semoga akak cepat sembuh ye..

aida said...

aduh sedih sedih.. kuat semangat yatie, one super woman

Ummu Auni Afif said...

Allah, aku baca cerita ko operate ni rasa nak nangis pun ada. terharu sgt. jaga diri kay??? makan biar berselera, janganlah kurus sangat. tgk ko tu kurus macam nak melayang je

Afidalina Tumian said...

yati!! get well soon k?

tinidewi said...

ehem ummu auni afif... kurusnya si yati tu bersebab. makcik tu sebenarnya pelahap, nafsunya tak padan dengan badan hohoho tapi kena pantang makan daaaa...

psst ti, tak discharge lagi ke? doc kumar kata tu ari by wednesday dah boleh jalan-jalan & terus balik kan?

jaga diri baik-baik kay. takmo nangis-nangis. nanti hidung ko kembang merah mcm rudolph hehehehe.

ainrahman said...

salam..saya x student en fairuz di mmc..saya selalu layan blog pn yati ..no wonder..dah lama x update..semoga cepat semboh dan dapat melalui kehidupan seperti biasa

nani said...

salam....

sedih bila baya blog ni....apa pun yg berlaku ada hikmahnya...sesungguhnya allah menyayangi ummahnya dgn memberi kita pelbagai dugaan....harungi ini semua dgn penuh kesyukuran...

semoga cepat sembuh dan cepat boleh jumpa insan2 yg tersyg....

uja said...

yati, get well soon!

y@tipruzz said...

thanx kengkawan sumer!
i feel much better now alhamdulillah. tp taleh discharge lg, ade mild jaundice, doc tahan lg huhu.

amboi k.tini, saya pelahap ekkkkkk sabor jela den dgr :p

eni- aku taknah control mkn i.e. suke sgt mkn..inilah akibatnyer kots :(

Cinda... said...

simptom same macam akak sy, gastrik bezenya akak saya tak tahu dia ada batu karang dalam hempedu sampai la 3.9.2009, dia menghidap gastrik beberapa thn yg lepas..

dia pon cakap kat saya..sakitnye lagi sakit dari sakit nak bersalin..

Harap akak dah semakin sihat skang..