10 March 2010

something to ponder...

Yesterday the whole team from my division had a special luncheon talk with Ustaz Ahmad Dusuki. It’s been ages since the last time i attended to any religious/motivational talk, as such yesterday’s sharing session truly opens up my mind, boost my spirit, where i believe emotions play a big role in controlling yourselves. Amongst things that was been emphasized by the ustaz:

1. Kita kerja kerana Allah, bukan kerana dipaksa, bukan kerana keperluan mencari harta, bukan kerana disuruh oleh suami, etc. Kerja adalah suatu ibadah, maka segala cabaran dan halangan yg dihadapi dlm melakukan kerja kita, insya allah ada ganjaran yg menanti di kemudian hari.

2. Bila kita stress dalam kerja, maka kembalilah kepada Allah. Dalam course stress management, mesti ada macam2 cara yg diajar untuk kita menghilangkan stress. Tapi on top of that, we’ve got to go back to our roots, i.e. Yg Esa. If before this chocolates would be my top-of-the-list stress reliever, i should now practice more on berzikir, berdoa, bersolat dan mengadu kepada-Nya....

3. Jangan jadi hamba kepada kerja. Habis waktu kerja, baliklah ke pangkuan keluarga, buatlah perkara lain yg masih menjadi tanggungjawab kita...i.e. sebagai suami/isteri/ibu, etc. Jangan kerja sehingga kita mengabaikan nikmat kesihatan, sampai kita terlupa perkara2 lain yg masih penting, seperti ibadah, tanggungjawab mendidik anak, menjaga suami, etc. ---- i truly like this one, as such i’m not shame to admit that i’m one of those yg very punctual bab balik awal! I still remember an-ex bos once said this to us.....if you die, the company can easily find someone to replace you, but if your loved ones die, can you get somebody to replace his/her? Something to ponder ok....:)

10 comments:

puterikiut said...

menarik..akak pun antara yg terawal..hehe

eLLe said...

tenks for sharing :)

y@tipruzz said...

sy kalo xde miting mmg sharp :p

Idlan sempatla naik beskal, firas plak hirup angin ptg naik stroller...

7am-6.30pm....almost 12hrs kita keluar mencari rezeki so the remaining 12hrs kenala duk kat umah plak kan hihi

atulhani said...

"if you die, the company can easily find someone to replace you, but if your loved ones die, can you get somebody to replace his/her?" --- sangat bermakna.. thanks for sharing kak..

maoi said...

no 3 tu memang saya setuju sangat.. sbb tu dulu saya selalu balik ontime.. hehehe..

y@tipruzz said...

heh fik..kat aner skang ni?
dah ade baby ker?

maoi said...

hi kak.. saya kat merata-rata.. honeymoon lagi.. hehe..

Farra said...

aku pon blk on time..sgt kesian kat life org yg balik lewat! huhu

hidup kite tak kosong..we hv our family sbb tu la blk awal

ok yg bab stress koje tu aku pon nk ikut la..kembali pd allah..maybe kene rest jap..berzikir, bertenang

y@tipruzz said...

some ppl their lives revolve around works jer...perhaps that's their priorities terpulang pd memasing la kan.

tp aku...cukupla dgn keje skang. tak pernah mimpi nk jd agm...apetah lg gm! hehe

tinidewi said...

ehem. tazkirah mcm ni, agak la tiap2 hari telinga aku kena mendengar. leper dah rasanya telinga ni ha keh3x. i have my own ustaz at home :-p

tapi mmg betul. bila implement, rasa lain sangat-sangat. apa-apa hal, kembali kepada sebab penciptaan kita di dunia ni, iaitu untuk menyembah Allah s.w.t. tidaklah makhluk diciptakan kecuali untuk menyembah Allah.

err.. kenapa bahasa aku tiba-tiba macam kitab lama :-p