03 April 2011

dah siap!!!

...though not 100% completed. Akhirnya Abah berjaya yey!! Bayangkan projek start sejak mama tgh sarat preggie, now Ammar dah 6 bulan baru boleh tarik nafas lega :p

Dah siap susun batu. Yerrrr batu beratus-ratus lemon yg mama dan kekanak berdua tu basuh dan tenyeh satu-persatu dulu. Mujur tak terberanak tepi kolam dulu hoho. Keliling batu tu budget nak bubuh border nanti, dengan harapan kekanak tak sepak atau kutip batu tu dan main baling sesuka hati :p


Kolam dah berkilat balik lepas Abah syelek baru. Dah ada penghuni pun, beberapa ekor ikan gapi yg Abah ambil dari dalam longkang ngeeee. Nanti abah pegi beli ikan lain next time kasik gapi tu ada kawan :)

Off topic - my lil Ammar yg sudah genap 6 bulan. Pergi jab kelmarin, berat baru 6.5kg..ini budak sangat ringan berbanding abang2 dia :p Romper belang kelabu putih tu abang Idlan punyer tau, pemberian auntie Aida dulu....beb ko ingat lagi tak?? hampir 7 tahun aku simpan baju ni still elok lagi :)

Pandangan atas- ewahh dinner hari ni bersantai tepi kolam nampak?? kelas gitu :p Mama dah cakap kat Abah kena pasang fan dekat porch nampaknya, sangatla panas kalau nak duduk lepak sini...berpeluh-peluh anak bujang kami ni!


Weekend ni surprisingly kami tak keluar. Ala sebenarnya Jumaat lepas balik ofis dah keluar, jadi sabtu & ahad adalah waktu untuk rehat dan kemas2 rumah. Mama berjaya korek baju2 lama Idlan dulu...waaa punyelah banyak baju jalan yg masih elok, ada tu baru pakai sekali dua jer. So baju2 tu semua dah dikeluarkan, dan dimasukkan ke kabinet Firas. Jimat duit takyah beli baju jalan baru :) Baju basahan umur 3 tahun pun kami dah basuh, jadi sekali lagi tak payah nak cari baju basahan lain utk Firas.


Inilah untungnya kalau anak sama jantina, baju boleh recycle dari abang ke adik. Mama dah labelkan dekat setiap kotak tu - baju jalan 1 tahun, baju jalan 2 tahun, baju basahan 1 tahun, baju tidur, etc...jadi senang nak cari bila perlu.


Memandangkan Ammar dah masuk 6 bulan, baju baby yg kecik2 semua mama dah simpan, dan niat nak kasi dekat kak Ida, saudara dua pupu sebelah nek umi. Dia ada 2 anak perempuan, dan sekarang tgh sarat preggie baby boy. Sure excited 1st time nak timang baby boy :)


Abah tanya, tak nak simpan dah ke baju baby? kira Ammar last ker ni???

Mama jawab...hehe kot la lepas ni dpt girl pulak :)


8 comments:

aida said...

Romper tu aku p rumah kau sempat tinggal je, kau takde kat rumah, haha. Serius sungguh lama masa itu, chiwahs

y@tipruzz said...

maknanya kita dah tua!! huwaaaaa

Ummu Auni said...

ala kata kat pruzz, bukan tak nak anak..udah2lah 3 org recycle baju..kesian yang no 4, buruk benor :P

y@tipruzz said...

aini - believe me or not, almost 80% masih cantik macam baru especially baju jalan..sbb pakai sekali dua jer x sempat rotate :)

CT said...

cantek.......pandai abahnye...

yati...same la ngn kak ct pun, duk recycle baju...:) kekadang sian gak kat adik, tapi baju kakak elok2 lagi...:)

y@tipruzz said...

k.ct - bila bukak kotak tu dlm hati terdetik...iskk byknyer pembaziran baju berlaku hoho. tp tu la baju baby comei2 sgtla tempting nk beli!

* abahnyer sure kembang :p

laydida said...

elyssa nak masuk 7 bln berat baru 6.2kg. tape doctor kate..yg penting dia sihat & aktif!

yatiscloset said...

huda - kot lepas mkn solid depa akan jadi bam bammmm....hopefully!! hehe