01 April 2011

solid food baby

Ada rakan pernah bertanya..
"ehh boleh ke baby baru 6 bulan dah makan bubur?"


Lepas tu ada sahabat lain pula bertanya...
"eh tak lekat ke kalau awal-awal dah kasi makan bubur?" Saya kasi nestum je, halus senang baby nak telan....rasa pun sedap!


Uh uh...dengan gembiranya saya menjawab.....
"boleh makan bubur...kena blend sampai hancur la"...

bak kata omputih, blended to its finest texture! hehe

Tak susah nak buat home-made baby food ni sebenarnya. Pokoknya, kena rajin sedikitlah tu je ngeeeee.

Mula-mula, kasi plain porridge.
Lepas tu, bolehlah campur dengan carrot, bayam, brocolli, kentang, dan labu. Kemudian boleh upgrade kepada ayam, ikan, daging (daging ni lambat sikit yer takut baby susah nak telan).
Nak lagi kelas...bubuh ikan salmon (macam yg saya buat utk Idlan dulu hehe). Kalau tak nak bubuh sayur atau lauk, boleh campur dengan buah-buahan seperti epal, pir, dan tomato.

Kita kena blend sampai hancur yer, baru lah senang baby nak telan. Sebab baby takde gigi lagi, macam mana dia nak kunyah kan. Kot terlekat kat anak tekak tu ishh tak ke haru dibuatnya, boleh jadi kes emergency tau! Kalau lepas blend masih tak hancur (kes guna blender besar jadi masih ada sayur/lauk yg tak dimakan oleh gigi blender tu), kita kena tapis. Guna je penapis teh dekat dapur tu mama, selesai masalah :)

Takde masa? ish masa boleh dicari. Jika dulu saya bangun pukul 5.15 - 5.30am, sekarang ni saya kunci jam pukul 5.00am. Awal sedikit je la dari dulu but it does make a big difference tau! Sambil masak bubur, saya mandi, kemudian pam, kemudian kemas bag ke taska & cooler bag, dan macam sekarang, sempat lagi tu saya update blog kih kihhh :p Alaaa sementara tunggu Subuh masuk la. Kata orang putih lagi, utilize your time to the maximum.

So far, sejak zaman Idlan dan Firas lagi saya masak setiap pagi. Saja nak kasi anak-anak makan masakan yg fresh. Tapi kalau tak sempat, jangan risau. Mama boleh buat frozen food siap2. Masak banyak2 time weekend, dan frozen kan. Bila nak makan, just defrost dan heat up dlm microwave. Senang bukan?

Kalau puree buah, memang saya buat stock frozen untuk seminggu.
Tapi hari ni, kes tak sempat, saya belasah campur epal dalam bubur nasi dan masak sekaligus...opss kira main short-cut habis la ni hehe

Faedah home-made baby food:

uishhh banyak tau!
Jimat duit, masakan segar, tiada perisa tambahan (gula/garam/pengawet), air tangan ibu, ...hmm tak sempat fikir dah....Subuh dah masuk tu saya nak solat dulu!



Bekalan Ammar pagi ni - fresh EBM+ 2 container solid food (porridge+apple). Lagi 1 container simpan petang utk mama suap lepas balik ofis :)

8 comments:

Farra said...

ko mmg rajin, bgn awal masak bby food

aku as usual always prepare bby food once in a week, buat frozen, terus 2 menu a week..terpaksa, byk hal lain

but yes, home made bby food always the best!!

CT said...

i got the same bekas masa buatkan kiddosnye bubur dulu...hahaha so comel kan? mine is orange + yellow

laydida said...

same here farra. i dont think i can lepas from katil as early as 0500. nak solat subuh pun 'berperang' sbb baby kuat ngempeng.. heheh..

so mama terpaksa masak mlm2 letak kat chiller, stok 2 hari straight.

but we are yet to start solid with elyssa! baru introduce epal slice kat dia..jadik teether hehehe

yatiscloset said...

farra - aku rajin tang lain malas tang lain hihi. tak kisahla wat cara macam mana janji buat kan :)

k.ct- yer bekas gerber..lupa dah beli ape :)

huda - woww elyssa mkn epal slice lg ganaz :p
Tp part kuat ngempeng tu mmg setuju...kita kalo nasib x baik ammar bgn pastu melekap hmm cfm lamat gi opis huhu

Hany FF said...

memang best masak utk baby waktu mula2 start makan.

setiap baby ada preference dia.
waktu nufayl dia suka bubur + carrot & kentang.
nuha...err semua makan
fudhayl pula, dia sgt suka bila letak kurma dalam bubur atau oat.
kalau ikut pemerhatian ummi dia, si fudhayl nih suka yang 'manis2' :D

skrg hany dah tak masak utk bekal fudhayl sbb nursery memang masak bubur atau nasi+sup. ;)

yatiscloset said...

hany - akan tiba masa bila baby taknak home-made food dah lebih suke makanan nursery. Sebab nak geng dgn kengkawan mkn dlm pinggan yg sama :p Bila sampai that point yati akan stop masak :)

oh yes kurma...dulu time firas pun yati ade letak dia suke!

and nursery kita pun mmg ade masak bubur utk baby...so esok kalo kita dah malas masak kiranya ammar leh mkn food nursery. mmg dh tanye depa x buh garam hehe

Farra said...

sama ngan huda...ku x bgn jam 5am, sayang tido bolehh?? wakkaka

yatiscloset said...

sape tak suke tido wehhh...aku time weekend wajib membuta waktu siang....muhehehe